Witam wszystkich,
Na wstępie chciałbym się przywitać. Być może uda mi się wstąpić w grono właścicieli pojazdu marki Dacia.
Na oku mam Sandero rok 2009. Cena 9700 + opłaty.
Nie jestem jednak w stanie ocenić (ze względu na brak wystarczającej wiedzy) czy na zdjęciach widać coś co od razu dyskwalifikuje ten pojazd (typu chromowane elementy nie powinny występować w tej wersji wyposażenia, co sugeruje przeszczep powypadkowy od innego egzemplarza).
Cena wydaje mi się w miarę ok biorąc po uwagę niską cenę nowego pojazdu i raczej kiepskie wyposażenie. Oczywiście kiepskie wyposażenie nie jest dla mnie wadą, bo samochód nie będzie jeździł w trasach, tylko na krótkich odcinkach w mieście, gdzie klima, elektrycznie podnoszone szyby itp nie są mi potrzebne. Bardziej stawiam na niższe koszty serwisowania i względną niezawodność (prosta konstrukcja)
Patrząc realistycznie raczej nie oczekuję stanu idealnego jak zapewnia sprzedawca, ale po wpakowaniu kolejnych 1000-1500 oczekuję że samochód będzie w dobrym stanie technicznym
Co myślicie o tym egzemplarzu biorąc pod uwagę moje oczekiwania? Czy jest sens przejechania się kilkadziesiąt kilometrów, czy od razu widać że to trup?
http://www.daciaklub.pl/forum/viewtopic.php?t=11938
A może troszkę drożej ale i inny rocznik i nowszy model i historia pewna...
Różnica miedzy 21 tyś i 11 tyś to raczej nie jest "troszkę drożej". To zdecydowanie nie jest mój pułap cenowy
Karenzo napisał/a:
Na 70 tyś trochę kierownica mocno starta .
Chyba że "niemiec sygnetami poszarpał "
Kiepskie zdjęcia i sporo artefaktów - jak patrzę na piąte zdjęcie - kierownica jest w kiepskim stanie. Jak patrzę na przedostatnie zdjęcie (to jasne kierownicy), to nic nieciekawego nie widzę. Oczywiście obejrzę na miejscu, ale poczytałem kilka tematów i widziałem podobne zużycie kierownicy przy niewiele większym przebiegu
Ostatnio zmieniony przez mach82 2015-04-25, 15:16, w całości zmieniany 2 razy
Zdaję sobie sprawę że to duża różnica cenowa - tak tylko podsunąłem pomysł.
Ja nie szukam w tej chwili auta ale wydaje mi się ze to ciekawa propozycja.
Co do twojego egzemplarza to do sprawdzenia masz kwestię przeszłości powypadkowej i przebiegu. Takie "idealne" auto w Niemczech jest droższe niż w Polsce. Dlaczego ten trafił do handlarza - trzeba sprawdzić.
Tak na szybko - mogę się mylić porównując do katalogu w necie. Wiadomo katalog nie oddaje w pełni prawdy.
Porównując do katalogu:
wygląda na wersję ambience
Ale w niej zagłówki są w standardzie jak podaje lista cenowa.
Poduszki powietrzne kierowcy i pasażera - w standardzie (nawet golas powinien je mieć - dwie)
Ostatnio zmieniony przez d3mol3k 2015-04-25, 21:32, w całości zmieniany 6 razy
Niby tak ale tu wygląda jakby ktoś sobie wymienił klamki i osłony lusterek na srebrne. Ma jak w wersji Ambience czarne osłony drzwi.
Zastanawia mnie tylko ten brak poduszki pasażera. Choć powiem Ci że w Szczecinie widziałem identyczne sandero - też bez poduszki powietrznej pasażera.
Może się po prostu czepiam, może ktoś obali moje teorie, ale wiara, że wóz jest ok, z taką ceną i do tego sprowadzony mnie rozwala.
Tam gdzieś napisane, że + opłaty? Zmęczony jestem.
Pozdrawiam.
Dzięki za zwrócenie uwagi na kilka detali. Posprawdzam z miernikiem grubości lakier czy czasami nie było tak jakiejś grubszej roboty. Tłumik być może był wymieniany po prostu - sprawdzę na miejscu.
Odnośnie ceny - ile taki golas powinien kosztować? Wyjściowo nówka kosztowała poniżej 30000, a taka marka powoduje że spadek wartości jest ogromny.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3753 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-04-26, 09:24
Te full golasy miały koła 14 cali z takimi charakterystycznymi kapslami. Lusterka i klamki podmienione. Ale czy zderzaki nie powinny być czarne ?
Co do tłumika i karoserii, karcher działa cuda :)
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2015-04-26, 09:25, w całości zmieniany 1 raz
Kolega Dominus nie takie modyfikacje wprowadził , a jak by chciał sprzedać auto to większość forumowiczów brało by w ciemnio.
No zgadza się. Ja tylko napisałęm że jak dla mnei auto jest wersją Ambience z rynku niemieckiego z lekkimi modyfikacjami stylizacyjnymi poprzedniego właściciela ew zakładu który to auto reperował po małej obcierce .
Może to być jak napisał DrOzda - auto z dopłat - dlatego mimo iż w katalogu i cenniku poduszka pasażera jest w standardzie tu w tym akurat modelu jest jej brak.
mach82* - sprawdzaj dobrze. Po słupkach też. I wejdź koniecznie pod uto i sprawdź podłużnice czy gdzieś nie ma kawałka drutu po migomacie i innych takich. Sprawdź też dokładnie spód progów czy nie ma śladów po wizycie auta na jego prostowaniu/wyciąganiu pozostają ślady jakby po szczękach od imadła w okolicach miejsca na lewarek.
*poprawiłem było Ikarusiarz ale jak słusznie zauważył - pomyliłem się
Ostatnio zmieniony przez d3mol3k 2015-04-27, 16:14, w całości zmieniany 2 razy
Jeśli chodzi o kierownice to może dodam ze podobnie wytartą mam w swoim loganie przy przebiegu 310 tyś :D
Chyba że ona takie są - wycierają sie przy 70 tyś i potem już są wytarte...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum