Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2015-03-26, 20:01
Potwierdzam rozwiazanie Andrzej J, zmiana polaryzacji pozwolila na zaswiecenie led. Dziala. Jednak co do sposobu to NIE TNIJCIE KABLI wtyczka w latwy sposob da sie rozebrac i zamienic piny miejscami. Wlasnie udalo mi sie ja rozebrac/poskladac bez strat. Fotki z tej operacji postaram sie umiescic jutro jak zdaze przed wyjazdem na swieta jezeli nie to w przyszlym tygodniu.
Szanuję Twoje legalistyczne podejście do wszelkich aspektów życia i techniki.
Wg mnie to nie legalizm tylko normalna uczciwość... Natomiast nawet jeśli nie zgadzam się z czyimiś poglądami, to staram się ich bezpośrednio nie krytykować, a jedynie apelować do rozsądku, najlepiej pokazując logiczne uzasadnienie. No i nikomu też siłą nie wydzieram LED-ów z jego lamp (;
Andrzej J napisał/a:
Szanuję również Twoją wiedzę na tematy motoryzacyjne
Nie uważam, żebym miał jakąś nadzwyczajną wiedzę, ale dziękuję za dobre słowo (: - po prostu zazwyczaj dość dobrze idzie mi szukanie informacji w różnych źródłach i tyle.
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2015-03-27, 18:16
Moim odczuniu na zwyklych zarowkach klosz jest caly "wypelniony" swiatlem moim zdaniem lepiej swieci niz Led ale za to ma paskudny kolor.
Led kolor fajny ladnie wyglada ale swiatlo daje tylko w jednym punkcie (nieprzystosowany klosz). Do dobrego oswietlenia klosza przydalyby sie co najmniej 3 takie zarowki.
DSCN1822.JPG
Plik ściągnięto 72 raz(y) 217,31 KB
DSCN1821.JPG
Plik ściągnięto 74 raz(y) 202,43 KB
Ostatnio zmieniony przez shrek 2015-03-27, 18:18, w całości zmieniany 1 raz
Ale widocznie nie taki kąt świecenia daje ten typ diodek, które może nie są że tak powiem "dookólne", pewnie diody są skierowane tylko przed auto a nie w bok czy tym bardziej w tył na odbłyśnik.
Ale teraz jest tyle świateł SMD ( czy nawet diody CREE , które są b. efektywne i mocno świecą przy niewielkim prądzie ), że pewnie coś znajdziesz dobrego.
Witam ja mam założone żarówki led w światłach dziennych zamiast zwykłych 21 W świecą bardzo dobrze nawet w słoneczny dzień dużo lepiej od zwykłych koszt to 43 zł za sztukę bez żadnych przeróbek
led.jpg
Plik ściągnięto 45 raz(y) 63,67 KB
led 2.jpg
Plik ściągnięto 63 raz(y) 179,91 KB
Ostatnio zmieniony przez waldi1805 2015-04-01, 15:51, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2015-04-29, 18:08
Dostalem zarowki ktore polecil waldi 1805.. Musze powiedzic ze swieca ladnie i teraz swiatlo odbija sie w odblysniku a nie jak w przypadku poprzenich, nawet sa lepiej widoczne w dzien od zwyklych zarowek.
Cieszę się że udało się pomóc ja ze swojej strony dziękuję Ci za pomoc przy przeciskaniu kabli do drzwi czego efekty widać w opisie mojego auta.Pozdrawiam
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-11-27, 20:31
Przy okazji, co przepisy mówią o żarówce oświetlenia światła cofania ? Zamierzam dać ledową. W kamerce cofania wbudowanej w oświetlenie tablicy też są LEDY doświetlające "filmowaną" przestrzeń poza pojazdem.
Zobaczymy czy coś będą mówić na przeglądzie w ASO.
Zawsze parę minut i wymienione podczas kontroli.
Koledzy z forum mają i jakoś nic nie pisali, żeby się ktoś czepiał.
Druga sprawa to wiadomo czemu nie ładują ledów. Koszty Panie, koszty.
Ostatnio zmieniony przez Marek1603 2016-01-08, 16:51, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum