Wysłany: 2012-10-24, 20:25 belki / poprzeczki na relingi dachowe - Lodgy
Właśnie w Lidlu widziałem belki dachowe na relingi z opisem, że pasują do Dustera itp, czy będą pasować do Lodgy?
Cena tylko 139zł, a potrzebowałbym je tylko ze 2 razy w roku do przewiezenia surfingu więc na Thule za 700zł mi nie zależy. Sprawdzał już może ktoś czy Duster i Lodgy ma te same?
Ostatnio zmieniony przez laisar 2014-12-13, 14:15, w całości zmieniany 2 razy
Witam!
Odstraszony cenami oryginałów poszukiwałem taniego bagażnika dachowego zdolnego bez problemów przewieź windsurfing czy kuferek dachowy.
Ostatnio na alledrogo znalazłem coś takiego:bagażnik .
Dzisiaj przyszedł i zaraz to poskręcałem, wygląda całkiem obiecująco, a i montaż nie przedstawia problemów, wszystko ładnie spasowane.
Jeszcze nic nie przewiózł, ale wydaje mi się ciekawa alternatywa oryginalnego Thule.
Pozdro
bagażnik2.jpg
Plik ściągnięto 599 raz(y) 95,89 KB
Bagażnik1.jpg
Plik ściągnięto 443 raz(y) 95,27 KB
_________________ Im lepsza terenówka, tym dalej trzeba iść po traktor...
Ostatnio zmieniony przez laisar 2014-12-13, 12:29, w całości zmieniany 1 raz
Na próbę założyłem box i wszystko gra, ale tak naprawdę to dopiero w niedzielę auto z windsurfingiem na dachu zrobi kilkaset kilometrów więc okaże się ile to jest warte.
A deskę mam całkiem słuszną, ma już 32 lata, 3,8m długości, waży 30kg więc jest co wieźć.
_________________ Im lepsza terenówka, tym dalej trzeba iść po traktor...
A deskę mam całkiem słuszną, ma już 32 lata, 3,8m długości, waży 30kg
Miałem kiedyś taką produkcji ZSRR - miała trzy części, każda po kilkanaście kilogramów. Z trzech był windsurfing, podobno po złożeniu tylko dwóch skrajnych można było surfować na falach :)
A wracając do bagażnika, to być może skuszę się na podobny, ale dopiero na przyszłe lato.
Ja tylko dodam, że w zeszłym tygodniu montowałem u siebie belki tej samej firmy i po wyciągnięciu ich z pudełka nie byłem przekonany, czy zrobiłem dobry zakup, ale po montażu wygląda to całkiem przyzwoicie. Przede mną dopiero test na odcinku ok. 1400km z dwoma rowerami jako obciążeniem
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2013-11-07, 15:02
A może ktoś próbował zainstalować belki polskiej firmy AMOS:
http://www.amos.auto.pl/oferta.html
Modele ALFA i FUTURA
Pasują niby do relingów Pandy 3 (są identyczne na oko z Lodgy) i do BMW x3 (te mają trochę inny kształt).
A może ktoś z południowo-warszawskich Lodziowców podjedzie na przymiarkę do nich:
http://www.amos.auto.pl/kontakt.html
Ostatnio zmieniony przez DrOzda 2013-11-07, 15:05, w całości zmieniany 1 raz
Używałem i używam belek AMOS od wielu lat w różnych samochodach osobowych.
W sumie mam 3 różne komplety, każdy o innej długości i z innym systemem mocowania łap.
120 cm, 130cm i 145 cm. W zależności od potrzeby co będę przewoził przekładam odpowiednie łapy do odpowiednich belek.
AMOS robi budżetowy sprzęt ale o niezłej sztywności. Gorzej z zabezpieczeniem antykorozyjnym w przypadku belek stalowych. Ale ponieważ u mnie jest priorytetem bezpieczeństwo ładunku to estetyka schodzi na plan dalszy.
Przykładowo na belkach 145 cm spokojnie mieszczę 2-3 deski ws, quiver z 4-5 żaglami, 5 masztów, 4 bomy i dwa rowery.
_________________ Kanony piękna: kobieta w tańcu, rumak w galopie , żaglowiec pod pełnymi żaglami i Duster na bezdrożach.
Marka: jeszcze nie
Model: DUSTER?
Silnik: 1,6 ?
Wysłany: 2013-11-18, 16:03
W Foresterze 1 są bardzo podobne relingi zintegrowane jak w Lodgy więc Futura Amosa powinna być OK. Jeżeli tylko jest lekkie T na relingu to będzie trzymać.
W subaraku mam je 3 lata i jak narazie służą bardzo dobrze mimo częstego zakładania i ściągania z dużym boxem.
Dodatkowo te mocowania leżą prawie bezpośrednio na belkach więc są dużo niżej niż te na metalowych "stojakach"
Wysłany: 2013-11-18, 18:36 Znalzłem belki bazowe pasujące do LODGY
Witajcie
Ja też długo szukałem belek do mocowania na relingi dachowe. Znalazłem przy okazji zakupu bagażnika rowerowego na hak i kosztowało mnie równe 200 zł z belkami stalowymi. Mocowanie w systemie "omega" (cokolwiek to znaczy )
Mieszkańcom śląska polecam wizytę w firmie:
Skiba Janusz Skiba
ul. gen. Henryka Le Ronda 32
40-303 Katowice
Dla pozostałych forumowiczów tel.: 32 209 59 35
A czy ktoś z was może posiada taki zestaw w Lodgy albo innym aucie i jest w stanie coś o nim powiedzieć ? Wygląda bardzo ciekawie zważywszy, że ma aluminiowe belki i dobrą cenę :
Marka: jeszcze nie
Model: DUSTER?
Silnik: 1,6 ?
Wysłany: 2013-11-24, 21:42
To też zdaje się AMOS.
Belki mam takie same, a mocowania jak pisałem wcześniej FUTURA. (wg mnie lepsze bo "leżą" niżej na relingach i powinny bez problemu złapać reling w Lodzi)
Generalnie to taki niskobudżetowy zestaw ale to ma działać a nie się błyszczeć. Zamki po 3 latach mają trochę rdzy na skoblach ale tego się używa niezależnie od pogody.
Ja się długo nie zastanawiałem pomiędzy takim a dajmy na to THULE za 700 pln. Działa tak samo - trzyma box na dachu.
Szukam belek do swojej Lodgy. Wynalazłem Polską firmę z Wrocławia, która produkuje elementy atrakcyjne wizualnie i chyba technicznie też OK w rozsądnej cenie tj belki za 350 PLN a nie Thule za 900. Niestety bagażnik AGURI runner NIE PASUJE DO LODGY mimo, że w katalogu firmy jest uwzględniona Lodgy od 2012. Jest to nieprofesjonalne. W dwóch sklepach w Łodzi przeglądałem ten bagażnik do Lodgy i okazało się, że najdłuższa śruba mocująca jest zbyt krótka, aby objąć zintegrowane relingi Lodgy. Chyba skończy się na Thule...
Wynalazłem Polską firmę z Wrocławia, która produkuje elementy atrakcyjne wizualnie i chyba technicznie też OK w rozsądnej cenie tj belki za 350 PLN a nie Thule za 900. Niestety bagażnik AGURI runner NIE PASUJE DO LODGY mimo, że w katalogu firmy jest uwzględniona Lodgy od 2012. W dwóch sklepach w Łodzi przeglądałem ten bagażnik do Lodgy i okazało się, że najdłuższa śruba mocująca jest zbyt krótka, aby objąć zintegrowane relingi Lodgy. Chyba skończy się na Thule...
A czy tylko wymiana śrub na dłuższe nie rozwiązałaby tej sprawy?
Cytat:
Jest to nieprofesjonalne.
Co miałeś na myśl? Złe są łapy i nie trzymają się dobrze relingów?
Benyo,
Oryginalne wyglądają kiepsko. Miałem je w ręku, nie podobały mi się bardzo.
Route 2000
Kształt łap nie jest spasowany, ale może to by nawet nie przeszkadzało. Zarówno jeden jak i drugi sprzedawca odradzał mi zakup. Jeden nawet ich nie założył po przymierzeniu, drugi próbował założyć, ale długość gwintu śruby byłaby niewystarczająca do bezpiecznego trzymania belek. Dłuższa śróba może i rozwiązałaby sprawę, tylko pozostaje pytanie, co w kwestii reklamacji, gdy coś by się niedobrego stało, a bagażnik byłby na nieoryginalnych śrubach?
Nieprofesjonalne jest to, że w katalogu pojazdów figuruje Lodgy, a gdy przyszło do montażu, to jest to niemożliwe. Co by było, gdybym to kupił np. przez Internet...
A co za firma wrocławska, która niby produkuje belki? Amos?
A co do śrub tom trzeba z producentem się dogadać, żeby wymienili na dłuższe i wtedy odpadłaby reklamacja.
Ostatnio zmieniony przez route2000 2015-06-29, 11:57, w całości zmieniany 1 raz
Benyo,
Oryginalne wyglądają kiepsko. Miałem je w ręku, nie podobały mi się bardzo.
Bo one dopiero na dachu wyglądają dobrze, a nie w ręku i pasują ealnie, w końcu są do Lodgy stworzone żartuje nieco ale rozumiem, że każdy ma własne poczucie estetyki i praktyczności.
Koledzy, i jak w końcu ktoś ma właściwe belki poprzeczne do Lodgy? (chodzi o model i namiary za rozsądną cenę). Thule nie wchodzi w rachubę - są DROGIE.
Widzę, że na Allero jest nadal AGURI RUNNER, ale kolega parę postów stanowczo odradza zakup tego modelu.
Muszę kupić belki do przewożenia boksu dachowego.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum