Witam. Też przymierzam się do takiej akcji czy Mógłbyś powiedzieć jakie postępy z porównywaniem uszczelek i czy do Logana by pasowało. Mnie strasznie denerwuje ta uszczelka w zimie po otwarciu drzwi wpada trochę śniegu do środka a w czasie deszczu jakby nie izolowała dobrze a najgorsze to że zgłaszałem jeszcze jak była gwarancja to mówią tak: potraktowaliśmy auto karczerem i nic w środku się niedzieje :(
Ponieważ sam przekonstruowałem uszczelkę drzwi ( z górna , z wargą co biegnie na górnej krawędzi karoserii ) dodając dodatkowy pas pianki i uzyskałem duża redukcje szumu opływającego powietrza , zamarzyłem sobie o nowej , fabrycznej , poprawionej ( ma dodatkowy "balon " co wypełnia szczelinę miedzy karoserią a drzwiami ) i montowanej w Dusterze PH2 uszczelce która idealnie pasuje . Zamówiłem sobie w serwisie ( na początku mówili że nie ma ) jak znaleźli i przysłali to okazało się że jest to uszczelka starego typu . Kasę oddali . Podobno nowego typu nie ma i nie będzie . Przecież Dustego produkują już ponad 6 m-cy. Nie wiem co myśleć czy to po prostu gamoniostwo serwisu i RP . Skąd wykołować taką uszczelkę ??
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-03-11, 20:51
W nowym dusterze jest inna uszczelka niż w nowym sandero i loganie. Dusterowej ma kształt komory powietrznej przypominający literę D, zaś logan/sandero jest w kształcoe O. Ten dusterkowy jest lepiej wyprofilowany do kształtu drzwi. Może ktoś z właścicieli nowego dustera zrobić foto uszczelki z boku ?
Marka: Dacia
Model: MCV , Logan
Silnik: 1.5 dci 68 KM
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Mar 2010 Posty: 222 Skąd: Radom
Wysłany: 2014-03-11, 21:35
numer był w katalogu -- tylko podobno tej uszczelki po prostu nie ma ..... w Polsce . Jak z serwisu gość przy mnie zadzwonił w końcu gdzieś do centrali ? babka podała mu nowe numery i zamówił - okazało się że przyszła starego typu . I tyle . Chyba że się wszyscy rzucili z całej Europy i nie wyrabiają z produkcją ... bo to w sumie głupota była i oszczędność że tak to bezmyślnie skonstruowali w Ph 1
numer był w katalogu -- tylko podobno tej uszczelki po prostu nie ma ..... w Polsce . Jak z serwisu gość przy mnie zadzwonił w końcu gdzieś do centrali ? babka podała mu nowe numery i zamówił - okazało się że przyszła starego typu . I tyle . Chyba że się wszyscy rzucili z całej Europy i nie wyrabiają z produkcją ... bo to w sumie głupota była i oszczędność że tak to bezmyślnie skonstruowali w Ph 1
Podaj ten nr to zapytam u siebie w ASO czy da sie zamowic i jak to wyglada bo cos tu nie tak jest :(
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-03-14, 22:42
W ASO Aleje Jerozolimskie Warszawa nie potrafili wycenić uszczelki do nowego dusterka. Był sam numer referencyjny. Za to uszczelka do Sandero II chyba staniala, bo koszt ok 80 zł /szt.
Wysłany: 2015-07-16, 22:35
Sznur z mikrogumy lekko rozparł bąbelek uszczelki. Lekko dotyka drzwi, nie wiem czy nie z lekko.
Być może wcisnę sznur też na dno przestrzeni pomiędzy bąbelkiem uszczelki a jej mocowaniem, celem odsunięcia bąbelka w kierunku na zewnątrz. Ma to poprawić kontakt z drzwiami . Generalnie uszczelka pasuje ale nie jest idealnie spasowana. Warto rozważyć montaż uszczelki od nowego dustera.
uszczelka1.jpg
Plik ściągnięto 94 raz(y) 217,18 KB
uszczelka2.jpg
Plik ściągnięto 83 raz(y) 227,43 KB
uszczelka3.jpg
Plik ściągnięto 80 raz(y) 218,85 KB
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2015-07-16, 22:37, w całości zmieniany 1 raz
Sznur z mikrogumy lekko rozparł bąbelek uszczelki. Lekko dotyka drzwi, nie wiem czy nie z lekko.
Być może wcisnę sznur też na dno przestrzeni pomiędzy bąbelkiem uszczelki a jej mocowaniem, celem odsunięcia bąbelka w kierunku na zewnątrz. Ma to poprawić kontakt z drzwiami . Generalnie uszczelka pasuje ale nie jest idealnie spasowana. Warto rozważyć montaż uszczelki od nowego dustera.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum