Marka: Dacia
Model: Duster II Techroad
Silnik: 1.6 4WD
Rocznik: 2019 Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Maj 2015 Posty: 402 Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2015-10-09, 09:58 Cenniki Dacii
Witam,
wrzucam cennik Dustera (gama modelowa 2016) z nową wersją wyposażenia Urban Explorer oraz wersją Prestige, która wróciła po kilku miesiącach nieobecności.
IMG_20151008_142216.jpg Cennik Duster 2016
Plik ściągnięto 328 raz(y) 173,96 KB
Ostatnio zmieniony przez walter_g 2015-10-09, 10:01, w całości zmieniany 2 razy
Tylko czemu tę wersję dedykowali niesławnej pamięci rzecznikowi prasowemu? Ot taka niezręczność marketingowa.
Kamerka za 1500 to jak ten pies za milion złotych, co to na niego nie mógł baca znaleźć kupca, ale w końcu zamienił na dwa koty po pół miliona każdy i nie stracił.
Wg katalogu Kamera cofania z systemem wspomagania parkowania tyłem wyklucza pakiet easy (PAKIET EASY :Regulator-ogranicznik prędkości o System wspomagania parkowania tyłem )
Jeszcze jedna rzecz trochę mnie zaskoczyła w katalogu, duster 2WD z silnikiem 1.6 waży tylko 1090kg
Ostatnio zmieniony przez kilazz 2015-10-12, 13:30, w całości zmieniany 1 raz
Rocznik: 2019 Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Maj 2015 Posty: 402 Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2015-10-13, 13:10
kilazz napisał/a:
Wg katalogu Kamera cofania z systemem wspomagania parkowania tyłem wyklucza pakiet easy (PAKIET EASY: Regulator-ogranicznik prędkości + System wspomagania parkowania tyłem)
Widzisz, skupiłem się tylko na cenniku, a nie patrzyłem w katalog i to, co piszą drobnym druczkiem z gwiazdką i pozycją nr (3)
Ciekawe czemu tak zrobili. Co ma kamera do czujników?
Widzę jakieś głębsze dno...
Marka: jeszcze nie
Model: DUSTER?
Silnik: 1,6 ?
Wysłany: 2015-10-13, 14:01
kilazz napisał/a:
Wg katalogu Kamera cofania z systemem wspomagania parkowania tyłem wyklucza pakiet easy (PAKIET EASY :Regulator-ogranicznik prędkości o System wspomagania parkowania tyłem )
Niestety potwierdziłem to u dilera, nie da się zamówić tempomatu i kamery cofana jednocześnie.
Co ma piernik do wiatraka???, Kamera przecież na medianav a tempomat w sterowniku silnika.
A może to marketingowy chwyt renault bo nie chce żeby za wysokie wyposażenie Dacii odciągało klientów od jego modeli
Raczej kicha, że kamera wyklucza się z tempomatem. Czujniki cofania i kamera to dwa grzyby w barszczu. Kamera jest lepsza, bo działa na oczy. Jak kiedyś we wojsku oficer wyjaśnił: najpierw widzimy błyskawicę, potem słyszymy grzmot, ponieważ uszy są dalej, niż oczy.
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3747 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-10-13, 14:26
walter_g napisał/a:
Ciekawe czemu tak zrobili. Co ma kamera do czujników?
Widzę jakieś głębsze dno...
ZTCP to wiązka na tył zawiera tylko dwa kabelki na sygnał z czujników (włącznik jest na konsoli) i pewnie tymi samymi kabelkami podciągnięto sygnał z kamery. Musieliby rozbudować wiązkę plus jej złącza jeśli nie ma nadmiaru .....
nie da się zamówić tempomatu i kamery cofana jednocześnie
Oczywiście, że się da - tylko trzeba wybrać wersję prestige: tempomat ma w standardzie, kamera jest dostępna jako opcja.
walter_g napisał/a:
Co ma kamera do czujników?
Technicznie wykonalna jest instalacja obu, ale producent dostarcza instrukcje montażu tylko pojedynczego urządzenia, bo podłącza się je w tym samym miejscu do światła cofania. ASO raczej nie chcą uprawiać własnej radosnej twórczości.
Wysłany: 2015-10-16, 12:03
laisar napisał/a:
Technicznie wykonalna jest instalacja obu, ale producent dostarcza instrukcje montażu tylko pojedynczego urządzenia, bo podłącza się je w tym samym miejscu do światła cofania. ASO raczej nie chcą uprawiać własnej radosnej twórczości.
Mała poprawka.
Faktycznie w wersji UE nie można zamówić pakietu EASY + kamera, ale jeżeli wybierzemy opcję kamera to będziemy też mieli czujniki parkowania.
I znów kolejny dylemat, co wybrać....
Ostatnio zmieniony przez walter_g 2015-10-16, 12:03, w całości zmieniany 2 razy
żaden dylemat , tempomatu sobie nie dołożysz
a kamerka to maks 200-300 zł z robocizną
czujniki to już w ogóle bajka , 50 zł za części i 2 godziny wolnego czasu
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-10-16, 12:21, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2015-10-16, 12:43
Karenzo napisał/a:
żaden dylemat , tempomatu sobie nie dołożysz
a kamerka to maks 200-300 zł z robocizną
czujniki to już w ogóle bajka , 50 zł za części i 2 godziny wolnego czasu
Też dobry pomysł
Dzisiaj się dowiedziałem, że do silnika 1.6 Sce 115 KM można w salonach montować niefabryczny gaz marki Landi Renzo za 4000 zł.
Ostatnio zmieniony przez walter_g 2015-10-16, 12:53, w całości zmieniany 1 raz
bez sensu , lepiej sie przemęczyć te 3 lata i za 2 tyś w dobrym zakładzie założyć .
Aso nawet tego sama nie montuje tylko goli 30 % i odstawia do innego .
I tak tracisz gwarancje producenta na auto w takim wypadku , różnica jest taka że salon daje ci swoją ale jak się na ciebie wypnie to jesteś w d%$$
Do tego silnika (115 Sce) nie założysz taniej instalacji - dwa wtryski na jeden cylinder.
Ostatnio na przeglądzie instalacji u mojego gazownika rozmawiałem właśnie na temat tego silnika - powiedział tak - że ten silnik zdecydowanie gorzej znosi gazowanie i instalacja jest ciężka do wykonania. A w ogóle to teraz gazują hybrydy Toyoty Prius i w tedy spala przy normalnej jeździe (do 100 - 110) 5l/100 km i to jest oszczędność
bez sensu , lepiej sie przemęczyć te 3 lata i za 2 tyś w dobrym zakładzie założyć .
Aso nawet tego sama nie montuje ...
Też bez sensu, jak się od razu zdecyduje, to rocznie tysiaka zaoszczędzi, może nawet kwartalnie, no nie? Po co czekać 3 lata? Ja nie zakładam gazu bo nie, i tyle. Nawet do wspomnianej 15-letniej Felki nie założyłem. Niedawno spytałem dalekiego znajomego, jak mu jeździ Duster 1,6 PhI? - Fajnie, tylko na gazie lubi gasnąć... Wiem, można dręczyć gazownika, tylko komu się chce...
edit: zapomniałem nalać kielicha:
Ostatnio zmieniony przez eplus 2015-10-17, 17:43, w całości zmieniany 1 raz
Czy cos wiadomo od kiedy bedzie nowy cennik i w jaka strone pojda ceny? Beda podwyzki, rabaty, jakies promocje i wyprzedaze?
nie napalaj sie jak szczerbaty na suchary :)
wyprzedaze beda dotyczyly tylko tych co sa w Polskich salonach :)
cennik moze podskoczyc moze spasc tego nie wie nikt :)
kupujesz albo nie i tyle w temacie :)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum