Wczoraj robiłem drugi, po 2 latach, przegląd okresowy (36 tyś km), wymiana oleju i filtra, wymiana filtra kabinowego,diagnostyka komputerowa (niekiedy przy zimnym silniku, rano, problem z uruchomieniem). Przegląd robiony w ramach umowy serwisowej "Moje Przeglądy" bezpłatnie tak jak i poprzedni po 1 roku użytkowania, jeszcze auto umyli i wnętrze odkurzyli.
Przegląd po roku (materiały stacji), wymiana (moich) opon, mycie karoserii, odkurzanie kabiny, itp. - 575,66zł, (zajęło ok. 2h)
Świadectwo przeglądu i wpis do ksiązki gw. - gratis.
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2015-05-15, 18:25
eplus napisał/a:
Cav napisał/a:
To mega drogo.
"Tani serwis w Dacii" psia jego mać....
Ale rozumiem, że sentyment do 1,2TCe jeszcze nie padł w gruzach
A co tu ma do rzeczy rodzaj silnika?
Nie widzę żeby zrobili coś, czego w innym silniku nie ma, natomiast nie zrobili kilku rzeczy, które w innych silnikach są i wymagałyby wymiany.
Pierwszy przegląd po roku - Dacia Duster 1.5 dCi, Renault Wektor Bielsko-Biała:
Suma prac: 267 zł
Suma części: 335 zł
Razem 602 zł, do tego wziąłem jeszcze usługę dezynfekcji klimy za 89 zł.
Obsługa bardzo miła (zarówno telefoniczna - z negocjacjami, jak i na miejscu), samochód zostawiłem na jakieś 2,5h, zadzwonili, że można odebrać, odebrałem umyty, cena była ~20 zł niższa niż się dogadaliśmy telefonicznie. Generalnie jestem zadowolony.
Przegląd po 4 l [Rybnik Pietrzak-Keller]wymiana oleju ,płynu hamulcowego,wymiana filtrów powietrza oleju,paliwa,dezynfekcja ,uzupełnianie czynnika klimy [ubyło 30g] .Materiały własne [bez płynu hamulcowego] cena 784zł Przebieg ok 48000 klocki zużyte 50% amortyzatory ,aku ,blacha ok.Ale zauważono wyciek na połączeniu silnika ze skrzynią biegów , w piątek wymiana zimera na silniku [gwarancja]Autko odebrane czyściutkie i pachnące .Obsługa [Pan Sebastian K] miła i rzeczowa.
Nie widzę żeby zrobili coś, czego w innym silniku nie ma, natomiast nie zrobili kilku rzeczy, które w innych silnikach są i wymagałyby wymiany.
Wniosek: Każdy przegląd w każdym typie silnika powinien kosztować tyle samo, o ile wymienia się i robi to samo.
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2015-05-17, 11:26
eplus napisał/a:
Cav napisał/a:
Wniosek: Każdy przegląd w każdym typie silnika powinien kosztować tyle samo, o ile wymienia się i robi to samo.
W danym ASO - oczywiście że tak.
Wszystko inne to zdzierstwo i szukanie jeleni.
Wniosek 2 - K4M w eksploatacji powinien wyjść jeszcze drożej, bo wymianie podlegałby pasek rozrządu plus to co tam się razem z nim wymienia.
Stąd moje zdziwienie, dlaczego miałoby to mnie zniechęcić do silnika teoretycznie tańszego w eksploatacji?
U mnie było tak na pierwszym rocznym przeglądzie: (Pietrzak-Keller w Rybniku)
Cena 644 PLN - wszystko na częściach salonu z zastosowaniem oleju Elf Evolulution, chociaż proponowali także tańszy olej, w tym ścieżka diagnostyczna, wymiana oleju i elementów z tym związanych, wymiana filtra przeciwpyłowego. Przy okazji zaktualizowano software, ponieważ silnik miał trudności z odpalaniem po przejechaniu krótkiego dystansu, to zrobili w ramach gwarancji.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2015-05-31, 18:17
przy własnych filtrach (podkładce korka ) i oleju robocizna aso - przygląd - to ok 300 - 350 zł
plus ok 2 setki za obsługę klimy
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2015-05-31, 21:44, w całości zmieniany 1 raz
Marka: inna
Model: inny
Silnik: inny
Rocznik: 2023 Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Maj 2015 Posty: 108 Skąd: DW
Wysłany: 2015-05-31, 18:46
Hej, jutro wybieram się na pierwszy przegląd (ustawienie fabrycznego LPG, ponieważ lubi zgasnąć przy ruszaniu - na benzynie tego nie ma) + wymiana oleju i filtra po przebiegu 1500.
Jakiej ceny mogę się się spodziewać w renault Warszawa / Jerozolimskie?
Hej, jutro wybieram się na pierwszy przegląd (ustawienie fabrycznego LPG, ponieważ lubi zgasnąć przy ruszaniu - na benzynie tego nie ma)
Zapomnij- sterownik do LPG jest w fabrycznych instalkach zablokowany. Przechodziliśmy już przez to. Zapraszam do przeczytania wątku "Fabryczny LPG". Stron sporo ale lepiej przeczytać.
Marka: Dacia
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 759 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2015-06-01, 09:51
@benyo, Karenzo, Dar1962
1. wymiana oleju - 84zł brutto
2. wymiana filtra paliwa - 60zł brutto
3. serwis klimy - 200-250zł brutto (max).
Czy dla pieczątek w książeczce gwarancyjnej jest sens jechać do ASO?
Tym bardziej że zahaczę o lakiernię?
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2015-06-01, 16:29
Nikita_Bennet napisał/a:
Czy dla pieczątek w książeczce gwarancyjnej jest sens jechać do ASO?
Tym bardziej że zahaczę o lakiernię?
ja nie mam tego dylematu - ostatni - 3 przegląd w aso zaliczyłem w lutym br. Wiosną robiłem serwis klimy ale już w sieci Bosch (filtr wymieniono mi podczas przeglądu więc ten wydatek odpadł) Pełny zabieg z odgrzybianiem i ozonowaniem kosztował 130 PLN. Samodzielnie też (jak co roku - a co? nie można? - auto ma 21 tys przebiegu ) wymieniłem sobie filtr powietrza Filtrona bodaj za 27 PLN. Z serwisem corocznym przechodzę również do Bosch Service. Robocizna przy typowym przeglądzie (olej,filtry,kontrola stanu układów itd) to ok 80-100 PLN (w aso 350)
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2015-06-01, 16:33, w całości zmieniany 3 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum