Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-06-04, 15:11
bastol napisał/a:
Zapytałem również o gwarancję. Stwierdził iż zmiana oprogramowania jest na tyle małą ingerencją w pojazd, że nie ma żadnego wpływu na gwarancję, i ta będzie honorowana na tych samych zasadach jak do tej pory.
Zażądaj tego na piśmie i wyślij do Renault Polska w celu potwierdzenia.
Gadać to sobie mogą.
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-06-04, 15:38
Ja bym taka gwarancję poczipową nazwał swego rodzaju dilerską Podejrzewam, że jak coś się stanie to do Renault Polska na ekspertyzy idzie "odwirusowany" samochód. Tylko takie chipowanie u nich niejako wiążę właściciela z tym ASO.
Zapytałem również o gwarancję. Stwierdził iż zmiana oprogramowania jest na tyle małą ingerencją w pojazd, że nie ma żadnego wpływu na gwarancję, i ta będzie honorowana na tych samych zasadach jak do tej pory.
Zażądaj tego na piśmie i wyślij do Renault Polska w celu potwierdzenia.
Gadać to sobie mogą.
tu jest problem, bo póki co tego nie robią (tzn. tego silnika), więc nie mają czego oświadczać na piśmie, no chyba że "tego silnika jeszcze nie robimy". Póki co powoli będę sobie odkładał zaskórniaki, i co jakiś czas będę dzwonił do nich dopytać się o to. Jak już taki silnik będą mieli w ofercie, obiecuję poprosić o oficjalne pisemne stanowisko. Zresztą mogę im nawet polecony wysłać i niech odpowiedzą tak samo. Dam znać, ale coś czuję że ten wątek możemy odłożyć na jakieś - przynajmniej - pół roku.
Przy okazji poczytałem karty techniczne daciek i renówek. Ten sam silnik w dackach jest w wersjach: lodgy 115km duster 125km, w renowkach scenic 120km i również scenic 130km. Jedynie lodgy 115km ma moment 190Nm, pozostałe mają moment 205 Nm, wszystkie od 2000obr/min.
Jakie z tego wnioski? Wnioski są dwa:
1) to może nic nie znaczyć,
2) to ten sam silnik tylko z innym chipem, z tym że jeśli dają max 205 Nm, to możliwe dlatego że boją się więcej, bo coś w układzie napędowym może być za słabe (np. skrzynia biegów, albo półośki lub przeguby). Pożyjemy zobaczymy.
mekintosz napisał/a:
Ja bym taka gwarancję poczipową nazwał swego rodzaju dilerską Podejrzewam, że jak coś się stanie to do Renault Polska na ekspertyzy idzie "odwirusowany" samochód. Tylko takie chipowanie u nich niejako wiążę właściciela z tym ASO.
szczerze mówiąc, to najlogiczniejsze i najprostsze rozwiązanie. Jednak co by było gdybym w te wakacje pojechał np. do Włoch, i tam by mi się coś stało i autko poszłoby do ichniejszego ASO? Możliwe że okazałoby się że Jaszpol wpisał w ich bazie napraw, że auto ze względu na cośtam (np. zgłoszenie klienta), miało wykonaną ingerencję w oprogramowanie silnika, i wszystko jest ok. Ale gdyby się okazało że tak nie zrobili, a włoski serwis by to wykrył, miałbym problem. Dlatego też w razie jeśli w przyszłości zdecyduję się na usługę, będę chciał mieć pismo od nich że wszystko jest cacy i gwarancja nadal trwa.
PS. Musiałem połączyć dwa posty, bo by mi admin znów kazał zasuwać na klęczkach do Częstochowy.
Ostatnio zmieniony przez bastol 2014-06-04, 16:10, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Dokker VAN
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2013 Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Mar 2014 Posty: 703 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2014-06-04, 18:23
route2000 napisał/a:
Czyli nie bardzo chce mi się wierzyć, ze jest taka jakby gwarancja. Jak silnik padnie po chiptuningu to kto wtedy odpowiada? ASO czy firma chiptuningowa?
O tym na ile to prawda dowiemy się jak ktoś przesadzi i przed upływem 3 lat padnie turbina ;)
Osobiście - niezbyt w to wierzę.
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2014-06-04, 20:27
laisar napisał/a:
bastol napisał/a:
możliwe dlatego że boją się więcej, bo coś w układzie napędowym może być za słabe
Nie - to wynika tylko i wyłącznie ze względów marketingowych, np lodgy musi być słabsza od scenica.
Ewentualne różnice techniczne wynikają jedynie z dostosowania do konstrukcji danego modelu - np inaczej wygięta rura powietrza itp
Gdzieś ostatnio na forum było info, że silnik 125 konny ma bezpośredni wtrysk, a 115 konny nie.
Bujda, czy jednak dużo bardziej się różnią niż napisałeś?
Gdzieś ostatnio na forum było info, że silnik 125 konny ma bezpośredni wtrysk, a 115 konny nie.
Bujda, czy jednak dużo bardziej się różnią niż napisałeś?
Bujda. 115km ma bezpośredni wtrysk .Link do słodkiego filmiku Renault 115km TCe. Z tego wnioskuję że wszystkie mocniejsze klony mają tak samo.
Bezpośredniego wtrysku nie miał 1.2 16v 100km, który miał jeszcze pasek rozrządu i pompę oleju jednopołożeniową.
kolego, napisałem przecież...
"Sprawdzić jeśli ten sam silnik - oznaczenie kod silnika - to żadna różnica przecież "
killazz napisał/a:
a czy twojego 1.5dci 86km podkręcają na 130+ps tak jak 1.5dci 110? no więc właśnie taka różnica..
przy okazji 86KM to K9K 796
a 110KM to jakiś k9k 8xx , nawet nie wiem - bo nie pamiętam, wiec to nie te same silniki - inne oznaczenie i osprzet - co przeczy wczesniejszej teorii
no to doprecyzuję, różnica jest taka jak między twoim 1.5 86ps i 1.5 110ps. Clio 1.2tce ma 100ps i chipują je na 125, a duster ma tyle w standardzie więc porównywanie tego mija się z celem.
_________________ Moje Dustery (sprzedane..)
Mini Clubman F54 2.0d
ja (chyba nieco przypadkowy założyciel tematu) jak do tej pory nic w temacie nie zrobiłem. Tzn. zrobiłem 3 rzeczy:
a) wziąłem ślub (czemu to istotne, zrozumiecie dalej);
b) dozbierałem 1300 zł, po czym zabrała je żona;
c) sprawdziłem że mam 5 letnią gwarancję na silnik (do 2018 ;/);
d) dozbierałem 1200 zł (stan na dzień dzisiejszy), które żona zabierze za jakieś 2-3 dni.
Jaki z tego wniosek? Nie ma żadnego. No może oprócz tego że jestem biedniejszy o (1300+1200+500(gwarancja)=3000zł) ale za to bogatszy o żonę.
Czekam spokojnie aż mój dzień na chipa nadejdzie. Ciekawe kiedy to będzie.
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-09-28, 07:07
kilazz napisał/a:
no to doprecyzuję, różnica jest taka jak między twoim 1.5 86ps i 1.5 110ps. Clio 1.2tce ma 100ps i chipują je na 125, a duster ma tyle w standardzie więc porównywanie tego mija się z celem.
1.2 Tce 100 ps to jest zupełnie inny silnik o oznaczeniu D4Ft - ten sam co w Daciach 1.2 16v tylko z turbo ...
Marka: Renault
Model: Clio
Silnik: 0.9 Tce Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Cze 2015 Posty: 31 Skąd: Gdańsk
Wysłany: 2015-09-28, 07:30
Daj spokój, kilazz nie uda się na chiptuning jak nie będzie napisane jak krowie na rowie że chipowanym autem będzie Duster. Albo inaczej on chipuje auto nie nie silnik.
Ostatnio zmieniony przez agent 2015-09-28, 07:31, w całości zmieniany 1 raz
Drozda, w Dusterach to nie jest ten sam silnik 1,2 16V z turbo. Taki był/jest np w Lodgy.
1,2 Tce 115KM jest na bazie właśnie 1,2 16v, natomiast 1,2 TCe 125KM jest nowym silnikiem dlatego Kilazz pyta.
Ostatnio zmieniony przez Marek1603 2015-09-28, 07:55, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum