Marka: Dacia
Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Rocznik: 2015
Wersja: Stepway2 Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Sie 2015 Posty: 1365 Skąd: Racibórz
Wysłany: 2015-10-21, 11:01 Wibracje i nierówne obroty - Tce 90
Witam. Od jakiegoś czasu (tak od przebiegu około 1500 km) mam mały problem ze swoim samochodem: Sandero Stepway Tce 90.
Obecnie mam przejechane ponad 1900 km i jak już wspomniałem niepokoją mnie pewne objawy w pracy silnika.
Jego praca na wolnych obrotach wyzwala dość mocne drgania całego samochodu - a szczególnie się to nasila, gdy auto stoi na nierównej nawierzchni tj. stoi na jakimś lekkim wzniesieniu\ spadku lub kołami jest zaparkowane na krawężniku. Czasami jest to ledwie wyczuwalne a czasami bardzo nieprzyjemne.
To samo dotyczy uruchomienia samochodu. Zaraz po przekręceniu kluczyka obroty wzrastają do około 1500 by po chwili opaść do 800. Ale ostatnio i to się zmieniło bo czasami nie chcą się unormować i trzymają się 1500 przez długi czas dopóki nie ruszę z miejsca i przez to tez występują wyżej wymienione drgania karoserii. Ale to też nie występuje za każdym razem. Dzisiaj dla przykładu podjechałem w pewne miejsce - tak około 2 km. Wróciłem po godzinie i przy uruchomieniu obroty silnika nie chciały spaść. Uruchomiłem silnik jeszcze raz i wszystko wróciło do normy.
Czy to jest normalne działanie tego silnika przy tym przebiegu czy też powinienem się z tym zgłosić do ASO?
Z góry dziękuję za rzeczowe sugestie...
Zaraz po przekręceniu kluczyka obroty wzrastają do około 1500 by po chwili opaść do 800. Ale ostatnio i to się zmieniło bo czasami nie chcą się unormować i trzymają się 1500 przez długi czas dopóki
To raczej naturalne, chodzi o to żeby zimny silnik nie zgasł - latem nie było potrzeby trzymania obrotów, teraz jest - coś a la ssanie w maluchu.
A drgania - cóż w demówce stojąc na światłach były dość wyczuwalne... najlepiej zapytaj w ASO, ja bym obstawiał jednak że niestety TTTM
Ostatnio zmieniony przez czaju 2015-10-21, 13:06, w całości zmieniany 2 razy
Wersja: Stepway2 Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Sie 2015 Posty: 1365 Skąd: Racibórz
Wysłany: 2015-10-21, 13:26
Mam go dopiero od września...wcześniej tego nie zauważyłem...owszem drgał leciutko, ale to było jedynie takie mrowienie i bardziej drgała dźwignia zmiany biegów.
Nagrałem filmik spod domu. Stoi zaparkowany jedną stroną na krawężniku - drgania się nasilają gdy zaczynam kręcić kierownicą - wibruje cała "buda"...
według mnie ma za niskie obroty do warunków otoczenia .
Pierwsze kroki skierował bym na stacje po świeże paliwo , określenie świeże jest tu bardzo ważne więc może to być nawet stacja marketowa ale byle by był tam dużym "przemiał "
lać tylko 95 , niestety 98 prawie nikt nie kupuje
najlepiej zapytać się na stacji czy mają już paliwo "przejściowe "
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-10-21, 13:41, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2015-10-21, 13:44
W sobotę zatankowałem 35 litrów na Orlenie - także jest "świeże".
Te drgania występuję niezależnie od tego czy silnik jest zimny czy zaraz po powrocie z trasy.
tak jak pisałem jest to kwestia zbyt ubogiej mieszanki do otoczenia
jeżeli wszystko jest sprawne może to być kwestia mapy wtrysków
zdarzało się w przeszłości że ori mapy były zbyt "eko " i auta nawet nie odpalały
wgranie nowej zajmuje kilka minut (o ile jest gotowa )
Nie jest to nawet usterka a bardziej niedogodność .
Znając RL raczej mapy nie mają .....
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-10-21, 15:14, w całości zmieniany 2 razy
pokazywanie im czegokolwiek jest bezsensowne
jeżeli nie ma nowego oprogramowania z centrali to nic nie zrobią
jak wyjdzie to powinni cie o tym poinformować
Z forumowego doświadczenia wynika że na takie bzdety czeka się bardzo długo
Wysłany: 2015-10-22, 09:08
Kolejny filmik.
Stanąłem na bardzo równej nawierzchni. Silnik rozgrzany po przejechaniu około 15 kilometrów.
Ewidentnie widać, że drgania nasilają się w czasie ruchu kierownicą. Im bardziej auto jest pochylone, czy też stoi na nierównej nawierzchni to ten problem się nasila...
Zdecydowałeś się na silnik 3 cylindrowy to będą wyczuwalne drgania, jak kręcisz kierownicą to obroty silnika prawdopodobnie spadają (pompa wspomagania pracuje i pobiera dużo prądu-alternator obciąża silnik a jak masz włączoną klimatyzację to już całkiem jest zmulony).
Możliwa jest jakaś usterka ale na forum to raczej nikt tego nie zdiagnozuje.
Jedź do ASO.
Wysłany: 2015-10-22, 09:37
wojtek_pl napisał/a:
Żadnych drgań nie widzę...
Nie zobaczysz. Bardziej to słychać - wsłuchaj się. To takie klekotanie. Przenosi się to na cała karoserie. Wcześniej tego nie było bo bym to raczej zauważył bo jestem wyczulony na takie rzeczy.
Niestety nie ma wskaźnika temperatury
Ciepłe powietrze zaczyna lecieć po około 2\3 km, więc to można potraktować jako wskaźnik temperatury silnika ;)
Ostatnio zmieniony przez gregorisan 2015-10-22, 09:40, w całości zmieniany 1 raz
Mam podobnie ale takiego klekotu nie słychać. Przy kręceniu kierownicą pompa wspomagania się uruchamia i to drganie na niskich obrotach jest tego efektem. Pamiętaj też, że tu jest rozrząd łańcuchowy - jeśli jesteś przyzwyczajony do samochodu z paskiem mogą cię takie dźwięki niepokoić. Przy "zbyt" niskich, chwilowych obrotach klekocze czasem łańcuch rozrządu. Niekoniecznie jest to objaw luzu. Trudno mi to ocenić - ja w każdym razie nie słyszę tak intensywnych dźwięków przy kręceniu kierownicą, ale wibracje wyczuwalne jak najbardziej. Może lepiej zapytać w ASO?
Wysłany: 2015-10-22, 13:03
To zobaczymy jutro co z tego wyniknie. Też taka miła niespodzianka. Zadzwoniłem najpierw do osoby, która sprzedała mi ten samochód i zostałem przełączony na serwis. Tam rzeczowa rozmowa i ustalenie terminu wizyty. A przed chwilką telefon od pani Iwony z działu sprzedaży z pytaniem czy wszystko w porządku itp. Także jeżeli usługi serwisowe będą na tym poziomie co sprzedażowe to będę zadowolony
Ostatnio zmieniony przez gregorisan 2015-10-22, 13:04, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum