dzisiaj oglądałem/jeździłem sobie używaną Sandero z salonu Renault z końca 2007 1.4 benzyna przebieg tylko 27K kupiony w tym właśnie salonie, jeden właściciel, stan wizualny b.dobry. Tylko jest kilka "ale" o które chciałbym was zapytać:
- po co wymieniali rozrząd przy tak małym przebiegu ? czy to świadczy o jakiejś grubszej usterce?
- wymieniony też został tłumik środkowy, jw o czym to może świadczyć ?
- nie ma na ten samochód gwarancji, pierwszy raz się z tym spotkałem przy aucie używanym z salonu, tam gdzie byłem zawsze coś dawali
wiem że to są pytania z tych z cyklu z d**y ale z rezygnowałem z kupna właśnie przez te wątpliwości oraz podejrzanie mały przebieg, nie mam doświadczenia bo to mój pierwszy zakup samochodu. Najbardziej mnie zdziwiła ta wymiana rozrządu. Auto ogólnie bardzo dobre nie kopci, nie stuka itp... jeżeli możecie podzielnie się doświadczeniem i podpowiedzcie czy jest się czego bać
3,5 tyś km rocznie ???? czyli auto tylko na przeglądy i po paliwo jeździło tak ?
6-7 rocznie to robią emeryci mieszkający w centrum miasta gdzie wszędzie jeździ się autobusem albo na piechotę
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-04-16, 19:05, w całości zmieniany 4 razy
Marka: brak
Model: brak
Silnik: brak
Wysłany: 2015-04-16, 19:05
Karenzo napisał/a:
ten przebieg nie jest możliwy . Moja matka na emeryturze jeździ raz na tydzień do miasta (15 km ) i do kościoła (2 km ) czasem też do warszawa (50 km )
rocznie robi 6-7 tyś km . Ile jest takich ludzi w PL ? jak ktoś jeździ do pracy to te min 10 tyś km musi być .
A tu co 3,5 tyś km rocznie ????
Pan salonowy sprzedawca wytłumaczył to tak że było to drugie auto w rodzinie... właściciel miał służbowe itd... i stąd taki mały przebieg...
Ostatnio zmieniony przez bulet1408 2015-04-16, 19:06, w całości zmieniany 1 raz
3,5 tyś km rocznie ???? czyli auto tylko na przeglądy i po paliwo jeździło tak ?
6-7 rocznie to robią emeryci mieszkający w centrum miasta gdzie wszędzie jeździ się autobusem albo na piechotę
Moja babcia nie robi 5000 rocznie, ma samochód od 6 lat, kupiony przy przebiegu ok 20, a teraz jest około 35. 3 razy w tygodniu po te 20km daje 4 tysiące rocznie... A jak z kierownicą w tym Sandero? generalnie często po 40kkm w Sandero jest w stanie dość zniszczonym (u mnie po 80 wyglądała gorzej niż w niejednym samochodzie po 200)...
- po co wymieniali rozrząd przy tak małym przebiegu ? czy to świadczy o jakiejś grubszej usterce?
- wymieniony też został tłumik środkowy, jw o czym to może świadczyć ?
- nie ma na ten samochód gwarancji, pierwszy raz się z tym spotkałem przy aucie używanym z salonu, tam gdzie byłem zawsze coś dawali
Te czynności się robi jak auto stało kilka lat szczególnie właśnie rozrząd jak jest na pasku oprócz tłumika ale ten mógł zwyczajnie przerdzewieć przez te lata.
Gwarancji nie dają bo z autami, które stały jest tak że mogło się coś "zastać" albo i nie, ryzyk fizyk. Trzeba by je calutkie rozebrać
Wszystko zależy od ceny jeżeli jest okazjonalna to możesz zaryzykować. Dobrze bym się wsłuchał w pracę silnika czy nie ma żadnych drgań w całym zakresie obrotów bo na nieużywanie wrażliwy jest układ wtryskowy.
Ostatnio zmieniony przez mojo 2015-04-17, 06:58, w całości zmieniany 1 raz
Sugeruję Ci jeszcze zwrócić uwagę na stan układu hamulcowego, ponieważ jeżeli przebieg jest rzeczywisty to układ może być zastały/zapieczony. Sandero było serwisowane?
Marka: Opel
Model: Corsa E
Silnik: 1.4 90KM lpg Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Sty 2015 Posty: 791 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-04-17, 09:30
Jeżeli to ta za 17.500 to cena niska nie jest jak na ten rocznik. Jak auto kupujesz na dłużej a okaże się po dokładnym sprawdzeniu, że nic nie jest zastane to te parę tys więcej ma sens. Jak auto chcesz sprzedać za rok czy dwa to dużo stracisz wg mnie tym bardziej że mało kto uwierzy w przebieg.
Tak, Mojo to ta.;) Wg mnie też drogo, w szczególności, że Sandero wartości nie trzyma za mocno. Zależy jednak jaki jest plan potencjalnego kupującego. Czasem warto zapłacić więcej.
Ostatnio zmieniony przez Sandy 2015-04-17, 09:34, w całości zmieniany 2 razy
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2015-04-17, 13:25
stan licznika nie zawsze odpowiada rzeczywistemu przebiegowi a ten nijak ma się do wieku auta. Są tacy, którzy robią 30 tys rocznie,inni 5 tys. Np mojemu DD po 3,5 roku stuknęło 20 tys km. Gdy sprzedam go jako sześciolatka, będzie miał ok 40-50 tys. Czy oznacza to że muszę "zmodyfikować" licznik na 120 tys żeby ktoś mi uwierzył? Dobrym argumentem w takiej sytuacji jest rzetelnie prowadzone książka obsług (również po gwarancji choć niekoniecznie w aso) i rachunki z wykonanych czynności. Zarówno aso jak i niezależne warsztaty czy sieciówki (Bosch itp) gromadzą sporo informacji na temat obsługiwanych pojazdów
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2015-04-17, 13:26, w całości zmieniany 1 raz
Marka: brak
Model: brak
Silnik: brak
Wysłany: 2015-04-17, 15:36
mojo napisał/a:
Jeżeli to ta za 17.500 to cena niska nie jest jak na ten rocznik. Jak auto kupujesz na dłużej a okaże się po dokładnym sprawdzeniu, że nic nie jest zastane to te parę tys więcej ma sens. Jak auto chcesz sprzedać za rok czy dwa to dużo stracisz wg mnie tym bardziej że mało kto uwierzy w przebieg.
auto ma być zdecydowanie na dłużej... żaden ze mnie "bizmesmem" żeby autami handlować co 2 lata
ogólnie to dziękuje wam za odzew... jeżeli będzie jeszcze dostępna to podjadę jeszcze z kimś mądrzejszym ode mnie
na moje i po tej krótkiej jeździe to auto "brać lać i jeździć" ale co ja tam wiem...
to ma być moje pierwsze auto i postanowiłem że poszukam czegoś w normalnych salonach bo to na pewno pewniejsze źródło niż "komis wujka Zenka w szopie"... nie mam za dużego doświadczenia z samochodami a nie chce wywalić pieniędzy i za 3 miesiące słuchać żony "co to ja narobiłem" i dlatego wam tutaj truje... bo boje sie że mi ucieknie "biały kruk"
Cena trochę wysoka jak na autko z tego rocznika ale pewnie podwyższyli cenę za niski przebieg. Ja swoją kupiłem za nieco ponad 13k zł ten sam rocznik i widzę, że ta sam wersja. Dla pewności weź dobrego mechanika, który nawet ze słuchu potrafi ocenić stan silnika (ja takiego miałem i zawsze się dziwię jak on to robi ;) ) Znając realia zastanawiać się i działać trzeba w miarę szybko bo ludzie kupują te autka. Mi jedną sprzątneli sprzed nosa ale zdołałem upolować inną i jestem szczęśliwym posiadaczem Dacii Sandero I
Też taką mam z tego samego rocznika, ale dałem niecałe 13tyś. Jak kupowałem to przebieg był niecałe 69 tyś. Tutaj cena jest wysoka, dziwi mnie mały przebieg. Ale już wymieniany tłumik.
Marka: Opel
Model: Corsa E
Silnik: 1.4 90KM lpg Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Sty 2015 Posty: 791 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-04-17, 20:47
Znam auto, które przez pierwsze 3 lata zrobiło 45 tys później stało blisko 3 bez odpalania. Dostało nowe aku, rozrząd, hamulce i jeździ. Na plus jest to że wnętrze i buda są w dużo, dużo lepszym stanie niż auta jeżdżone. Spalanie i dynamika są jak przed postojem. W dieslu jeżeli wtryski się zastoją to jest problem bo spory koszt może być ale w benzynie raczej chyba nie. 3-4 tys więcej to warto się zastanowić do tego jak auto ma na dłużej być brane.
Dużo się mówi że ważny rocznik mniej przebieg jednak z każdym kilometrem niszczy się wnętrze i buda też staje mniej sztywna więc przebieg jak najbardziej się liczy.
Marka: Była Dacia
Model: Logan
Silnik: . Pomógł: 10 razy Dołączył: 25 Cze 2010 Posty: 819 Skąd: Polska
Wysłany: 2015-04-17, 21:55
Co do przebiegu to sam przejechałem yarisem chyba ze 2-3 tys km w ciągu 2 lat. Jak auto ma udokumentowany przebieg i w środku wygląda jak nowe to brać. Dziwię się że ktoś sprzedaje takie auto bo w większości takie auta rozchodzą się po rodzinie i znajomych.
A co w tym dziwnego. Ja zrobiłem 9 000km w ciągu 6lat czyli wychodzi 1500/rok.
Od października do maja auto nie jeździ.
Chociaż z drugiej strony mam też auta, które robią czasami 10tkm/miesiąc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum