DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Bieszczady
Autor Wiadomość
keikan 

Marka: Dacia
Model: Duster II 4x4 / Sandero II / Sandero III
Silnik: 1,3 150KM / 1,2 16V / 1.0 LPG 100 Eco-G
Rocznik: 2020 / 2014 / 2024
Wersja: Laureate
Wysłany: 2015-02-04, 07:00   Bieszczady

Witam kolegów - zwłaszcza z Podkarpacia, gdyż mam do Was pytanie.
Mam taki plan, żeby w wakacje wybrać się na przejażdżkę po Bieszczadach w celu zakosztowania pięknych (podobno) widoków.

Zamiarem moim jest jechać : Nowy Sącz, Gorlice, Dukla, Tylawa, Komańcza, Ustrzyki Górne, a potem już nad Solinę i do domu..

Czy ta trasa jest wystarczająco widokowa? Ew, czy jest gdzieś w tych okolicach możliwość zapuszczenia się na jakieś bezdroża? Trasę planuję na cały dzień z obiadem po drodze.

Byłbym wdzięczny za podesłanie jakichś podpowiedzi, co tam warto zobaczyć wraz z mapkami, namiarami GPS itp.

Gdyby ktoś chciał wskazówek na jazdę po Małopolsce - też mogę coś podpowiedzieć (np. gdzie szukać ruin zamku Zawiszy Czarnego - tak, tak właśnie tego, który walczył pod Grunwaldem ;) )

benyo 

Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2015-02-04, 08:49   

Witaj Keikan,

Nie jestem z Podkarpackiego ale Bieszczady uwielbiam :-)
Bieszczady najlepiej oglądać z perspektywy Bieszczad :-) dlatego polecam wspiąć się na Połoninę, a ponieważ wybierasz się tylko na jeden dzień to proponuję wejść na Wetlińską, tam jest schronisko Chatka Puchatka. Najszybciej można tam wejść podjeżdżając samochodem na przełęcz Wyżna (tam jest parking), a następnie jakieś 45 minut w górę (moje 6 letnie dziecko weszło bez problemów :-) ), a sama przełęcz jest po drodze w kierunku Ustrzyk Górnych. Po drodze w miejscowości Wetlina jest fajna restauracja można zjeść obiad.
Ogólnie to jeden dzień w Bieszczady to trochę mało, spędzisz go generalnie w samochodzie.
Co do przejazdu to przyznam się, że mi osobiście trasa przez Komańczę podoba się mniej niż Wielka Pętla Bieszczadzka, czyli trasa, która zaczyna się w Lesku (i kończy w Lesku :-) ). Jadąc po niej, jedziesz po prawdziwych Bieszczadach, z każdej strony masz góry.

Wszystko zależy od tego czy jedziesz tam sam, czy z rodziną, czy planujesz offroadowo, czy po prostu chcesz zobaczyć Bieszczady. Ale ogólnie jeden dzień, to czeka Cie posiedzenie w aucie :-)
Ostatnio zmieniony przez benyo 2015-02-04, 09:00, w całości zmieniany 1 raz  

eplus 

Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2015-02-04, 09:53   

Z wymienionych miejscowości tylko Ustrzyki G. to ścisłe Bieszczady,
w wakacje na Połoniny czy Tarnicę? Będziesz miał wrażenie uczestnictwa w procesji albo pielgrzymce. Lepiej wybrać mniej popularną trasę - Rozsypaniec, Rawka - też będzie dużo ludzi, ale trochę mniej.
Telewizja Rzeszów ma na stronce filmiki z serii "Odkrywanie Podkarpacia" - polecam, można coś wyłowić i potem zobaczyć w realu. Także filmik "Beskid zielony, beskid chroniony" - sąsiedztwo Bieszczadów i okolica Twojej trasy,
z głodu nie umrzesz, ale zatankować możesz w Cisnej i dalej w Ustrzykach Dolnych, stacja w Smolniku jest po południu zamykana.

kicia 

Model: Duster II 4x2
Silnik: 1.2 TCe
Rocznik: 2014
Wersja: Prestige
Pomogła: 9 razy
Wysłany: 2015-02-04, 10:47   

benyo napisał/a:
Po drodze w miejscowości Wetlina jest fajna restauracja można zjeść obiad.

W Wetlinie jadłam kiedyś pyszny omlet z jagodami. :-)
Niestety nie pamiętam nazwy restauracji.

keikan 

Wysłany: 2015-02-04, 11:13   

dziękuję wszystkim za odzew.
Jadę z rodzinką i generalnie zamierzam te rejony objechać niż chodzić po trasach pieszych.
Choć nie wiem, czy znajdę tam jakieś miejsce, żeby zjechać z asfaltu ;)
Dzięki za podpowiedź z tą restauracją w Wetlinie. Zaplanuję tam postój na posiłek ;)

piku 

Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110 KM/1,3 TCe 130 KM
Rocznik: 2012/2019
Wersja: Prestige
Wysłany: 2015-02-04, 11:57   Re: Bieszczady

keikan napisał/a:
Zamiarem moim jest jechać : Nowy Sącz, Gorlice, Dukla, Tylawa, Komańcza, Ustrzyki Górne, a potem już nad Solinę i do domu.

Bardzo ładna trasa. Piękny jest odcinek Tylawa-Komańcza (kilka cerkwi po drodze). Z Jaślisk (a lepiej i krócej z Woli Niżnej skręt kilkaset metrów za szkołą) możesz wjechać na Biskupi Łan (będziesz miał off-road), żeby rozejrzeć się z góry po okolicy. Warto też podjechać na Czeremchę (też z Jaślisk, tylko na południe; szutrówka). Nie wiem, czy aktualnie otwarty jest wjazd dla samochodów do Jasiela. Jeśli tak - też warto zajrzeć, niezwykle urokliwe miejsce.
Odcinek bieszczadzki - no wiadomo, nie ma co opisywać. Cerkiew w Komanczy spalona, ale można i warto podskoczyć do Rzepedzi, Jawornika, jeśli kogoś interesują cerkwie. Warto wrócić północną częścią obwodnicy, tj. przez Lutowiska, Czarną, itd. (trochę cerkwi po drodze, można też zajrzeć w worek bieszczadzki, koniecznie bojkowska cerkiew w Smolniku - tym nad Sanem). A jeśli chcesz gorszej drogi, jedź/wracaj przez Dwernik i Zatwarnicę u podnóża Otrytu po stronie południowej (sądzę, że trasa jest wciąż dostępna dla samochodów).

[/quote] gdzie szukać ruin zamku Zawiszy Czarnego - tak, tak właśnie tego, który walczył pod Grunwaldem [/quote]

A zginął pod zamkiem Golubec nad przełomem Dunaju przez Karpaty (obecnie w Serbii).

keikan 

Wysłany: 2015-02-04, 19:23   

dzieki! wlasnie o taki mini poradnik mi chodzilo! na pewno skorzystam..zwlaszcza ten Biskupi Lan brzmi ciekawie...

Odpowiedz do tematu