Marka: Chevy
Model: Aveo
Silnik: 1.2
Rocznik: 2009 Pomógł: 31 razy Dołączył: 15 Mar 2009 Posty: 2944 Skąd: Śląsk
Wysłany: 2012-08-16, 14:23
krakry1 napisał/a:
To o czym Wy rozmawiacie? O origami, o sztuce, o miłości?
3xS , a oprócz tego wędkowanie, ewentualnie budowlanka, czasami się zdarzy jakieś ostatnie pożegnanie (w niektórych kręgach zwane też kawalerskim) i o wielu, wielu innych rzeczach.
To o czym Wy rozmawiacie? O origami, o sztuce, o miłości?
3xS , a oprócz tego wędkowanie, ewentualnie budowlanka, czasami się zdarzy jakieś ostatnie pożegnanie (w niektórych kręgach zwane też kawalerskim) i o wielu, wielu innych rzeczach.
ja odkąd się ożeniłem przestałem spotykać się z kolegami
3. Zakazane są dyskusje na tematy polityczne i światopoglądowe.
Czyli jakie? Jak ktoś będzie narzekał, że źli bojarzy z UE wprowadzili normę euro115, to będzie bardziej polityka, czy bardziej motoryzacja? A jak ktoś stwierdzi, że Fiaty się psują i rdzewieją, a VW w TDIku jest tiptop, to jest bardziej światopogląd, czy motoryzacja?
Nie rozumiem negatywnego nastawienia do tego typu tematów. W naszym kraju utarł się pogląd pt. "nie rozmawiajmy o polityce bo to szambo". A tymczasem za to szambo odpowiadamy sami! Można rozmawiać o wszystkim, jeśli się jest, nawet nie życzliwym, ale zwyczajnie kulturalnym. Tymczasem w Polsce obowiązuje zasada "zginę za mojego politycznego guru lub za to, że mam rację" i to jest źródełko, z którego bije ferment w kontekście dyskusji światopolitycznopoglądowych.
Ja bym tego typu punkt sformułował następująco:
3. Zakazane jest skakanie sobie do gardeł, bycie nieuprzejmym burakiem i podlewanie oliwy do ognia.
I mówię najzupełniej poważnie
Ostatnio zmieniony przez laisar 2014-02-02, 14:39, w całości zmieniany 1 raz
3. Zakazane są dyskusje na tematy polityczne i światopoglądowe.
Nie rozumiem negatywnego nastawienia do tego typu tematów.
z całym szacunkiem:
- to chyba nie o negatywne nastawienie do tego typu tematów chodzi,
- każdy ma prawo do swoich poglądów, najróżniejszych preferencji itp.,
- istnieją fora dyskusyjne grupujące ludzi chcących wymieniać/konfrontować tego typu poglądy,
- forum o tematyce motoryzacyjnej niekoniecznie jest do tego odpowiednim miejscem,
i może właśnie dlatego by nie ujmować w regulaminie takiego punktu jak:
Marmach napisał/a:
3. Zakazane jest skakanie sobie do gardeł, bycie nieuprzejmym burakiem i podlewanie oliwy do ognia.
warto zawęzić nasze Forum wyłącznie do tematów "okołomotoryzacyjnych"...
Ostatnio zmieniony przez TD Pedro 2014-02-02, 13:22, w całości zmieniany 1 raz
Taki zakaz jest bez sensu gdyż polityka przeszywa wszystko w naszym życiu . Zakazy łatwo się wprowadza a potem trudno się przestrzega i tu już pierwsza aluzja to polityki bo właśnie nasza polityka tak wygląda nastawiali zakazów których nikt nie przestrzega Jak społeczność dacia klubu nie będzie chciała dyskutować to powinna taką osobę podnoszącą takie tematy zwyczajnie obywatelsko upomnieć
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2014-02-02, 13:23, w całości zmieniany 1 raz
warto zawęzić nasze Forum wyłącznie do tematów "okołomotoryzacyjnych"...
Żadne forum nie jest w 100% zawężone, bo wtedy robi się smętnie. Natomiast problemem wielu forów jest brak porządku i brak kultury forumowiczów. Nie wiem w czym gorszy jest niechciany flamewar światopoglądowy od motoryzacyjnego offtopu na dwie strony, zaśmiecającego jakiś temat. W obu przypadkach problem wynika z niewłaściwego postrzegania swobody wypowiadania się i obu przypadków nie da się uniknąć wpisami do regulaminu, bo ostatecznie sytuację musi i tak zinterpretować moderator.
Natomiast ubliżanie innym, wycieczki osobiste i inne tego typu zachowania to przypadki dość oczywiste, a takie zachowania rzutują na efekt dyskusji na dowolny temat.
Ostatnio zmieniony przez Marmach 2014-02-02, 14:15, w całości zmieniany 1 raz
Co do dyskusji polityczno-światopoglądowych - niechby sobie był dział (wątek) poświęcony tej tematyce. Nie chcę - nie zaglądam. Poza tym działem zabronione jest używanie (w żadnej formie i przypadku) słów:
- leming
- moher
- lewak, lewica
- komunista, komuch
- eurokomuna, eurokołchoz
- pisior, oszołom
- maciarewicz
- tupolew, Smoleńsk
- gej, pedał, lesbijka
- palikot
- Kościół (z dużej, bo w sensie organizacji, ale wolno np. podpisać fotkę "zwiedzamy kościół i klasztor")
- ateista
- żyd (pisany z małej - wyznawca)
- Żyd (pisany z dużej - narodowość)
co jeszcze miałoby podlegać cenzurze?
Poza tym projekt z 1. postu mi się podoba. Podobny sam tydzień temu wrzuciłem.
4. Zakazane są dyskusje na tematy polityczne i światopoglądowe.
Czyli jakie?
Uznane za takie przez własne sumienie, powszechny zdrowy rozsądek lub moderatorów.
Oczywiście, że nie da się tego ściśle zdefiniować, ale decyzja klubowiczów jest jasna: http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=7464 - wypada się więc do niej stosować, nawet w przypadku niezrozumienia pobudek.
na to niestety nie ma wpływu nikt poza lokującym niekulturalne teksty forumowiczem, dlatego chyba
Wręcz przeciwnie, porządne zachowanie powinno się brać z kultury osobistej, a nie z zakazu bycia niegrzecznym. Zakaz z zasady zachęca do łamania go, niezliczone pokolenia tyranomarksistofaszystów się o tym przekonały (czy to już polityka? ). Zresztą na to, czy, powiedzmy, otworzę w dziale "sprzedam" temat o polityce, również administracja nie ma najmniejszego wpływu, chyba że otwieranie tematów będzie poprzedzone akceptacją moderatora.
Cytat:
jest rozwiązaniem optymalnym
Jak każde rozwiązanie pt. "zakazać" jest z pewnością rozwiązaniem najprostszym.
laisar napisał/a:
wypada się więc do niej stosować, nawet w przypadku niezrozumienia pobudek.
Tu nie ma czego rozumieć, to jest głosowanie czysto polityczne - głosuje jeszcze mniejszy procent populacji, niż na wyborach parlamentarnych, a milcząca większość... no, milczy
Zresztą sam pomysł, żeby czegokolwiek zabraniać (w sensie tematów do dyskusji) na forum dyskusyjnym jest dla mnie dowodem na niewłaściwe i chyba emocjonalne, a nie racjonalne podejście do tematu. To forum motoryzacyjne, normalnie myślący człowiek zdaje sobie sprawę, że wchodzi tu przede wszystkim żeby dyskutować o samochodach, a nie o karze śmierci. Jeśli ktoś tego nie wie, to trzeba mu dać przykład poprawnego myślenia, a nie zamykać go w izolatce.
...no ale mniejsza o to, historia i bogowie Olimpu mi świadkami - próbowałem!
Ostatnio zmieniony przez Marmach 2014-02-02, 17:35, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Daćka i "łopel"
Model: Duster 4X4
Silnik: 1,5 dCi
Rocznik: 2011
Wersja: Laureate Pomógł: 6 razy Dołączył: 22 Lis 2010 Posty: 912 Skąd: z Powołania ;-P
Wysłany: 2014-02-02, 20:28
eplus napisał/a:
Co do dyskusji polityczno-światopoglądowych - niechby sobie był dział (wątek) poświęcony tej tematyce. Nie chcę - nie zaglądam. Poza tym działem zabronione jest używanie (w żadnej formie i przypadku) słów:
- leming
- moher
- lewak, lewica
- komunista, komuch
- eurokomuna, eurokołchoz
- pisior, oszołom
- maciarewicz
- tupolew, Smoleńsk
- gej, pedał, lesbijka
- palikot
- Kościół (z dużej, bo w sensie organizacji, ale wolno np. podpisać fotkę "zwiedzamy kościół i klasztor")
- ateista
- żyd (pisany z małej - wyznawca)
- Żyd (pisany z dużej - narodowość)
co jeszcze miałoby podlegać cenzurze?
Poza tym projekt z 1. postu mi się podoba. Podobny sam tydzień temu wrzuciłem.
kolorowe skarpetki oraz pionowe korytarze i poziome klatki schodowe (kto ma dobra pamięć to wie o co biega)
A aby całkowicie wyrugować politykę to należy zakazać dyskusji o tym co jest na literę F: o "FSZYSTKIM"
edit
Coś sobie pomyślałem: jeśli będę na wyprawie jadąc przez Smoleńsk [miejscowość] do Norwegii, gdzie zobaczę rzucające się w morze stado lemingów [zwierzęta] w moherowych szaliczkach [część ubioru] co tak mnie zaskoczy, że nacisnę pedał hamulca, to czy będę mógł o tym napisać bezkarnie, czy ban dożywotni
Ostatnio zmieniony przez ajax 2014-05-10, 10:45, w całości zmieniany 5 razy
O programach telewizyjnych chyba możemy rozmawiać?
Jasne - oprócz politycznych.
grapess napisał/a:
nie mogę sobie pogadać o Nocnych Wilkach
Ależ możesz - tyle że w innym miejscu niż DKPL.
grapess napisał/a:
w dziele Na każdy Temat można rozmawiać na Każdy temat czy tylko na każdy temat, który jest moderatoro - poprawny
Dział "Na każdy temat" jest częścią forum - więc jego także dotyczy decyzja klubowiczów o niepolitykowaniu.
grapess napisał/a:
NIE rozmawianie o polityce jest tzw. polityką strusia czy TEŻ polityką i nie da się od tego uciec
Masz prawo tak uważać - ale myśli Bliźnich mogą iść inną drogą (;
I naprawdę, bez przesady z tą martyrologią - nie mamy tu banów ani nawet ostrzeżeń, nikt też nie wycina najdrobniejszych wzmianek na tematy polityczne. Serio tak trudno odpuścić sobie politykowanie w tym jednym jedynym miejscu w Internetach...?
Marka: renault
Model: captur
Silnik: 1.3 mild
Rocznik: 2024
Wysłany: 2016-05-27, 20:40
Ja jestem za tym by na forum była polityka.
Nie samą dacią żyje człowiek.
Zwłaszcza gdy jej jeszcze nie ma.
Ciekawe jak daleko dowiezli moją dacie w ciągu 15 dni od dnia wyprodukowania?
_________________ Sandero dla bratanka a dla mnie Captur
Nie ma gorszej rzeczy na świecie niż dyskusje o polityce o religii.
E tam. Nie ma nic gorszego na świecie, niż ludzie, którzy nie potrafią powściągnąć swojego temperamentu i nie wychodzi im powstrzymywanie się przed osobistymi wycieczkami, jeśli ktoś wyrzuca im ulubione grabki z piaskownicy. W szczególności zaś śmieszne jest to, jak ci właśnie ludzie unikają dyskusji na pewne tematy, bo wiedzą, że w razie czego "nie wytrzymiom". Świat byłby piękniejszy, gdyby było w nim więcej szczerości i mniej spiny
...i nic się nie zmieniło - jak tylko ktoś, w jakimś temacie zaczyna coś gadać o polityce czy religii, to zaraz przeradza się w to klasyczną pyskówkę.
Zmieniło się tyle że tamta ankieta jest już nieaktualna, więc upomnienie że na forum nie rozmawia się o polityce bo tak jest napisane w regulaminie jest jak najbardziej w porządku - w końcu każdy z zapisujących się na forum powinien się zapoznać z tym regulaminem. Natomiast odsyłanie do zamkniętej ankiety z przed paru lat jest niepotrzebne lepiej skierować wprost do regulaminu lub otworzyć kolejną ankietę.
_________________ Duster 4x4 1.6 średnia z już ponad 180000 km ;)
Focus 1.6 TDCI średnia z ponad 125kkm
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum