Wysłany: 2015-07-30, 09:46 Stepway - silnik 1.6 70KM
Witam!
Niedawno kupiłem Dacie Sandero Stepway (2009r) w benzynie 1.6 70KM. Autko fajnie się zbiera do 110km/h. Od 120km/h dostaje "muła" i pomimo wciśniętego pedału gazu do podłogi jego prędkość maksymalna to 130km/h. Szukałem informacji co może być nie tak, ale natrafiłem na ciekawą sytuację - nigdzie w Stepway'ach nie ma 70KM silnika...
Panowie w serwisie Renault powiedzieli, że mój Stepway powinien mieć przynajmniej 88KM i nie mogą mi pomóc. Jest możliwość, że silnik został komputerowo przytłumiony? Ktoś ma podobnie?
Strasznie dziwnie , ale przy motorach ogranicza się moc silnika zależnie od wymogów prawa jazdy homologacji pojazdu .
Zdjęcie takiej blokady kosztuje ok 100-300 zł
w dowodzie masz wpisane 52 kW ?
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2015-07-30, 10:21
Karenzo napisał/a:
przy motorach ogranicza się moc silnika zależnie od wymogów prawa jazdy homologacji pojazdu?
w Niemczech stawki towarzystw ubezpieczeniowych uzależnione są przede wszystkim od mocy a nie pojemności - stąd na potrzeby ich rynku często obniża się moc silników - niemal pewne,że powyżej 70 KM obowiązuje już kolejna,wyższa stawka. To o wiele bardziej logiczna polityka, niż u nas - przykład: 2 litrowy silnik w Renault Megane miał kiedyś poniżej 120 KM, a teraz w Renault Megane RS 280 KM. Wiadomo,że użytkownik tego ostatniego będzie korzystał z osiągów auta i przynajmniej potencjalnie powodował większe zagrożenie w ruchu. W efekcie płaci wyższą składkę
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2015-07-30, 10:39, w całości zmieniany 8 razy
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2015-07-30, 11:07
nie sądzę - w końcu 50-60 konne autka potrafią jeździć 150 i więcej
Podepnij się do kompa i wszystko sprawdź co nie halo. Blokada.... czasy wtrysku... itp.
Najlepiej niech to sprawdzą w firmie tuningowej. Oni tam lepiej wiedzą niż w ASO, bo oni tam powiedzą że TTTM. i skasują sporo kasy.
Ale jak pisze kolega Karenzo, że może jest blokada prędkości.
Ostatnio zmieniony przez route2000 2015-07-30, 11:19, w całości zmieniany 1 raz
Mnie przychodzi jeszcze jeden pomysł. Ustawiony ogranicznik prędkości. Bo tak się właśnie zachowuje auto po jego aktywowaniu. Wciskasz gaz dochodzi do zadanej i auto jakby wydawało taki głuchy odgłos. Kupa huku, a nie idzie.
ponawiam pytanie
co dokładnie masz wpisane w dowodzie
najlepiej dał byś foto/skan strony dowodu z danymi auta
moc waga itp
swoje możesz zakryć /zamazać
Wczoraj zauważyłem, że od ok. 3 do 5 tys. obrotów na 5 biegu utrzymuje się stała prędkość 130km/h. Dopiero po 5 tys. obrotach prędkość przekracza 130km/h. Zamulony silnik czy zapomnieli dorobić 6 biegu? :D
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum