Nadeszła zapowiadana jeszcze w zeszłym roku chwila, czyli moje pożegnanie z marką. Samochód zostaje w domu, ale zmienia kierowcę.
Wczoraj zamówiłem, po długiej i dogłębnej analizie co kupić w cenie 80 000, Skodę Octavię III 1.4TSI 140KM Elegance z pakietem amazing i kilkoma opcjami (nawigacja, system audio, podgrzewana przednia szyba, system bezkluczykowy...). Do porównania wybrałem sobie m.in. używaną Insignie i A5, a z nowych Seata Leona 1.4tsi 150KM, Mazdę III 2.0 165KM, Citroena DS4 i.. w żadnym przypadku nie udało mi się dobrać takiego wyposażenia jakiego chciałem, mimo, że wydawało mi się że budżet był spory.
W przypadku Mazdy i Citroena - blisko zerowe rabaty, przez co konkurencja w katalogu po konfrontacji ze sprzedawcami żadna, a i wyposażenie "dupy nie urywa". W przypadku Opla lepiej cenowo (zwykle w granicach 60 000 za 2012), ale wyposażenia nie wybiorę i przebiegi po 120 000km, Audi - przebiegi jeszcze większe i ceny również, a to nadal tylko samochód.
Długo wahałem się między Oplem, Seatem i Skodą. Mimo że Ople które oglądałem były to dwulitrowe diesle i tak uznałem, że eksploatacja Skody będzie tańsza i Skoda będzie... nowa taka jaką sobie wyklikam w konfiguratorze.
Długo zastanawiałem się między Seatem a Skodą, gdyż bliźniacze technologicznie samochody były w zbliżonej cenie - serce podpowiadało Seata (wystarczy się przejechać Leonem FR, który ocieka charakterem, co prawda już mniej niż Leon II), ale wygrał rozum - po co gnieść się na wakacjach w małym hatchbacku, jak można mieć mega bagażnik za te same pieniądze.
Skoda, cena katalogowa 93 500, uzyskana cena 12 tysięcy mniej, odbiór za 10 tygodni.
Gratulacje! Świetny, mocny, pojemny i dynamiczny wóz. Orientujesz się, czy zmienili już w tej (słynnej) jednostce 1.4 TSI łańcuch rozrządu z powrotem na pasek?
Ostatnio zmieniony przez Sandy 2015-02-06, 13:01, w całości zmieniany 1 raz
Fajny choć za 80 koła można wyrwać niezgorszego Superba z tym silnikiem. Jedno i drugie ma tylną kanapę dla krasnali ale Superb jednak większy :
http://www.skoda-auto.pl/...ST15141501A.pdf
Na forum OCP są namiary do paru dealerów którzy są skłonni dać niezłą ofertę :)
Silniki 1.2 i 1.4 TSI od kilku lat są z paskiem rozrządu.
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2015-02-06, 13:04, w całości zmieniany 1 raz
Szczerze nie pytałem. Bardziej miałbym nadzieję, że poprawili łańcuch rozrządu ;)
Co do "mocny", to bardziej kusiło mnie 1.8 TSI z wielowahaczami z tyłu, ale... doczytałem o DPP do 1.4tsi co może dać 25-30KM no i wtedy powinien być już mocny :)
Szczerze nie pytałem. Bardziej miałbym nadzieję, że poprawili łańcuch rozrządu ;)
Co do "mocny", to bardziej kusiło mnie 1.8 TSI z wielowahaczami z tyłu, ale... doczytałem o DPP do 1.4tsi co może dać 25-30KM no i wtedy powinien być już mocny :)
Masz pasek w tym silniku.
Szkoda że nie poczytałeś OCP - w Wieliczce jest dealer który ma bardzo dobre ceny dla internautów - od Ciebie rzut beretem czy tam 20 PLN na autostradę :)
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate
Wysłany: 2015-02-06, 14:38
No to gratki - fura wypasiona, nie ma co mówić ... osobiście chyba nigdy, nie będzie mnie stać na auto za 80 tys. No ale ciagle mam nadzieję, że wygram w Lotto.
No to gratki - fura wypasiona, nie ma co mówić ... osobiście chyba nigdy, nie będzie mnie stać na auto za 80 tys. No ale ciagle mam nadzieję, że wygram w Lotto.
Marka: Renault / VW
Model: Captur / Up
Silnik: 1,3 TCe 130KM/60 KM
Rocznik: 2019 / 2014
Wersja: Laureate
Wysłany: 2015-02-06, 15:58
czaju napisał/a:
krakry1 napisał/a:
No teraz tylko oczekiwanie...
... no i od czasu, do czasu trzeba by było wysłać tego totolotka.
No teraz tylko oczekiwanie...
... no i od czasu, do czasu trzeba by było wysłać tego totolotka.
Nie uznaję gier losowych, a jedynie ciężką pracę od świtu do zmierzchu. Jest to jedna z rzeczy za które żona mnie nienawidzi ;).
Marka: Jeep
Model: Grand Cherokee
Silnik: 4.7 V8
Rocznik: 2004
Wysłany: 2015-02-07, 16:12
Fajnie, tylko klapę bagażnika na dzień dobry masz wgniecioną... ;)
DrOzda napisał/a:
Fajny choć za 80 koła można wyrwać niezgorszego Superba z tym silnikiem. Jedno i drugie ma tylną kanapę dla krasnali ale Superb jednak większy
A to coś się zmieniło w Superbie III? Bo w II na kanapie była absurdalna ilość miejsca, zwłaszcza na nogi. W Octavii III też, uważam, nie jest źle, tylko niewygodnie - oparcie "leży" i w dłuższej trasie nie wiadomo, czy iść spać, czy jednak męczyć kręgosłup. :) No i chyba już zrezygnowano ze szmatki na nadkolu! :)
Superb nie był tym czego chciałem, o ile już w Octavii 140KM uważam że jest na styk, to tutaj musiałbym pójść w coś mocniejszego, a i wyposażenie za 80k raczej nie byłoby takie jak w Octavii...
Marka: DUSTER I 1,5 dCi 90KM
Model: TESLA model 3 LR
Silnik: 440 KM
Rocznik: 2021, 2022
Wysłany: 2015-02-08, 08:24
Gratulacje
Ja też przesiadłem się z Daci do Skody ale pozostałem w segmencie SUV.
Napęd 4x4 170 KM i 8,4s do 100 km/h robi wrażenie.
Pozdrawiam i szerokości
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014
Wysłany: 2015-02-08, 09:15
chriskb napisał/a:
pluto napisał/a:
8,4s do 100 km/h robi wrażenie
Szanowny kolega pomierzył, czy to dane fabryczne
W przeciwieństwie do Dacii konkurencja robi auta które jeżdżą porządnie.
Nawet śmieszny Fiat 500X w najtańszje opcji 4x4 rozpędza się do setki poniżej 10 s i ma Vmax na poziomie 190.
klasyka pisać inwektywy to pierwszy ale udzielić konkretnej informacji to już nie łaska
65 to tyle ile kosztuje duster 4x4 w full opcji bez media navi
Z 1.6 16v
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014
Wysłany: 2015-02-08, 13:18
Karenzo napisał/a:
klasyka pisać inwektywy to pierwszy ale udzielić konkretnej informacji to już nie łaska
Prawda to nie inwektywy, jak coś jest bez sensu, to jest bez sensu.
A co powiesz o zadawaniu pytania na które zna się odpowiedź?
To Twoje było jak przetarg ZUS, który miał tak dobrane parametry, żeby wybrać Superba.
Jakby ktoś zapytał normalnie, to bym odpowiedział, że IMO najtańszym, ale nadal sensownym wyborem jak ktoś koniecznie musi mieć 4x4 i silnik bez turbiny (chociaż w dzisiejszych czasach jest to totalnie bez sensu, a sensownym parametrem jest odwrotność - czyli posiadanie turbiny) jest nowa Vitara za 70 tys.
A najtańszym Łada Niva.
Ostatnio zmieniony przez Cav 2015-02-08, 13:20, w całości zmieniany 2 razy
Może zle dalem warunki . 70 tys wtrysk posredni może być turbo ( żeby się ładnie zagazowac dalo ) 4x4. . turbo mi nie straszne ale wtrysk bezposreni już tak .
Zależy mi żeby auto miało sensowna pojemność 1.4 minimum .
Ropa odpada .
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-02-08, 14:18, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum