Marka: Dacia, BMW
Model: Duster, Seria 5 E39
Silnik: 1.6/105KM, 3.0/231KM
Rocznik: 2010, 2002
Wersja: Laureate Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Wrz 2010 Posty: 366 Skąd: Białystok
Wysłany: 2015-08-24, 12:20
Obniżenie zawieszenia spowoduje obniżenie środka masy co ma kolosalne znaczenie przy ostrych zakrętach. Fizyka - siła odśrodkowa, pęd i zasada zachowania pędu.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2015-08-24, 15:30
prześwit w DD to jedna z jego największych zalet - nie wiem po do likwidować tą zaletę
poprawic komfort jazdy w zakretach :) a przy okazji lepiej bedzie sie wsiadac
Kupiłeś nie ten typ auta.
Aby lepiej się prowadził zmień amortyzatory np. Bilstein B6 i w górę tylko nie wiem czy produkują.
Obniżenie to kiepski pomysł bo i tak będziesz musiał zmienić amortyzatory na dostosowane do skoku zawieszenia.
Wg mnie niewiele zyskasz a koszty będą pokaźne.
do zmniejszenia wychyłów / usztywnienia nadwozia na zakrętach można jeszcze lekkim kosztem
- założyć grubszy stabilizator - np. robiło się tak w Audi A3 8L , był stabilizator o średnicy 21mm i 23mm albo 24mm z Audi S3 i ten zwiększał twardość / sztywność
- założyć rozpórkę na kielichach mcpersona
Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: dci "110 kucyków i jeden osioł ;-)"
Rocznik: 2010
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 1 raz Dołączył: 26 Cze 2012 Posty: 293 Skąd: Gliwice/Szałsza
Wysłany: 2015-08-25, 09:42
Ja usztywniłem auto ... podwyższając je sprężynami H&R +30mm - bo są twardsze, Na zakrętach jest bardzo dobrze, i w terenie się przydaje, więc czemu w dół ?
Ja nie,
powoli jeżdżę na zakrętach , więc mi to nie potrzebne i niestety trzeba wiercić otwory w kielichach więc za dużo roboty. Jaka firma robi te rozpórki ?
do zmiany stabilizatora na grubszy mógłbym się namówić .
Znalazłeś tuningowe stabilizatory do Dustera ? Można też dołożyć poliuretanowe gumy pod stabilizator też zmniejszą poddawanie się napięciom stabilizatora i lepiej przekażą napięcie w ten sposób napięcie na drugie koło.
To czy powoli czy szybko nie ma znaczenia tu chodzi o poprawe i reakcje auta na jazde :)
Staba nigdzie nie znalazlem i z tego co wiem to nikt nie przerabiał ale wlasnie dawali rozporke gorna i tylna i tu byla poprawa :)
A firma co robi to jedna z takich co sie na tym zna http://gorny-sport.pl/news.php
ma w ofercie te dwie rozporki i nawet klate do Dustera :)
będziesz nawet jechać wózkiem na kolach drewnianych w zaprzęgu konnym - jak pojedziesz powoli to nawet tym się nie wywrócisz i nie zrzucisz ziemniaków z wozu ;)
prędkość jest kluczowa w sile bezwładności (bo rośnie proporcjonalnie do kwadratu prędkości) - czyli naszej sile odśrodkowej - jaka działa na ciało poruszające się po okręgu - to tak półksiążkowo.
A odwrotnie proporcjonalna do promienia okręgu jaki zatacza ciało, czyli łagodniejszy zakręt mniejsza siła odśrodkowa = mniejsze wychyły , i odwrotnie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum