Jeszcze nie nawlokłem tego sznurka jak Karenzo, ale przy jezdzie "autostradowej" 120km/h
szumi mi przy słupkach i pojawiają się odgłosy otoczenia w górnym rogu szyby i tego słupka pasa bezpieczeństwa.
Zrobię tak jak ten gość z Rumunii i wykleję pianomatem + słupek matą dekarską trochę, chociaz wydaje mi się że jest tam profil otwarty który zbiera szumy z całego dachu.
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-02-16, 01:48
Karenzo napisał/a:
do 120 całkowicie wyeliminowało to hulanie wiatru po słupkach
więcej nie jechałem
jestem bardzo zadowolony szczególnie że koszt 0 zł
Właśnie zastanawiałem się, czym wypełnić doklejoną uszczelkę by drzwi jej za mocno nie zgniatało. Myślałem o wężyku igielitowym lub sznurze z mikrogumy ok 8-10 mm.
wystarczy zostawić puste 4-6 cm na początku tak żeby swobodnie uszczelka się uginała w miejscu gdzie drzwi o nią zahaczają
Jak uszczelka przechodzi już do poziomu (za drzwiami kierowcy/pasażera ) nie trzeba jej wypełniać bo wiatr tak bardzo tam nie napiera .
Ja zostawiłem puste bo mi się i tak ta guma zerwała
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4273 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-02-16, 21:00
Udało mi się dziś zainstalować sznury z porowatej mikrogumy średnicy 8 mm wewnątrz doklejonej uszczelki. Drzwi zamykają się subtelnie gorzej ale nie ma jakiejś wielkiej różnicy jak nie było sznurów. Zauważyłem natomiast, że po zamknięciu są "ciasno spasowane" tzn ich mocne dociskanie nie powoduje wyczuwalnego sprężynowania na wszystkich uszczelkach. Zakładam, że udało mi się wpasować z tym sznurem 8 mm na styk. Większy by nie chyba wszedł , a gdybym jakimś cudem go umieścił wewnątrz okrągłej uszczelki byłby problem z zamknięciem drzwi. Końcówki sznura nie przycinałem na długość uszczelki gdyż che by całość się ułożyła. Testów przy prędkościach powodujących wyczuwalny szum wiatru w przednich słupkach nie udało się dziś przeprowadzić. Jeszcze dla uszczelnienia oraz wyciszania ( zmiękczenia ) odgłosu zamykania klapy bagażnika wiosną wciągnę sznu 8 lub 10 mm do wnętrza uszczelki.
Wysłany: 2015-02-16, 21:32
Uszczelka jest ucięta gdyż w sandero zamykające się drzwi ja odklejały od macierzystej tej fabrycznej. Z resztą w oryginalnej uszczelce w Sandero II też jest podobnie. Sznur wystaje bo che by się ułożył Choć przy okazji lekko odchyla tą bezuszczelkową część fabrycznej uszczelki
Szczęśliwego Nowego Roku!
Z własnego doświadczenia, polecam uszczelniania stojak przed nią i częściowe pokrywę zawiasów drzwi przednich Obrazkom doprowadziły aparatu. Uszczelnienie profilu "D" - 10 mm w kształcie taśmy dwustronnej.
Uważam, że trzeba wstawić wkładki piankowe od strony nadkoli przednich. Są w ofercie LZPparts tylko trochę drogie.
W wersji oryginalnej jest włożona miękka czarna gąbka , którą widać po otwarciu drzwi.
Na wiosnę zamierzam dokończyć wygłuszanie mojego Stepwaya. I tak mi chodzi po głowie... pianka montażowa. W przednie słupki (bo mi jeszcze hałasują, choć dałem baranek), nie po całości ale w 2-3 miejscach punktowo. Skoro gąbkę kładą w fabryce, to czemu nie wytłumić profilu pianką?
Nawlokłem sznur gumowy o śr.7mm w uszczelkę "D" 21mm bodajże , tą naklejoną do tej długiej wzdłuż dachu idącej - po stronie kierowcy na razie bo rwała się i namęczyłem się .... i jakby lepiej , ale szału nie ma...
Męczą dalej hałasy silnika i szumu opon - jazda od 80km/h w górę.
A tak wogóle to drzwii się zamykają nawet na słupku przedniej szyby, nic na maksa nie ociera.
Pytanie dla tych co wciągali sznur :
1. czy da się wciągnąć sznur fi 6 bez demontażu uszczelki
2. czy po ewentualnym demontażu i wciągnięciu sznura uszczelkę da się łatwo zabudować
3.po zabudowaniu uszczelki mam nadzieję że trzyma i nie luzuje się (obwisa )
Cześć,
ad 1. - IMO nie ma takiej możliwości. Nawet po zdjęciu zagięcia uszczelki utrudniają wciągnięcie sznura.
ad. 2 - (w Loganie2) bez problemu,
Ad 3. - (w modelu jw) bez względu na: temperaturę, wilgotność, itp. nie wystąpiły żadne problemy eksploatacyjne.
Pozdrawiam - Janusz
Po wczorajszym wytłumieniu podłogi bagażnika ( sam spód bez boczków nadkoli) matą dekarską z warstwą alumininium z budowlanego ,
potwierdzam : fajne efekty w wygłuszeniu podczas jazdy
Bardzo dobry stosunek pracy / efektu, na matę dekarską dałem pianomat ,
Szybko się robi - podgrzewałem palnikiem bitumę żeby lepiej klej lepił na dworze , zajęło mi to max 1.5h
cienka to plus dla mnie, jest tania (1m2 kosztował 34pln) i stosunkowo lekka, ta którą kupiłem a w sumie jakby była cięższa to lepiej by wytłumiła http://www.bricoman.pl/pl...um-10-cm-x-10-m
Ja jestem zadowolony i polecam
Dzisiaj poszedł bituma na przód.
Nie wyjmowałem nawet foteli. Niestety tylko fotki zrobiłem zaraz po odwinięciu "dywanu" :)
Po wyklejeniu już nie zrobiłem bo telefon padł.
To co widać czyli te gumową wykładzinę przy pedałach odwinąłaem , zdejmując spinki czarne plastikow, również w górę i tam wsunąłem nad albo wokol mocowan pedałów - ile się dało rozgrzaną bitumę i przylepiłem do blachy grodzi. Potem bitumę z aluminium oczywiście przykryła ta gumowa wykładzinka . U pasażera zrobiłem tak samo. Aha
wyjąłem tylko konsolę środkową , żeby lepiej odwinąć tą wykładzinę w stronę foteli i żeby było więcej miejsca. Efekt jak najbardziej na plus! :)
NIe miałem czasu jeszcze, więc jutro potestuję, ciszej w aucie i pracę 'zawiechy' mniej słychać.
Sory za lipne zdjęcia , aha filc miałem zawsze tam przyklejony na wierzch, na tą gumę o której pisałem
Sory za jakość kiepską fotek :(
Na pewno każdy wie o co biega
:)
kładę zewnętrznych uszczelnień z 9-ki, efekt klekot rozstał się zmniejsza.
http://largusladaclub.ru/...2.ru/l/2471333/
Ostrożnie umieścić go w uszczelkę gniazda.
Odciąć nadmiar i ścigany obręczy śrubokręt żeby się upewnić ... Jak to się stało:
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum