Wysłany: 2015-07-26, 20:07 Podpięcie Cb pod instalacje w samochodzie na gwarancji
Drodzy forumowicze,
Czy w aso zabiją mnie( stracę gwarancjię ), jak podepnę sobie Cb pod instalację samochodową ( antena na magnes aby zbytnio nie wiercić )
Czy lepiej odpuścić ? aż sie prosi aby je podpiąć ;p
Serdecznie pozdrawiam
A czy nie lepiej zamontować uchwytu na tylnej klapie zamiast magnesu? Oczywiście to tylko moja sugestia. U mnie właśnie tak jest,we wcześniejszym aucie miałem magnes i nie byłem zadowolony:
1. Pod magnes trzeba dać naklejkę aby nie rysować lakieru,pod nią po jakimś czasie lakier miał inny odcień
2.Teraz mam uchwyt na tylnej klapie,podpięte na stałe,przewód schowany pod kanapą i wykładziną
3. Uchwyt z jednej strony ma uszczelkę gumową(może silikonową) bardzo miękką a z drugiej cztery małe wkręty na mały torx wkręcane w silikon.
4. Radio podpięte pod zapalniczkę,zero ingerencji w elektrykę.
Jak zechcą się przyczepić to Ci powiedzą ze np. masz za małe ciśnienie w kołach i dlatego tak słabo działają siłowniki w tylnej klapie
Mam od początku zakupu auta wstawione cb, przyciemniłem od razu szyby na ciemniejsze niż w opcji Dacii,zamontowałem czujniki cofania(tu była ingerencja w elektrykę),zamontowałem chlapacze oczywiście nie oryginalne tylko znane z forum od dostawczaka,gdyż te są szersze,zamontowałem podłokietnik(trzeba było nawiercić cztery otwory).Czeka mnie jeszcze montaż listew na drzwi i coś wymyślę na próg bagażnika.
Pozdrawiam.
hahah xD ceny to u nich czasami "magiczne" ;p ale włąsnie, chce jeszcze podprowadzić kable z akumulatora , na gniazdka do zapalniczki, i chyba z tym pojadę do nich. aby mi głowy póxniej nie urwali ;p
Plus masa na śrubę gdzieś i bez ingerencji w instalację elektryczną masz +12v na cb. Można też założyć gotowe gniazdo zapalniczki i mieć możliwość chowania cb.
Masz relingi na dachu? Jeżeli tak to kupujesz uchwyt i antenę montażową (Sirio, President) przeciągasz kabel przez drzwi, montujesz radio (w Lodgy zamontowałem na stałe do tunelu środkowego koło lewarka zmiany biegów - President Johnson II ASC. Kabel wpięty do tylnego gniazda zapalniczki. Czasami potrzebuję przełożyć radio do innego auta i dlatego takie zasilanie.
W innych autach mam zasilanie bezpośrednio z + akumulatora.
Jeszcze nikt na przeglądach gwarancyjnych montażu radia ani anteny na stałe w dachu nie zakwestionował.
W Lodgy nie da się zamontować uchwytu do relingów ale jest na to prosty sposób.
Potrzebny kawałek płaskownika, tulejka dystansowa, trochę farby.
Demontujemy zaślepkę mocującą reling do karoserii, wykręcamy śrubę, pasujemy płaskownik, w którym wiercimy dwa otwory (pod śrubę relingu i anteny montażowej). Następnie pasujemy tulejkę dystansową pod śrubę relingu (śruba oryginalna jest za krótka, należy kupić dłuższą).
Skręcamy całość i gotowe.
Zalety takiego montażu to:
-nie rysuje się lakier
-brak problemów z kablem anten magnesowych
-brak możliwości oderwania się anteny (na magnesie jest to bardzo możliwe)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum