W ASO pytałem ile kosztuje olej ELF to mi powiedzieli, że 49 zł za 1 litr, a w internecie kupiłem taki sam olej ELF, ale 4 LITRY za 78 zł. I co powiecie???
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2015-04-03, 07:57
route2000 napisał/a:
W ASO pytałem ile kosztuje olej ELF to mi powiedzieli, że 49 zł za 1 litr, a w internecie kupiłem taki sam olej ELF, ale 4 LITRY za 78 zł. I co powiecie???
Że 150% przebitka na cenie KAŻDEGO elementu w ASO to normalna rzecz.
150% przebitka na cenie KAŻDEGO elementu w ASO to normalna rzecz.
Nie na wszystkim aż taka - porównywałem w ASO Lublin (Nazaruk) oraz znanym sklepie internetwym ceny części do przeglądu Dustera w silnikiem dCi - na oleju wielka przebitka (bodaj ok. 120 do 240 zł), na uszczelce korka też (bodaj 2 do 8 zł). Na filtrach już trochę mniejsza, ale zawsze w ASO drożej.
Cav, no widzisz.... i dlatego nie daję im w ASO nabrać ani dobrze zarobić. Więc warto kupować w internecie nawet z kosztem przesyłki to zawsze wyjdzie taniej.
Nie na wszystkim aż taka - porównywałem w ASO Lublin (Nazaruk) oraz znanym sklepie internetwym ceny części do przeglądu Dustera w silnikiem dCi - na oleju wielka przebitka (bodaj ok. 120 do 240 zł), na uszczelce korka też (bodaj 2 do 8 zł). Na filtrach już trochę mniejsza, ale zawsze w ASO drożej.
Całkowicie się zgadzam z Tobą, natomiast np. zakup samej uszczelki w internecie nie opłaca się niż w ASO, więc zawsze robię zbiorowy zakup na przegląd tj. olej, filtry, uszczelki.
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2015-04-03, 08:12
route2000 napisał/a:
Cav, no widzisz.... i dlatego nie daję im w ASO nabrać ani dobrze zarobić. Więc warto kupować w internecie nawet z kosztem przesyłki to zawsze wyjdzie taniej.
Wiadoma rzecz.
Części w ASO są dla leniwych i jeleni, którym nie chce się wykonać paru klików lub telefonów, żeby kupić to co potrzebne kilka razy taniej.
Bo zazwyczaj nawet każdy sklepik motoryzacyjny w danym mieście ma ceny o połowę niższe niż ASO.
Ostatnio zmieniony przez Cav 2015-04-03, 08:13, w całości zmieniany 1 raz
Wiadoma rzecz.
Części w ASO są dla leniwych i jeleni, którym nie chce się wykonać paru klików lub telefonów, żeby kupić to co potrzebne kilka razy taniej.
Bo zazwyczaj nawet każdy sklepik motoryzacyjny w danym mieście ma ceny o połowę niższe niż ASO.
True. Dodałbym jeszcze "nieświadomych" no chyba, że taką grupę zaliczasz do jeleni . dwa tygodnie temu byłem na przeglądzie i akurat przedłużyło się wydanie auta i byłem świadkiem rozmowy dwóch osób przy przyjęciu auta na przegląd :
1-Kobieta -Renault megane 3 -przegląd+wymiana klocków, tarcz, rozrządu i czegoś tam jeszcze.....koszt ponad 2500pln o ile dobrze pamiętam-reakcja:ojej, czemu tak drogo?, drogo to będzie jak się Pani auto zatrzyma, a hamulce to bezpieczeństwo...no tak ma pan rację...:-)
2-Mężczyzna-Renault megane 3(nie wiem tylko czy taki sam silnik)-zakres prac prawie taki sam, Pan wyciąga notesik i notuje koszt części i kręci głową......po czym odpowiada: to ja poproszę sam przegląd za 600pln, na tym zestawie hamulcy to jeszcze pojeżdżę, a prace dodatkowe zrobię w innym warsztacie za niecałe 50% Państwa ceny, na oryginałach.....
No coments
_________________ Były: Polonez Atu plus 1,6 gsi, Skoda Felicja HB 1,3 glx, fiat uno 0,9....
Ja dziś jestem po przeglądzie w ASO Tandem w Częstochowie. Dostałem jakieś rabaty na wszystko i nie wyszło tragicznie (nie prosiłem o rabaty, sami dali :) ). 15% na robocizne, a 10% na części.
O to ceny po rabacie:
serwis - 176,69zł
wymiana filtra kabiny - 28,18zł
filtr oleju - 53,14zł
podkładka uszczel - 1,94zł
filtr przeciwpyłowy - 108,56zł
konc. płynu chłodniczego - 14,76zł (0,5L - podobno ubyło)
żarówka H4 60/55W - 10,54zł
olej evolution 900 SXR 5W40 - 140,42zł
razem: 533,23zł
+ dodatkowo robiłem kontrole i regulację zaworów:
kontrola zaworów 285,42zł
regulacja zaworów 40,77zł
razem: 326,23zł
Podane ceny są cenami brutto, myślę, że dość korzystnie jak na ASO. Dodam, że regulację zaworów w niektórych ASO wyceniali na ok 600zł + coś tam jeszcze.
Kolego,
łącznie wyszło Ci nieco ponad 200 zł za robociznę, a w Lublinie biorą za to 360 po rabatach. Części też dostałeś w dobrych cenach, u mnie nieosiągalnych.
Szanowni mam pytanko odnośnie przeglądu po roku.
Samochód Dacia Lodgy z LPG montowanym w ASO. Zestaw LPG dedykowany do Lodgy.
Czy po roku powinni na przeglądzie wymienić filtr, ten co jest na przewodzie?
Jeżeli tak to czy po wymianie powinienem mieć wklejoną do książki gwarancyjnej naklęjkę z filtra. Jest w książce takie miejsce.
Całkowicie się zgadzam z Tobą, natomiast np. zakup samej uszczelki w internecie nie opłaca się niż w ASO, więc zawsze robię zbiorowy zakup na przegląd tj. olej, filtry, uszczelki.
Dokładnie.. Ja miałem dokupić tylko klocki, bo mam na wykończeniu, ale od razu zamówiłem części (olej, filtry i płyn hamulcowy) na przegląd za rok.. po co mam 2x płacić za przesyłkę?
Klocki założę od razu, a reszta poczeka 11 miesięcy na przegląd po 4 latach ;)
Szanowni mam pytanko odnośnie przeglądu po roku.
Samochód Dacia Lodgy z LPG montowanym w ASO. Zestaw LPG dedykowany do Lodgy.
Czy po roku powinni na przeglądzie wymienić filtr, ten co jest na przewodzie?
Jeżeli tak to czy po wymianie powinienem mieć wklejoną do książki gwarancyjnej naklęjkę z filtra. Jest w książce takie miejsce.
Dokładnie fachowo się nazywa filtr fazy lotnej. Mieści się między parownikiem a wtryskiwaczami.
Takie filtry się wymienia częściej tzn. raz na 15 tys.km a po 30 tys.km filtr fazy ciekłej (mieści się w elektrozaworze między zbiornikiem a parownikiem).
A co do wpisu w książeczce to po prostu tam zaznacza się jakie czynności były wykonywane na przeglądzie i potwierdzone przez pracownika podpisem i pieczątką.
Ja wczoraj zaliczyłem przegląd z wymianą oleju z filtrem, płynów chłodzącego i hamulcowego, filtra powietrza. Materiały swoje, robocizna wyszła 438,51 pln.
Wykonałem pełny przegląd zawierający przegląd antykorozyjny i wymianę oleju, ponieważ taniej wychodzi niż osobno policzone te dwie czynności - nie wiem czemu tak jest, ponieważ zawiera w sobie więcej czynności, co za tym idzie powinien zajmować więcej roboczogodzin. Ale to już taka mała renaultowska zagadka :)
Poniżej szczegóły.
Od jakiegoś tygodnia podnieśli ceny roboczogodziny (pracownik w serwisie mi powiedział, jak byłem na przeglądzie, bo zwróciłem go, dlaczego jest drożej niż wcześniej ).
Mnie wyszło, że za przegląd zapłaciłem 369,97 zł brutto (materiały miałem własne).
No więc u mnie się wyjaśniło. ( jeśli pisałem o tym w innym wątku to sorki )
Ogólnie to co ile KM Renault wymienia filtr zależy od tego, jaka instalacja jest zamontowana.
I tak.
Jeżeli
- Montowana fabrycznie to wymieniamy co 20 tysi i cena filtra to ok 100PLN.
- Montowana w ASO ale jako dedykowana do Lodgy to co 20 tysięcy i filtro kosztuje 50 PLN.
- Montowana w ASO ale zestaw nie był dedykowany do Lodgy to co 30 tysi. Nie wiem ile kosztuje filtr.
No i minęły trzy latka powożenia DD.
I dzisiaj wykonałem przegląd po 3 latach, przebieg 54000 (zakres czynności i materiały jak po 60000 ) materiały w całości z serwisu,
+wymiana opon z przechowaniem.
+przegląd i dezynfekcja klimy.
suma rachunku ( z rabatem 10% ) - 1224,61
w załączniku wykaz cen.
+ badanie techniczne za 99,00. (do dowodu rej. na następne dwa lata)
A jeszcze czeka mnie opłata ubezpieczenia (A,OC,NW), czekam na ofertę brokera ??
No i minęły trzy latka powożenia DD.
I dzisiaj wykonałem przegląd po 3 latach,
Zdjęcie jest mało czytelne, ale widać, że znacznie przepłaciłeś na materiałach. W znanym sklepie internetowym zapłaciłbyś za uszczelkę kompletny zestaw filtrów oryginalnych - 4 filtry - i uszczelkę 185 zł, za olej 118 zł. Przegląd sam w sobie policzono tanio (215 zł - gdyby tak w Lublinie liczyli!). Za drogo wyszła też klima (powinno być do 150 zł za komplet, tj. przegląd i czyszczenie, np. ozonowanie).
Ja za wymianę opon na felgach stalowych płacę 50 zł (przechowuję w swojej w piwnicy).
Ostatnio zmieniony przez piku 2015-04-14, 19:42, w całości zmieniany 1 raz
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2015-04-15, 08:04
keikan napisał/a:
U mnie krzyknęli 250 PLN za obsługę klimy. Dlatego umówiony jestem poza ASO na przegląd za 150 PLN.
dlatego warto sprawdzać w sieciówkach. Np w ubiegłym roku Bosch Service miał wiosną promocję na przegląd klimy za stówę (plus cena filtra kabinowego)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum