Ponieważ diller zwykle wie ile aut się sprzedaje bierze z góry auto zaklepując miejsce w kolejce .
Do 2-4 tygodni przed produkując można konfigurować .
Dlatego różni sprzedawcy mają różne terminy
Teraz jest zmiana modelowa więc klientów jest mało , nikt nie chce kupować w ciemno .
Ja szczerze bym poczekał bo samochodów z tym silnikiem nikt jeszcze nie użytkował
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-10-20, 15:09, w całości zmieniany 3 razy
Marka: Dacia
Model: Duster II Techroad
Silnik: 1.6 4WD
Rocznik: 2019 Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Maj 2015 Posty: 402 Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2015-10-20, 15:19
woj_tek napisał/a:
ad.3
Rzekomo czas oczekiwania na wersje Laurerate 7 miejscową jest 1 miesiąc. Tak mi powiedzieli. Myślisz że ściemniają żeby sprzedać? Czytałem w necie że takie praktyki zdarzają się. Nie kupowałem jeszcze nowego auta.
Też mi tak obiecywali...
- zamówione początkiem czerwca - planowana dostawa - koniec lipca
- w końcu auto odebrałem w połowie września
Zrzucali na problemy z dostawą silników EURO6, potem na urlop na fabryce, potem na długą kolejkę....
A teraz będzie wszystkich świętych, andrzejki, mikołaj, boże narodzenie, sylwester, nowy rok, trzech króli.....
Znajdą tysiąc powodów, żeby powiedzieć, że nie udało się auta dostarczyć na czas. W międzyczasie cennik zmieni się 3 razy (oczywiście cena spadnie) i jak będziesz chciał upust to będą udawać greka....
Też mi tak obiecywali...
- zamówione początkiem czerwca - planowana dostawa - koniec lipca
- w końcu auto odebrałem w połowie września
Zrzucali na problemy z dostawą silników EURO6, potem na urlop na fabryce, potem na długą kolejkę....
A teraz będzie wszystkich świętych, andrzejki, mikołaj, boże narodzenie, sylwester, nowy rok, trzech króli.....
Znajdą tysiąc powodów, żeby powiedzieć, że nie udało się auta dostarczyć na czas. W międzyczasie cennik zmieni się 3 razy (oczywiście cena spadnie) i jak będziesz chciał upust to będą udawać greka....
Dobrze że mówisz, trzeba naciskać na lepsze sformułowanie umowy, na zabezpieczenie się przed takimi sytuacjami.
serio ktoś patrzy na to czy samochód ma 6 czy 7 lat?
Tak, patrzy. Ubezpieczyciel jak ma ci wypłacić odszkodowanie. Oczywiście odpukać. Data rejestracji np. 2016 ale produkcji 2015 i możesz im dmuchnąć. Nie wiem czy od 7 lat się coś w tej kwestii zmieniło.
Ostatnio zmieniony przez Marek1603 2015-10-20, 16:30, w całości zmieniany 4 razy
bujna wyobraźnia albo bardzo słaba znajomość prawa
Pierwszy z brzegu przykład - utracone korzyści. Ludzie nie znają swoich praw. Miałeś wypadek, nie masz AC to nic nie szkodzi. Z Twojego OC wypłacą odszkodowanie Twojej żonie jeśli trafiła do szpitala. Kto o tym wie?
Nie, nie jest to bujna wyobraźnia. Kwestia umowy z dilerem - jak brzmiała
""Wyłączona jest odpowiedzialność SPRZEDAWCY za utracone korzyści" i podobne są w rejestrze klauzul niedozwolonych, więc nawet jeśli są takie zapisy to nie są ważne.
nie chce mi się rozpisywać ale po pierwsze zobacz sobie umowe zamówienia auta po drugie nie ma takiego czegoś jak "utracone korzyści " co najwyżej straty a takowe też trzeba wykazać
po trzecie w umowie zawsze jest dopisek o nie przewidywalnych sytuacjach na które producent na pewno się powoła .
po czwarte data przewidywana a data realizacji zamówienia to dwa odległe terminy .
po piątek ty masz skromny kapitał a importer miliony złoty na sądzenie w naszym systemie (nie)sprawiedliwości
a średni okres trwania takiego procesu sądowego wiesz ile wynosi ? ewentualne odszkodowanie będzie żałosne do poniesionych kosztów
to nie USA u nas sądownictwo to zabawa dla cierpliwych i bogatych
Ludzie się procesują latami o nowe samochody które nie odpalają gdzie sprawa jest oczywista a strata łatwa do udowodnienia .
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-10-20, 17:06, w całości zmieniany 1 raz
""Wyłączona jest odpowiedzialność SPRZEDAWCY za utracone korzyści" i podobne są w rejestrze klauzul niedozwolonych, więc nawet jeśli są takie zapisy to nie są ważne.
http://rf.gov.pl/czesto-z..._zastepc__20289
tak jak tutaj piszą
utracone korzyści to możliwa do udowodnienia strata zarobku
jak nie bierzesz na firmie raczej nie do udowodnienia
Model: Duster II Techroad
Silnik: 1.6 4WD
Rocznik: 2019 Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Maj 2015 Posty: 402 Skąd: Bielsko-Biała
Wysłany: 2015-10-20, 17:18
A w moim przypadku tak właśnie było.
Auto było kupowane jako taxi, a żeby było oszczędniej to z LPG. Przez to, że wydanie auta się przedłużało, ponosiliśmy dodatkowe koszty związane z benzyną + naprawy samochodu, które trzeba było przeprowadzić w związku z tym, że auto jeszcze było przez nas użytkowane.
Dlatego nie polecam tego salonu (Auto-Zięba Katowice)
To akurat proste do udowodnienia. Jeżeli miałeś dostać w maju samochód wart był więcej niż gdybyś dostał w sierpniu. Realnie cena auta z danego rocznika spadła z miesiąca na miesiąc. Więc możesz się domagać wypłaty tej różnicy. Diler sam sprzedaje samochody taniej pod koniec roku - dodatkowy argument przed sądem.
Opisać dokładnie o co chodzi słowami jest trudno - ale taki przykład - dostajesz auto które jest tylko 3 miesiące rocznikowe, a powinieneś dostać takie które będzie rocznikowo 7 miesięcy. Ma to też znaczenie przy późniejszej odsprzedaży - samochód z nie Twojej winy jest warty mniej. Ale utracona korzyść to przykład pierwszy z brzegu.
Dalsza utracona korzyść - w tym czasie Twój kapitał był zamrożony, nie mogłeś go zainwestować na lokacie.
Jednostkowo to nie wychodzi dużo ale razem złożone - jest to już jakaś kwota. Teraz najlepiej notować ile litrów pali Twój samochód potem porównujesz z tym co palił poprzedni - różnica to przecież Twoja utracona korzyść. Na tym akurat można naprawdę dużo zarobić.
Ostatnio zmieniony przez woj_tek 2015-10-20, 18:04, w całości zmieniany 1 raz
Powiem tak niepoważne jest trochę że w żadnym salonie w Krk, nie mozna przejechac się na jazdę próbną żadną wersją Dacii Lodgy. To takie kupowanie auta z obrazka...
Ostatnio zmieniony przez woj_tek 2015-10-23, 13:51, w całości zmieniany 1 raz
Zapraszam do Olkusza albo jutro będę wracał po obiedzie obwodnicą to możesz oglądnąć i się przejechać.
Dzięki za propozycje Ale niestety jutro ma kuzynka wesele. Zrobiłęm ticket-a do centrali, zobaczymy co odpowiedzą. Dla mnie to takie troche cwaniactwo ze strony krakowskich dilerów - byle przenieść wszystkie koszty na innych (nie płacić za samochód demo). Okazało się że każdy tak zrobił i nie da się sprawdzić auta. Podejrzewam że gdyby był tylko 1 diler w Krakowie, to nie byłoby problemu.
koledzy juz pisali ...
była niedawno zmiana silnikowa na euro 6
auta z euro 5 sprzedawać już nie wolo więc dillerzy musieli sprzedać demówki a nowe dopiero produkują
nawet super ekspres o tym pisał http://superauto24.se.pl/...o-6_666848.html
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-10-23, 15:10, w całości zmieniany 1 raz
No dobra, a jak udowodnię, że wygrałem w Totka i poszedłem na nogach zgłosić wygraną, ale już było zamknięte, a następnego dnia było po terminie? A gdybym dostał auto na czas, to bym pojechał i zdążył, a wygrana mogła być 200 miliardów na stare, bo tak się zdarza, czyli 20 milionów PLN...
Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Rocznik: 2015
Wersja: Stepway2 Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Sie 2015 Posty: 1365 Skąd: Racibórz
Wysłany: 2015-10-23, 17:25
GORDINI napisał/a:
woj_tek napisał/a:
To takie kupowanie auta z obrazka...
Kilka aut już tak kupiłem w tym Lodgy
Ja również - bez jazdy próbnej..nawet nie siedziałem w kupowanym aucie.
Ale następnym razem jak bym się zdecydował na nowy samochód to już jednak podejdę do tego trochę inaczej.
No dobra, a jak udowodnię, że wygrałem w Totka i poszedłem na nogach zgłosić wygraną, ale już było zamknięte, a następnego dnia było po terminie? A gdybym dostał auto na czas, to bym pojechał i zdążył, a wygrana mogła być 200 miliardów na stare, bo tak się zdarza, czyli 20 milionów PLN...
Sąd ci powie że miałeś cały miesiąc na zgłoszenie tej wygranej, więc przegrasz sprawę
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum