Strona korzysta z plikow cookie w celu realizacji uslug zgodnie z Polityka prywatnosci.

Mozesz okreslic warunki przechowywania lub dostepu do cookie w Twojej przegladarce lub konfiguracji uslugi.

DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Wyjazd do Czech
Autor Wiadomość
jurek 

Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna
Wysłany: 2009-06-09, 18:32   Wyjazd do Czech

Pytam kolegów globtrotuarów, co potrzeba mieć obowiązkowo przy wyjeżdzie do Czech, i na co specjalnie uważać. pozdr

walther 

Marka: Dacia/Fiat Palio Weekend 1.6HL
Model: Logan MCV
Silnik: 1.5dci85KM
Rocznik: 2009
Wersja: Laureate
Wysłany: 2009-06-10, 01:23   

Prędkość!!! Policjanty troszku na nas uczuleni. Kamizelka odblaskowa obowiązuje z tego co mi wiadomo. A sami kierowcy bardziej cywilizowani jak nasi. Nie odnotowałem przypadku, że ktoś w nieznanym mi mieście mnie nie wpuścił, czy zganił jak troszkę się wepchnąłem. Generalnie moim zdaniem lepiej jak na Słowacji. Czesi są bardziej zdyscyplinowani. Jak wróciłem z Czech do Polski to zaraz po przekroczeniu granicy byłem już zdenerwowany i chciałem wracać do naszych sąsiadów. Szerokiej drogi!

Mariusz 

Marka: była Dacia, jest Toyota
Model: Sandero, Auris Touring Sports
Silnik: 1,6 (132 KM)
Rocznik: 2015
Wysłany: 2009-06-10, 10:35   Re: Wyjazd do Czech

jurek napisał/a:
Pytam kolegów globtrotuarów, co potrzeba mieć obowiązkowo przy wyjeżdzie do Czech, i na co specjalnie uważać. pozdr

Jureczku do czech to ja mam darmo :mrgreen: :mrgreen:
Miej dokumenty, a uważaj na Policję bo wlepiają mandaty bardzo wysokie

Nova 

Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.4 MPI
Rocznik: 2009
Wysłany: 2009-06-11, 20:16   

W Czechach - bardzo podobnie jak u nas.
Ale rzeczywiście - prędkości się boją przekraczać, bo mandaty wysokie, że o alkoholu nie wspomnę - zero tolerancji (i dobrze). Koniecznie winietki na autostrady - wysokie kary za brak!
http://www.infoczechy.pl/...rzepisy_drogowe
http://www.studentnews.pl...hp?s=37&pok=804

jurek 

Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna
Wysłany: 2009-06-11, 21:16   

Dzieki za podpowiedzi. pozdr

DUCATI 

Marka: DACIA
Model: LOGAN
Silnik: 1.6
Rocznik: 2005
Wersja: Ambiance
Wysłany: 2009-06-15, 21:52   

http://apartamentkorenov.com/

Polecam :)

Tomcik12 

Model: Logan
Rocznik: 2008
Wysłany: 2015-04-21, 20:42   

Odświeżę trochę temat, gdyż dane z 2009 roku nie są zbyt aktualne zapewne ;)

jak się ma sprawa wypadu co Czech? co prawda planuję wjechać niewiele (Cieszyn -> Ostrava) ale, nie chcę nawet na tyle się zapuszczać bez odpowiedniego przygotowania. Co, aktualnie, wymagane jest w tym kraju?

benyo 

Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2014
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2015-04-21, 20:56   

Tomcik12 napisał/a:
Odświeżę trochę temat, gdyż dane z 2009 roku nie są zbyt aktualne zapewne ;)

jak się ma sprawa wypadu co Czech? co prawda planuję wjechać niewiele (Cieszyn -> Ostrava) ale, nie chcę nawet na tyle się zapuszczać bez odpowiedniego przygotowania. Co, aktualnie, wymagane jest w tym kraju?

Aż tak bardzo się nie zmieniło: gaśnica, trójkąt, kamizelki odblaskowe dla każdego w samochodzie, komplet zapasowych żarówek. Co ciekawe, wymagane są opony zimowe w okresie od 1 listopada do 30 kwietnia czyli w sumie jeszcze :-) a jeśli chodzi o policję to jest bardziej zasadnicza niż w Niemczech, więc lubią za byle co.

Na pocieszenie powiem, że według jakiegoś rozporządzenia unijnego nie maja prawa karać za brak jakiejś rzeczy, która nie obowiązuje w naszym kraju, ale czy każdy czeski policjant to wie, to nie jestem pewny :-)

d3mol3k 

Marka: dacia/dacia
Model: dokker/duster
Silnik: 1.5 dci 90/1.6 SCe
Rocznik: 2012/2018
Wersja: Prestige
Wysłany: 2015-04-21, 21:22   

A gdzie nie wolno jeździć z zamontowanym hakiem kiedy nie ciągnie się przyczepy. Coś swego czasu słyszałem o tym ale nie pamiętam w którym kraju UE to obowiązuje.

Ajgor 

Model: Duster
Silnik: Eco-G 100
Rocznik: 2023
Wersja: Extreme
Wysłany: 2015-04-21, 22:34   

Niemcy- zakaz jazdy z hakiem zdejmowanym w czasie jazdy bez przyczepy

Martens 

Model: Logan MCV
Wersja: Arctica 5 os.
Wysłany: 2015-04-22, 09:37   

benyo napisał/a:
Na pocieszenie powiem, że według jakiegoś rozporządzenia unijnego

Nie rozporządzenia unijnego, tylko konwencji wiedeńskiej z 1968 roku. Lekturę proponuję zacząć od tego artykułu, a potem już zgodnie z odesłaniami do poszczególnych rozdziałów.

Cytat:
3.
Z zastrzeżeniem wyjątków przewidzianych w załączniku 1 do niniejszej konwencji Umawiające się Strony są obowiązane dopuścić do ruchu międzynarodowego na swoich terytoriach pojazdy samochodowe i przyczepy odpowiadające warunkom określonym w rozdziale III niniejszej konwencji, którymi kierujący spełniają warunki określone w rozdziale IV; są one również zobowiązane do uznawania dowodów rejestracyjnych, wydanych zgodnie z przepisami rozdziału III, za zaświadczające, do chwili przedstawienia dowodu przeciwnego, że pojazdy, których one dotyczą, odpowiadają warunkom określonym w wymienionym rozdziale III.

Tomcik12 

Wysłany: 2015-04-22, 14:32   

benyo napisał/a:
gaśnica, trójkąt, kamizelki odblaskowe dla każdego w samochodzie, komplet zapasowych żarówek.

Gaśnice muszę więc kupić z dobrą datą, i te żarówki. Reszta jest, a haka nie mam :D wyjazd będzie już w maju, więc opony mnie nie obchodzą ;p

a jak z opłatami za drogę? płatne są tylko autostrady, czy też inne drogi? Patrząc od Cieszyna, będę jechał tylko drogą o numerze 11, nie wydaje mi się by była ona płatna? 1, która leci na Gorzyczki jest grubsza, więc to pewnie autostrada, a ta 11 to odpowiednik naszej DK?

benyo 

Wysłany: 2015-04-22, 14:35   

Martens napisał/a:
benyo napisał/a:
Na pocieszenie powiem, że według jakiegoś rozporządzenia unijnego

Nie rozporządzenia unijnego, tylko konwencji wiedeńskiej z 1968 roku. Lekturę proponuję zacząć od tego artykułu, a potem już zgodnie z odesłaniami do poszczególnych rozdziałów.

Nie jestem pewny czy policjanci w Czechach czytali konwencje, a już na pewno nie jej odesłania do poszczególnych rozdziałów :-) Myślę, że prościej jest nie czytać, a zabrać ze sobą to czego wymagają.

Ajgor 

Wysłany: 2015-04-22, 15:28   

Tomcik12 napisał/a:
benyo napisał/a:
gaśnica, trójkąt, kamizelki odblaskowe dla każdego w samochodzie, komplet zapasowych żarówek.

a jak z opłatami za drogę? płatne są tylko autostrady, czy też inne drogi? Patrząc od Cieszyna, będę jechał tylko drogą o numerze 11, nie wydaje mi się by była ona płatna? 1, która leci na Gorzyczki jest grubsza, więc to pewnie autostrada, a ta 11 to odpowiednik naszej DK?

Winieta potrzebna tylko na autostrady.

Tomcik12 

Wysłany: 2015-04-23, 16:45   

OK, podziękował za te informacje :)

A, pozostając w temacie Czech, czy coś szczególnego polecacie w Ostravie? Póki co, znalazłem tam fajne ZOO z Królem Julianem :-D

benyo 

Wysłany: 2015-04-23, 17:16   

Tomcik12 napisał/a:
OK, podziękował za te informacje :)

A, pozostając w temacie Czech, czy coś szczególnego polecacie w Ostravie? Póki co, znalazłem tam fajne ZOO z Królem Julianem :-D

ZOO bardzo fajne :-) natomiast wybierz się kiedyś na air show do Ostravy, świetna impreza :-)

hiszpan
[Usunięty]

Wysłany: 2015-04-23, 22:09   

Ajgor napisał/a:
Tomcik12 napisał/a:
benyo napisał/a:

Winieta potrzebna tylko na autostrady.

A jak cenowo?
Ostatnio zmieniony przez hiszpan 2015-04-23, 22:09, w całości zmieniany 1 raz  

Ajgor 

Wysłany: 2015-04-23, 22:28   

Dziesięciodniowa -62,5 zł
Miesięczna - 83,5 zł
Roczna - 253,5 zł

Tomcik12 

Wysłany: 2015-04-24, 15:36   

Ja autostradę ominę, zdecydowanie :-) nawet na szczęście nie mam żadnej po drodze, by przypadkiem wskoczyć.

Ajgor 

Wysłany: 2015-04-24, 22:09   

Tomcik12 napisał/a:
by przypadkiem wskoczyć.

Tu trzeba szczególnie uważać gdyż Czescy policjanci lubią stać przy autostradzie i przez lornetkę sprawdzać czy naklejka jest na szybie, szczególnie Nas... :cry:

m4r10 

Model: Duster 4x4
Silnik: 1.6 115
Wysłany: 2016-01-20, 15:15   

Odświeżę trochę temat Czech ze względu na wątpliwości czy można jechać w zimie (listopad-marzec) na oponach uniwersalnych montowanych w standardzie do Dustera.

Otóż - słyszałem dzisiaj audycję w radio, gdzie wypowiadał się ekspert motoryzacyjny i mówi tak:
- opony muszą mieć odpowiedni skład mieszanki (nikt nie wie co to oznacza ale nie ma tam - w czeskim prawie - mowy o oponach literalnie zimowych)
- opony mogą mieć oznaczeni M+S (mud+snow) oraz min. 6 mm bieżnika
- mogą być opony z oznaczeniem śnieżynki / winter

Czyli wynika z tego, że można jechać na uniwersalnych M+S byle by miały 6 mm bieżnika.

Wypowiedź zasłyszana w radio - jeśli ktoś ma jakieś uwagi / chce mu się prześledzić zapisy w czeskim prawie to zapraszam. Ew. może ktoś miał doświadczenia w CZ z policją.

gregorisan 

Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Wersja: Stepway2
Wysłany: 2016-01-20, 16:19   

m4r10, może to Ci trochę pomoże:
https://www.camprest.com/...rogowego/Czechy

W Czechach jestem teraz w tym zimowym okresie regularnie przynajmniej raz w tygodniu, więc nie obawiaj się tak czeskiej policji - wiele w tych opiniach zwykłych stereotypów.
I nie zapomnij skosztować knedlika i kofolii :-)

m4r10 

Model: Duster 4x4
Silnik: 1.6 115
Wysłany: 2016-01-20, 17:04   

Z tego co mówił "ekspert" ma być 6 mm gł. bieżnika i opony M+S lub zimowe ze śnieżynką. Nie było mowy o tym, że mają być jedynie zimowe.

Trochę podana przez Ciebie stronka wprowadza mnie w stan dysonansu poznawczego ;-)

To co znalazłem oficjalnie:
Za oponę zimową uznaje się oponę , na której boku jest oznaczenie M+S lub M.S lub M/S lub MS lub opony terenowe.
Głębokość rowka (bieżnika) musi być minimalnie 4 mm na wszystkich kołach ( u samochodów do 3,5t) lub min. 6 mm na wszystkich kołach napędowych ( u samochodów powyżej 3,5t).

Źródło: http://www.ostrawa.msz.go...or_turystyczny/

PS. Czeskie specjały jak najbardziej :-D a próbowałeś Porohacza?

IMGP56362.jpg
Plik ściągnięto 26 raz(y) 209,28 KB

Ostatnio zmieniony przez m4r10 2016-01-20, 17:07, w całości zmieniany 1 raz  

gregorisan 

Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Wersja: Stepway2
Wysłany: 2016-01-20, 19:53   

m4r10 napisał/a:
Trochę podana przez Ciebie stronka wprowadza mnie w stan dysonansu poznawczego

Tego typu stronki to właśnie mają do siebie ;-)
Choćby pytanie o to ile jest potrzebnych kamizelek - czy wystarczy jedna dla kierowcy czy też dla wszystkich pasażerów? Albo co kryje się za zapisem "komplet żarówek" - czy pod tę definicję podpada np. komplet dwóch żarówek H4 czy też jakieś większe zestawy? To samo się dotyczy jazdy na światłach - podają, ze trzeba jeździć przez cały rok na światłach mijania. A jak mijam Czechów to ten kto ma dzienne to z nich korzysta. Też tak robię i jak dotąd żadnych problemów nie uświadczyłem.
m4r10 napisał/a:
Nie było mowy o tym, że mają być jedynie zimowe.

Więc tego się trzymaj. Myślę, ze nikt nie będzie Ci robił w Czechach problemu z tego, że jeździsz tam zimą na oponach całorocznych.
m4r10 napisał/a:
PS. Czeskie specjały jak najbardziej a próbowałeś Porohacza?

Pewnie - jestem "czechofilem". Bardzo wiele czasu tam spędzam na dwóch kółkach :-)
http://www.gpsies.com/map...name=gregorisan

A kolega gdzie się wybiera dokładnie jak można wiedzieć?

Lza 

Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016
Wysłany: 2016-01-20, 20:45   

Nie martw się, jak cię czesi zatrzymają to i tak zapłacisz. nie dostaniesz za opony to za brak jakiejś tam żarówki, albo że kamizelka jest w bagażniku, albo że nie masz agrafki w apteczce. Czesi nie cierpią Polaków i jeśli Cię zatrzymają, na pewno tego doświadczysz.

Odpowiedz do tematu