Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-04-09, 21:16
Wraca temat uszczelkowy
Zauważyłem, że mimo umieszczenie wewnątrz sznura z mikrogumy uszczelka nie dolaga tak idealnie jak w nowym sandero. Nie będzie tak samo, gdyż nowe sandero ma idealnie pod nią wyprofilowany kształt górnej części drzwi. Po ich zamknięciu szpara między górną krawędzią a dachem jest minimalna. To w jakimś stopniu poprawia komfort akustyczny wewnątrz pojazdu.
Dołożyłem więc dodatkowy sznur z mikrogumy na "dno" uszczelki celem odepchnięcia "bąbelka" w kierunku drzwi. Doleganie się poprawiło ale nasilił problem z zamykaniem szczególnie prawej strony drzwi pasażera. W Sandero II drzwiami trzeba mocniej trzasnąć niż w sandero I z oryginalną uszczelką. W moim trzeba rąbnąć jak to mówią niektórzy teściową .
Pomyślałem, iż może kluczem do lepszego dopasowania jest zmiana odległości mocowania uszczelki od drzwi. Zdjęłem dachową uszczelkę i drzwi zamykają się lekko z miękkim i przyjemnym "pssyt" uchodzącego powietrza z uszczelki biegnącej wokół otworu drzwiowego.
Uznałem, że może warto lekko "dobić" rant mocujący uszczelkę , co spowoduje jej przesunięcie w kierunku do dachu. Przez to drzwi będą się lżej zamykać. Kiedyś jednak jak zgłosiłem w ASO , że uszczelka oryginalna spada mocowania przy tylnych drzwiach ktoś mi dobił rant przez co doszło do uszkodzenia lakieru.
Moję pytanie do Was, czym jak delikatnie, bez uszkodzenia lakieru lekko dobić rant w kierunku dachu. Ręką nie da się, to jest dosyć sztywny element słabo poddający się naciskowi.
Kilka zdjęć:
rant1.jpg Element, który chcę bardziej dogiąć w kierunku karoserii.
Plik ściągnięto 111 raz(y) 188,34 KB
rant2.jpg Sznur - rozpychający
Plik ściągnięto 73 raz(y) 242,65 KB
rant3.jpg Tego chciałbym uniknąć.
Plik ściągnięto 83 raz(y) 207,92 KB
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2016-04-10, 17:22, w całości zmieniany 3 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum