,Tzn maty używa się przy dużych i płaskich powierzaniach (dach , drzwi )
na podłodze warto tylko w zagłębieniach po fotelach ale tam już jest fabryczna mała mata
Dokładnie: maty używa się na większych płaskich powierzchniach; na pewno nie ma sensu wyklejać nimi profili zamkniętych. Tłumią rezonanse tych powierzchni i jakieś tam częstotliwości.
Nie wiedziałem (nie zwróciłem uwagi na Twoich zdjęciach), że na podłodze już są maty... Znaczy, że na podłogę nie muszę kupować butylu, lub znacząco mniej, niż wynika z powierzchni podłogi.
BoloSr
bagażnik robiłem prawie rok temu i słabo pamiętam ale chyba tak zrywałem ten filc
ładnie odchodzi od blachy potem trzeba to wszystko umyć zebrać resztki .
Oderwany filc można ponownie położyć .
Mimo wszystko nie jest to pewna informacje gdyż zwyczajnie tego nie pamietam
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-01-21, 16:23, w całości zmieniany 1 raz
tak, u mnie też był filc przylepiony do podłogi bagażnika.
Będę też tam wyklejał bitumą, bo na razie mam tam przylepioną gąbkę PE, ale doszedłem do wniosku że poprawie tam bitumą i dopiero na to filc.
Odnośnie podłogi też dam sobie spokój tam z bitumą bo to faktycznie sztywna część która ma profile i łączenia, może tylko podkleję przy nogach bliżej silnika. Na pozostałą część dam piankę PU : Pianomat ( wybiorę 10mm, niebieski ), który kładzie się pod wykładziny panele i ma dobre właściwości izolacyjne zarówno akustyczne jak i cieplne
(dla Pianomatu 5mm ∆Lw=34dB, dla Pianomatu 10mm ∆Lw=44dB)
Parametr izolacji termicznej: λ=0,036W/mK lub 0,0037W/mK
Można kupić m.in. w sklepach komfort i bricoman ( ale tam tylko o grubościach 3, 4mm)
Cytat:
Podkład Pianomat położony pod panele podłogowe wytłumia odgłosy chodzenia. Jest to właściwość, której nie mają inne dostępne na rynku podkłady: polietylenowe, polistyrenowe, korkowe czy pilśniowe.
Wylepienie tylnej kanapy całkowicie u mnie wyeliminowało efekt chlupania paliwa
trochę szkoda bo ten dźwięk pełnego baku był zawsze pozytywny
Czytając ten dział to ogrom robót budzi respekt.
Jak byś zsumował całość to ile pi x drzwi czasu poświęciłeś na te wytłumienia,zakup materiału itd.I w sumie ile dni auto nie nadawało się do jazdy?
jak ktoś wszystko kupi to można całe auto od dachu do podłogi zrobić w jeden weekend
po rozebraniu tapicerki to jest chwila moment
a tak ja robię po trochu to rozbieram np 4 razy bagażnik bez sensu
Problem w tym że u mnie auto musi jeżdzić(chyba że Małżonkę gdzieś bym wyekspediował).Dzięki za info.Pytam bo myślę nad bagażnikiem ale na razie to pod kątem logistycznym.
na początek warto zrobić nadkola + bagażnik
to jakieś 2 godziny pracy ze złożeniem , rozłożeniem i wytłumieniem
Potem zrobił bym tylną kanapę , chwila moment bo kanapę wystarczy tylko odchylić
30 min roboty
na podłogę trzeba cały dzień zostawić
najtrudniej się rozkłada bo nie wiadomo co do czego .
Ja na wykombinowanie jak rozłożyć regulacje wysokości pasów straciłem chyba z 40 minut
samo składanie wszystkiego do kupy zajęło mi max 1,5 godziny
Ja miałem ten komfort że mam zawsze 2 samochód a jak poproszę to nawet 3
więc w piątek wszystko sobie rozłożyłem wieczorem a w sobotę po południu zrobiłem resztę roboty .
Gdybym dziś to robił to nie rozkładał bym tego na raty , wszystko kompleksowo za jednym zamachem bo to najwięcej roboty przy rozkładaniu / skręcaniu
jeżeli pogoda dopisze to w bardzo niedalekiej przyszłości zrobię nadkola przednie z tą pianką dodatkową
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-01-23, 00:55, w całości zmieniany 1 raz
Dzięki Bardzo!Twoja rozpiska ułatwi mi rozplanować robotę.Choć i tak przypuszczam że do Twoich szacunków dojdzie parę ładnych godzin ,bo najczęściej zawsze coś niespodziewanego wyskoczy.(np.pomocnik z flaszką )
ja już zrobisz bagażnik z nadkolami warto też ogarnąć klapę bagażnika
to tylko 20 minut pracy i 1 baranek za 10 -15 zł
kupujesz zwykłego baranka w byle kolorze
zdejmujesz tą plastikową osłonę (na zaczepach i starasz się pokryć wszystkie blachy wewnętrzne )
jak ubrudzisz barankiem jakąś blachę na zewnątrz to nie problem bo póki nie wyschnie (2-3 godziny ) można spokojnie go zetrzeć
tu masz foty
http://www.daciaklub.pl/f...1647170#1647170
Przylepione klejem w spreju na tapicerke drzwii x4
Na zdjeciu przedstawiam tylne tapicerki ; na przód przylepiłem jeszcze po pasku wzdłuż beżowej gąbki ...
Co najdziwniejsze wyciszył się znacznie silnik
Jestem bardzo zadowolony z tego knifu
Nie bardzo rozumiem, jaki ma sens (parę groszy - naprawdę niewiele - taniej?) kupowanie mat, które nie są przeznaczone dla motoryzacji? Toż 1 m2 maty dla motoryzacji kosztuje coś z 50 zł/m2. A jest na niej gotowy klej, mata ma odpowiednią gęstość, itp.
Co do tego, że każda mata naklejona na jakąś część coś daje: po prostu ustaje przenoszenie dźwięku (czyli hałasu) przez wytłumioną część, choćby to był plastik. Ja też miałem wrażenie, że auto jest cichsze z każdym naklejonym kawałkiem maty. Tylko uwaga Karenza, że na podłodze są już wklejone nieduże wytłumienia dała mi do myślenia, czy nie wystarczyłyby tam kawałki Apamy bez kleju (na dole/dnie będą sobie spokojnie leżały). Zastanowię się nad tym...
Na zagłębieniach na fotel z przodu jest po 1 szt maty 50x25 cm
można by jeszcze dołożyć jak ktoś chce żeby wypełnić cały ten kwadrat
z tyłu już nic nie ma
Oprócz dynamatu nie ma w niej najpopularniejszych w Polsce mat gms, stp, Hollywood, apama. No i popularnych (tureckich?) pianek ze spienionego kauczuku.
Ja wam radze z tymi piankami żeby zawsze sprawdzić czas palenie .
Albo najlepiej samemu podpalić .
Jak byłem kiedyś w PIMOT-cie to mi pokazywali właśnie jak takie pianki się palą .
Kupiłem w Komforcie, ale tak jak pisze Karenzo jest m.in. w Castoramie, ale nie każdej .
A kupiłem ją bo ma dobre włąściwosći izolujące , podany pewnie autentyczną wartość izolacji i terminczej i akustycznej a nie jakiś z czapy , który podają dla każdej pianki np w większości na aukcjach z allegro, zauważcie ta samo tłumienie nawet przy grubszych piankach /matach :P
czym już się przekonałem - lepiej trzyma ciepło w aucie, po np. spacerze wczorajszym, godzinka chodzenia po mieście, wsiadłem i było ciepło :) ... O tłumieniu hałasów już pisałem, ucichło sporo no i tak jakby było bardziej komfortowo .
Poza tym wyciszają ją m.in. kolesie w VW T4 który do cichych nie należy :) i jeszcze inni...
No mogłoby coś takiego wyjść za m bieżący,
ale cena w komforcie jaką płaciłem to była 22pln za 1m2.
Belka tej pianki ma szerokość 1.37m więc przez to mnożyli , kupowałem 6m biezących belki czyli 6mx1.37m=8,22m2 i zapłaciłem ok 180pln co daje faktycznie ok 22pln za 1m2.
A wymiary są takie :
przednie drzwi ok 90x60cm
tylne mniejsze z tego co pamiętam : 80x50cm
czyli tak! 2m2 starczą spokojnie na wszystkie drzwii.
Belka tej pianki ma szerokość 1.37m więc przez to mnożyli , kupowałem 6m biezących belki czyli 6mx1.37m=8,22m2 (...) czyli 2m2 starczą na wszystkie drzwii.
Oczywiście, piszesz o plastikach na drzwiach? A na co przeznaczyłeś resztę? Podłoga i gródź?
Na pewno jest ciszej:] Tiry przestały straszyć , autobusy i nawet hałasy na Marszałkowkiej niestraszą. Został mi teraz jeszcze szum od kół i dołu, np jak wczoraj padało, jeździłem i słychać było jakby kałuże błoto, słychać było różnicę gdy zjeżdzałem z jednego typu nawierzchni na inny asfalt itp . - czyli faktycznie podłoga może teraz być problemem.
Nie będę na razie matą butylową wyklejał tylko tą piankę owinę w folię i ułożę na podłodze. NIe chce też żeby auto ważyło następne 100kg :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum