Grand Vitara jest mniejsza od Dustera?
Czy mówisz o wersji krótkiej?
Grand Vitara jest "grand" tylko z nazwy.
Znajomi posiadali i faktycznie wnętrze co najwyżej kompaktowe (poza wysokością), zaś bagażnik wręcz klasy B.
Duster, zwłaszcza 4x2, nie musi mieć kompleksów w porównaniu wielkości.
Nowej Vitary na żywo nie widziałem, ale skoro jest mniejsza od SX4 S-Cross, to szału nie będzie.
Ostatnio zmieniony przez funyo 2015-04-06, 23:00, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Fiat
Model: 500L
Silnik: 1.6 Multijet II
Wysłany: 2015-04-07, 22:13
funyo napisał/a:
Grand Vitara jest "grand" tylko z nazwy.
Znajomi posiadali i faktycznie wnętrze co najwyżej kompaktowe (poza wysokością), zaś bagażnik wręcz klasy B.
Bo stara Vitara to silnik umieszczony wzdłużnie, reduktor (?), niezależne zawieszenie mocowane do dwóch ram pomocniczych. Trzeba było gdzieś to upchnąć. To trochę jak Skoda Yeti - bagażnik 400 litrów, ale z kołem zapasowym i 4x4 pozostaje mniej niż 300, co jest dopisane przysłowiowym małym druczkiem.
Duster jest sztucznie poszerzony wystającymi nadkolami, ale kabinę ma sporo mniejszą niż te wymiary, więc obstawiam, że Vitara NIE JEST mniej przestronna, a może być dokładnie odwrotnie.
Siedziałem za kierownicą Dustera i Vitary - moje wrażenie - w Dusterze z przodu jest więcej miejsca (oficjalnie nowa Vitara jest porównywana do Renault Captur i Nissana Juke), czyli miejskich crossoverów.
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014
Wysłany: 2015-04-08, 17:20 Re: Suzuki Vitara
BogdanK napisał/a:
Cav napisał/a:
Duster jest sztucznie poszerzony wystającymi nadkolami, ale kabinę ma sporo mniejszą niż te wymiary, więc obstawiam, że Vitara NIE JEST mniej przestronna, a może być dokładnie odwrotnie.
Siedziałem za kierownicą Dustera i Vitary - moje wrażenie - w Dusterze z przodu jest więcej miejsca (oficjalnie nowa Vitara jest porównywana do Renault Captur i Nissana Juke), czyli miejskich crossoverów.
Przy czym Duster od Sandero, też będącego w tej klasie, z przodu różni się niewiele, o ile w ogóle.
Marka: Skoda / Kia
Model: Rapid / Carens
Silnik: 1.2 TSI / 1.6 GDI
Rocznik: 2013 / 2014
Wysłany: 2015-04-08, 21:19
Finalizujemy właśnie zakup drugiego auta w rodzinie, więc siłą rzeczy ostatnio sporo kręciłem się po salonach, sprawdzając różne modele. W salonie Suzuki mieli akurat trzy Vitary. Pierwsze wrażenie - w dwukolorowej wersji nadwozia auto prezentuje się naprawdę efektownie. W środku poprawnie, tak po japońsku, a więc dość oszczędnie. Bardzo pozytywnym zaskoczeniem była pojemność bagażnika. Bagażnik ma coś w stylu podwójnej podłogi, a więc jest bagażnik standardowy, a pod nim schowek. Podłogę można jednak w całości usunąć i wtedy bagażnik powiększa się bardzo mocno. Niestety, nie zapisałem wyników pomiarów, które samodzielnie wykonałem, ale po usunięciu podłogi jest grubo powyżej danych producenta.
Marka: Skoda / Kia
Model: Rapid / Carens
Silnik: 1.2 TSI / 1.6 GDI
Rocznik: 2013 / 2014
Wysłany: 2015-04-15, 08:29
Hyundai przygotował uterenowioną wersję swojego auta miejskiego - i20, nazywając ją Active. Zaprezentowano ją na rynku indyjskim. Ciekawe, czy trafi do Europy? Zaprezentowanego na rynku chińskim miejskiego crossovera ix25 też póki co w Europie nie ma... Szkoda, bo oba modele fajnie się prezentują.
Suzuki Vitara 4x4 w najtańszej opcji jest do obejrzenia w w Auchan Łomianki .
stoi w środku galerii handlowej .
Na pierwszy rzut oka :
lepsze wnętrze (plastiki )
gorsze fotele (tapicerka )
auto niższe ale to pewnie efekt braku relingów. Od razu w oczy rzuciło mi się że świetnie widać dach w tym aucie a dusterze tak nie jest
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-04-16, 01:08, w całości zmieniany 2 razy
Ja wybrałbym jeszcze raz Dustera gdyby była wersja z porządnym silnikiem i automatyczną skrzynią biegów.
Kombinuję nad sprowadzeniem Dustera z Rosji. Jeżeli można zarejestrować auto sprowadzone z USA, Szwajcarii to dlaczego by nie z Rosji ?
Otóż TO! Są warunki. A to oznacza wątpliwości. Ja dziś oglądałem Vitarę - za 70 tys. zł wersja benzynowa 1,6 z napędem na jedną oś, nieźle wyposażona. To jednak drożej niż Duster. Też chyba niżej zawieszona od DD.
Wysłany: 2015-04-27, 16:07
piku napisał/a:
wojtek_pl napisał/a:
wybrałbym jeszcze raz Dustera gdyby była wersja z
Otóż TO! Są warunki. A to oznacza wątpliwości. Ja dziś oglądałem Vitarę - za 70 tys. zł wersja benzynowa 1,6 z napędem na jedną oś, nieźle wyposażona. To jednak drożej niż Duster. Też chyba niżej zawieszona od DD.
Gorzej wyposażona kosztuje prawie 10 tys mniej.
A za te 70 tys można już też mieć wersję 4x4.
golasa bez lakieru .
Jak go doposażysz w lakier i jakiekolwiek kolory wnętrza + koło zapasowe to robi się min 75
Dostajesz auto na stalówkach gdzie w daci masz alusy z nawigacją i wszystkimi bajerami
I dalej to nie koniec bo pewnie będzie trzeba zamontować alarm /blokadę skrzyni .
https://scc.suzuki.pl/configuration/VITARA
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-04-27, 17:04, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2015-04-27, 17:15
Karenzo napisał/a:
golasa bez lakieru .
Jak go doposażysz w lakier i jakiekolwiek kolory wnętrza + koło zapasowe to robi się min 75
Dostajesz auto na stalówkach gdzie w daci masz alusy z nawigacją i wszystkimi bajerami
I dalej to nie koniec bo pewnie będzie trzeba zamontować alarm /blokadę skrzyni .
https://scc.suzuki.pl/configuration/VITARA
Taaa, bo w Dacii to masz lakier metalik w cenie 39 900 pewnie, a alarm/blokadę skrzyni to dealer Ci zakłada za darmo nawet jak prosisz żeby tego nie robił....
Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016
Wysłany: 2015-04-27, 20:02
Ale u suzuka dostaniesz z 10, a może i 12 tyś rabatu. A w dacii 1000, może 2000. Więc powstaje różnica rzędu 4-5 tyś zł, a to znowu nie jest tak dużo jak robisz zakupy rzędu 70 000zł. Zwłaszcza, że otrzymujemy w zamian 5 gwiazdkowe bezpieczeńswto, (zamiast dusterowych 3) na którym nie warto oszczędzać i mniejszą usterkowość.
A może najpierw trochę wiedzy a nie domysłów ?
Skąd możesz wiedzieć że takie sa rabaty , akurat suzuki ma politykę rabatową podobną do daci tam 10 tyś to dostaniesz na model z zeszłego rocznika wystawowy który kosztuje 100 tyś
http://www.suzukiklub.pl/...opic.php?t=1126
Tak jak ludzie piszą to rabatów nie ma , co najwyżej zniżki na akcesoria
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-04-27, 20:27, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum