Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2015-03-02, 18:06
DrOzda napisał/a:
Cav napisał/a:
krimar napisał/a:
Tak, Ford Ka to Panda z uboższym o 2 drzwi nadwoziem (mechanika ta sama)
Nie Panda, tylko 500.
Panda 2 = Fiat 500
Z dużą dozą wyobraźni chyba.
Nawet jeśli płyta podłogowa jest podobna (wymiary całkowicie już nie), to jednak auto zupełnie różne, więc twierdzenie że to to samo auto jest całkowicie nieuprawnione.
A 500 z Lancią i Ka to bliźniaki, więc jednak zupełnie inny stopień podobieństwa.
W rodzinie przybyła ponad roczny Duster. Pod domem stoi używane Sandero (import Niemcy). Koledzy z firmy poszli na zakupy do salonów: Duster i sedan. Wychodzę z przedszkola, a tu 3 Dacie: Mój Logan, Sandero i Lodgy. Na mieście dużo Dokerów, Lodgy, 2x taxi (Duster i nowe MCV).
Oczywiście dalej panuje kult, że to gówno i szmelc. Jak rozmawiam z młodszymi kolegami, to raczej śmiech pojawia się na ustach... No ale wiadomo: pi..a i na gaz... A tu już Dacia nie ma szans...
Czy kiedyś nie było takiego działu "popularność naszych Dacii"?
Ostatnio zmieniony przez Ikarusiarz 2015-04-04, 11:16, w całości zmieniany 1 raz
Córka ostatnio była na wycieczce w Wiedniu ,po powrocie stwierdziła że tam więcej daci jeżdzi niż u nas . i stwierdziła że dacię kupują ludzie praktyczni .
Marka: Opel
Model: Corsa E
Silnik: 1.4 90KM lpg Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Sty 2015 Posty: 791 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-04-04, 15:26
czco napisał/a:
Córka ostatnio była na wycieczce w Wiedniu ,po powrocie stwierdziła że tam więcej daci jeżdzi niż u nas . i stwierdziła że dacię kupują ludzie praktyczni .
Bo na zachodzie dawno auto nie jest wyznacznikiem sukcesu. Jak ktoś autem chce zabłysnąć kupuje Lambo, Ferrari i inne wynalazki za min w przeliczeniu 500 tys PLN.
Jak się kupuje pierwszą w życiu pralkę automatyczną to też taką co ma najwięcej programów choć korzysta się tylko z 3. Później najtańszą co ma te 3 programy żeby bez żalu wyrzucić przy pierwszej usterce.
Ostatnio zmieniony przez mojo 2015-04-04, 15:30, w całości zmieniany 1 raz
Ja bym powiedział, że raczej klasy średniej . Wśród biedaków wciąż najważniejszą regułą jest postaw się a zastaw się. Ciśnie się taki biedak w małym, ciasnym, spółdzielczym mieszkanku, ale na parkingu pod blokiem musi stać odpicowana bryka. Nie ważne, że 7, 10 czy 12 letnia, nie ważne że zbieżności to nie ma i cztery ślady na śniegu robi. Ważne, że lakier błyszczy jak funkiel nówka, w środku skóra a w wyposażeniu full wypas (z czego często połowa nie działa bo szkoda na naprawę).
mojo napisał/a:
Bo na zachodzie dawno auto nie jest wyznacznikiem sukcesu.
Bo na zachodzie wiedzą, że auto to nie inwestycja. I na zachodzie "umieją liczyć" pieniądze. Nie bez powodu po wprowadzeniu Octavii I musieli po pewnym czasie podnieść ceny Skód. Bogaci Niemcy woleli kupić dużo tańszą Octavię niż Passata. Ale u nas mówią, że Skody kupują tylko wieśniacy. I mówią to najczęściej ludzie, którzy mało świata widzieli.
Zasobność portfela statystycznego Niemca jest w prostym przeliczeniu przynajmniej 4x większa od naszej. Niemcy są do bólu praktyczni i nie mają problemu z kupnem Skody zbudowanej na podzespołach koncernu VW. Co zabawne o wieśniakach kupujących Skody najczęściej mówią nasi rodzimi nabywcy importowanych z Niemiec innych marek tego koncernu .
Ostatnio zmieniony przez skylar 2015-04-04, 19:25, w całości zmieniany 1 raz
Wieśniactwo to termin wymyślony przez ludzi ze wsi którzy wyprowadzili się do miasta i żyjąc często w 10 razy gorszych warunkach próbują wywyższać się nad swoimi rodzinami i znajomymi z małych miejscowości .
Niestety często mam kontakt z takimi warszawakami co mieszkają tu od roku dwóch .
Najlepsze auto to bawarka a każda inna jest dla wieśniaków albo ciągle mówią że warszawa to zadupie a na zachodzie to jest raj . Szkoda że tam nigdy nie byli i wiedzą tyle co im "biały murzyn " powiedział który robi w angli na zmywaku i mieszka z 20 osobami ale jak wróci do PL to wielki panicz i milioner opowiada o sukcesach w pracy i bajecznym życiu
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-04-05, 21:57, w całości zmieniany 2 razy
Marka: DUSTER I 1,5 dCi 90KM
Model: TESLA model 3 LR
Silnik: 440 KM
Rocznik: 2021, 2022 Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Gru 2011 Posty: 549 Skąd: Zielona Góra
Wysłany: 2015-04-05, 22:07
chriskb napisał/a:
Mieszkam na wsi, jeźdzę DD to chyba auto dla bieawków
Ja ma gorzej bo miałem Dacię, teraz mam Skodę i jeszcze mieszkam na wsi - potrójny wieśniak
Mieszkam na wsi, jeźdzę DD to chyba auto dla bieawków, Ostatnio kupiłem końcówkę tłumika za całe20 PLN w Biedromce- Tunig looks greatead
Ja mieszkam w Krakowie i kupiłem taką samą końcówkę tłumika w Biedronce ;)
A co do tematu wsi i tzw. wieśniaków - czasami większa słoma wychodzi z butów ze skóry aligatora...gości w czarnych gajerach jeżdżących czarnymi S-klassami
a z drugiej strony - ciekawe ilu ludzi mieszkających poza miastem kupiło by nową Dacię Duster mając do wyboru używane Audi, BMW czy Mercedesa?
Mam rodzinę na wsi i jeżdżąc tam na święta - na parkingu przy kościele widzę:
A/ Stare Polonezy, Maluchy, Ople Astra I i Golfy (max seria III)(to tych, od których nikt nie wyjechał na Zachód)
B/ 5 - 6 letnie Audi (A4), BMW (seria 3) i Mercedesy (C klasa) lub Vauxhalle (Omega)(przeważnie kierownica po prawej) - tych którzy wyjechali do pracy na Zachód i się "dorobili"
C/ 3 letni Mercedes E klasy (proboszcza)
D/ Moją DD wzbudzającą wszechobecne zgorszenie ;)
Ostatnio zmieniony przez keikan 2015-04-07, 05:50, w całości zmieniany 4 razy
Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016 Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Cze 2014 Posty: 1073 Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: 2015-04-07, 07:46
keikan napisał/a:
A co do tematu wsi i tzw. wieśniaków - czasami większa słoma wychodzi z butów ze skóry aligatora...gości w czarnych gajerach jeżdżących czarnymi S-klassami
Wystarczy zobaczyć co robi nasz szogun krzesłowłaz. No niestety bogactwem nie zastąpi się nawyków wyniesionych z domu.
Zresztą, co poniektóre samochody górnych półek kupują tylko snoby. I nie po to że są im akurat takie potrzebne, tylko po to, żeby wszystkim pokazać ile mają pieniędzy. To jest właśnie dla mnie buraczane wieśniactwo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum