A skąd masz informację, że przegląd instalacji gazowej jest po 15km ?
Od wielu lat jeździłem na gazie poprzednimi samochodami (Skoda. Fiat, Renault) a Lodgy jest już 4 samochodem z założonym LPG w rodzinie. Ponadto już poznałem speców od LPG (nie w ASO) i stąd mam dużą wiedzę.
Olej 110 zł elf i to ten lepszy, 24zł filtr renault, podkładka 3zł, ja płaciłem za wymianę 30 ale co za różnica.
No to mnie zaskoczyłeś i rzeczywiście Elf jest tańszy od zamiennika.... szok! Jak to dobrze czasem porozmawiać żeby się ciekawych rzeczy dowiedzieć.
SilverTM napisał/a:
W Renault Polska panuje jakaś amerykanka że jedne serwisy akceptują ryczałty jedne nie. W jednym serwisie koszt robocizny za serwis to 200-250 zł a w innym 500.
Albo to Opel ma jakiś super tani serwis aut.
To jest skandal i pod tym się podpisuję wszystkimi czterema!, Jak jest w oplu nie wiem, bo nigdy nie miałem okazji mieć coś więcej wspólnego z marką. A wracając do polityki/postępowania różnych ASO w inny sposób no cóż z innych marek (Toyota, VW&Audi, Skoda) znam z autopsji podobne historie w ramach jednego miasta (W-wy), tylko to że u innych też może być źle nie jest wcale pocieszające.
Natomiast co do wolnej amerykanki co do honorowania ryczałtów serwisowych przez różne ASO tak jak tylko chcą, to jest grube przegięcie Może jakaś zbiorowa interwencja w RP pod szyldem forum by się przydała-chętnie podpiszę co tylko trzeba w tej sprawie.
_________________ Były: Polonez Atu plus 1,6 gsi, Skoda Felicja HB 1,3 glx, fiat uno 0,9....
Ostatnio zmieniony przez Domel2250 2015-03-10, 11:04, w całości zmieniany 2 razy
a Lodgy jest już 4 samochodem z założonym LPG w rodzinie
A powiedz mi jak wygląda sprawa z regulacją zaworów o ile takowa u Ciebie występuje. Dostałem informację że taką trzeba robić co 15 tyś ( oczywiście mówimy o silniku w którym trzeba to regulować ) i koszt takiej regulacji to 600zł + kilka godzin czekania ( to zrozumiałe reguluje się na zimnym silniku ). Problem jest taki że korzystam z zaprzyjaźnionego warsztatu i tam regulacja zaworów kosztuje 100-150zł.
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 DCI 4x4 Prestige Pomógł: 2 razy Dołączył: 24 Sie 2013 Posty: 726 Skąd: Wro
Wysłany: 2015-03-10, 11:47
SilverTM napisał/a:
Olej 110 zł elf i to ten lepszy, 24zł filtr renault, podkładka 3zł, ja płaciłem za wymianę 30 ale co za różnica.
W Renault Polska panuje jakaś amerykanka że jedne serwisy akceptują ryczałty jedne nie. W jednym serwisie koszt robocizny za serwis to 200-250 zł a w innym 500.
Albo to Opel ma jakiś super tani serwis aut.
Mnie interesuje sens utrzymywania tej gwarancji bo im dłużej czytam wypowiedzi na forum odnośnie walki z Renault to odnoszę wrażenie że nasze Dacie się praktycznie nigdy nie psują. Tylko ten typ tak ma.
Ale tak już jest i tyle.
Wracając do tematu czy ktoś wie czy jeśli sam wymienię filtr przeciwpyłkowy i poinformuję o tym ASO żeby nie wymieniali nowego filtra co się stanie z gwarancją? W Gwarancji jest podpunkt o przestrzeganiu przeglądów.
powiedz ze zmieniles na przegladzie klimatyzacji i juz, nikt nie bedzie pytal dalej.
u mnie komp jest zawsze grany, na razie 1 przeglad i dodatkowe wizyty z usterkami.
Co do rozrzutu cen to nie bede komentowal zwlaszcza ze Lublin tanszy niz Wroclaw. U mnie zrobili za tyle i nastepnego tez oczekuje za ta cene bo zakres taki sam dokladnie.
A powiedz mi jak wygląda sprawa z regulacją zaworów o ile takowa u Ciebie występuje. Dostałem informację że taką trzeba robić co 15 tyś ( oczywiście mówimy o silniku w którym trzeba to regulować ) i koszt takiej regulacji to 600zł + kilka godzin czekania ( to zrozumiałe reguluje się na zimnym silniku ). Problem jest taki że korzystam z zaprzyjaźnionego warsztatu i tam regulacja zaworów kosztuje 100-150zł.
Jak miałem Skodę, Fiata to jednak mało przejeżdżałem, że nie regulowałem zaworów, natomiast w Renaulcie miałem silnik 1,6 16V z hydrauliczną regulacją zaworów, co nie wymagało regulacji.
Ja będę niedługo regulował zawory ale chyba nie w ASO, bo jest za drogo, ale jeszcze dokładnie się obczaję. Pojadę do ASO i wszystko popytam, a jak nie dostanę szczegółowej wyceny to zrobię awanturę i tyle. Już wcześniej zrobiłem awanturę, bo miałem problem z mapami wtrysku, ale to było na początku jesieni.
Czy w moim silniku w Dusterze 1.6 16V jest automatyczna regulacja zaworów, czy trzeba co jakiś czas regulować?
Jeśli trzeba regulować, to jest to usługa odpłatna czy w ASO w ramach gwarancji /przeglądu ?
Pytam, bo ostatnimi czasy słychać mi z silnika jakieś dziwne "terkotanie". Nie pamiętam czy tak było od początku. Jeśli koledzy z takimi silnikami mogli by ich posłuchać i odpisać, czy u nich też "terkocze" byłbym wdzięczny.
Tylko że to koszt z użyciem zamienników pewnie. Wychodzi jakieś 566 zł na własnych częściach a 600zł na zamiennikach. Z taką ceną to bym to zostawił ASO zawsze odpada tłumaczenie ASO że może podrobione części się przyniosło i dla tego np szyba pęka albo inna idiotyczna sprawa ;)
Filtr Oleju Renault 24zł
Uszczelka 3zł
Filtr Kabinowy Renault 38zł ( Jest też węglowy Renault 48zł )
Olej Elf 5W40 Evolution SXR 5L norma RN700 RN710 110zł
Wysyłka 16zł ( 21zł za pobraniem )
Razem 191zł
Ostatnio zmieniony przez SilverTM 2015-03-13, 13:51, w całości zmieniany 1 raz
uuu. wysokie te ceny macie :(
U mnie wstępnie powiedzieli, że sama robocizna ok. 300 PLN.
za części ORYGINALNE (filtr oleju, filtr kabinowy, olej Elf 5W40 z normą Renault ) dałem mniej niż 200 PLN z przesyłką. (filtr oleju 24 PLN,uszczelka 3 PLN, kabiny 38 PLN , olej 110 PLN )
czyli ceny te same co kolega wyżej ;) pewno w tej samej firmie kupowane ;)
czyli za niecałe 500 PLN powinno się udać
zobaczymy jutro
Ostatnio zmieniony przez keikan 2015-03-13, 18:56, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2015-03-13, 19:04
keikan napisał/a:
uuu. wysokie te ceny macie :(
U mnie wstępnie powiedzieli, że sama robocizna ok. 300 PLN.
za części ORYGINALNE (filtr oleju, filtr kabinowy, olej Elf 5W40 z normą Renault ) dałem mniej niż 200 PLN z przesyłką. (filtr oleju 24 PLN,uszczelka 3 PLN, kabiny 38 PLN , olej 110 PLN )
czyli ceny te same co kolega wyżej ;) pewno w tej samej firmie kupowane ;)
czyli za niecałe 500 PLN powinno się udać
zobaczymy jutro
na fakturze kwota 303 PLN
W tym : czynności stałe przeglądowe stałe, wymiana filtra kabinowego oraz wymiana filtra powietrza (na moją prośbę - część moja)
Łącznie wszystko wyszło (części + robocizna) = 500 PLN.
Autko umyte i pachnące.
Ja do 2 moich innych wozideł rodzinnych leje minieral
tylko jeden ma 19 lat a drugi 15
Ten 19 letni ma przed sobą w wakacje ostatnią wymianę
Zalewam ją tym już od dobrych 5 lat oba i wszystko elegancko chodzi
Oleju żaden nie bierze
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-03-14, 15:15, w całości zmieniany 1 raz
za 500pln to ja mam 4x zmiane oleju w silniku z filtrem , czyli na 4-5lat , czyli pewnie nawet tyle nie bede posiadaczem dastera .
rozumiem, że poza ASO? i gwarancję na silnik masz, że tak powiem - gdzieś?
Ja mam auto jeszcze 2 lata na gwarancji (5 lat FNS) i nie zamierzam robić w tym czasie przeglądów gdzie indziej, a potem użerać się z Renault Polska jak mi się coś stanie z silnikiem (czy innym podzespołem auta)...
Zresztą przy takiej śmiesznej cenie przeglądu będę serwisował auto w ASO dopóki będę nim jeździł.
W Dacii cenię sobie właśnie to, że stać mnie na nowe auto i stać mnie na przeglądy w ASO.
Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016 Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Cze 2014 Posty: 1073 Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: 2015-03-18, 22:10
No, tanio nie było. Widzę, że kroją równo. 170 zł za roboczogodzinę. Nieźle. Nic tylko otworzyć ASO
Olej też piękna marża, na allegro miałbyś 15 litrów w tej cenie, pewnie inne materiały podobnie, wymiana oleju 60zł, normalnie około 20.
Myślę, że taki przegląd w normalnym warsztacie to koszt około 500zł. Ciekawe, czy ktoś by jeździł do ASO, gdyby nie gwarancja. Trochę drogo taka gwarancja wychodzi.
Ostatnio zmieniony przez Lza 2015-03-18, 22:13, w całości zmieniany 1 raz
Auto umyte
Materiały kosztowały w moto dynamic ok 300 zł
w tym filtr gaz-ciecz za 50 zł który normalnie kosztuje max 2 zł ( w ASO pewnie ze 150 zł )
następnym razem kupuje zwykły po wymiarach
bo to najzwyklejszy papierowy filtr w pomaturalnej wielkości
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-03-18, 22:57, w całości zmieniany 3 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum