Chcialbym poprosić Was o pomoc dot. doboru felg stalowych do Dustera phII (2015) .
Napęd na przód , silnik 1,6V z LPG
znalazłem coś takiego:
http://www.oponeo.pl/felg...CFWHbcgodt_YI3w
serwis proponuje mi po 300 zł za sztukę plus śruby , 16 zł sztuka.
Macie jakieś sprawdzone rozwiązania w tej materii?
Czytałem opisy w tym wątku ale nie zauważyłem np potwierdzenia o felgach Alcar np
pozdrawiam X
Żadna z tych felg w linku nie pasuje do dustera (brak rozstawu 5x114,3) albo link jest niepoprawny..
mi pod tym linkiem wyskakuje cała oferta felg ceneo.. ale do dustera pasujące znalazłem ręcznie, alcar 195zł/szt.. za 800zł można sobie skompletować zestaw używanych alusów, jest sens pakować się w stalówki?
Ostatnio zmieniony przez kilazz 2015-10-12, 15:08, w całości zmieniany 1 raz
To prawda z tym linkiem - raz wchodzi dobrze, a raz nie. Myślę, że Kolega wie, jaki rozmiar felg ma kupić. Chodzi mu natomiast o markę - czy jest wiarygodna. Ja myślę, że tak. To w końcu tylko banalne felgi stalowe.
Marka: Dacia
Model: Duster 1.6 16V
Silnik: K4M (105KM)
Rocznik: 2015
Wersja: Duster Pomógł: 5 razy Dołączył: 11 Lip 2011 Posty: 651 Skąd: ok. Warszawy
Wysłany: 2015-10-12, 15:29
->Xiron: 300zl/szt. to dużo za stalówki, jak już sam znalazleś na oponeo kupisz znacznie taniej (a i dostawa gratis). Na Twoim miejscu nie obawialbym sie kupić ktorychś z poniższych felg:
Magnetto Wheels obecna cena 180zł/szt.
Alcar/KFZ obecna cena 209zł/szt.
Kronprinz obecna cena 245zł/szt.
Z KFZ miałem w przeszłości tylko dobre doświadczenia, chociaż wtedy to nie były fele do Dustera, a na moim DD 2015 mam fabrycznie Magnetto Wheels, akurat wyprodukowane w Rumunii.
Aha, jeszcze zależy jaki chcesz kolor, te ww na oponeo są chyba wszystkie srebne (przynajmniej kiedyś ktoś z DDKP czy DKP pytał ich i mieli wyłącznie srebrne), te o których wspomniał kol. Piku były czarne.
piku napisał/a:
Ja kupiłem w znanym sklepie internetowym po coś ok. 150 zł za sztukę czarne, produkcji rumuńskiej. Nie było problemów z wyważeniem. Jak trwałość - czas pokaże.
Fabrycznie są rumuńskie Magnetto Wheels, więc może(?) i te Twoje rumuńskie z ZSI są wyprodukowane w tej samej fabryce. Problem jednak w tym, że już ładnych kilka tygodni temu zauważyłem, że podmienili w ZSI fotki tych stalówek do DD za 150zl o wyglądzie dusterowym na inne (z mniejszymi i okrągłymi otworami wentylacyjnymi), które wyglądają mi podobnie jak stalówki do Megane III. Taką samą podmiankę widziałem na ich aukcji na alledrogo, więć w razie czego zalecam dużą ostrożność i uważne przeglądanie sklepu czy aukcji.
Ostatnio zmieniony przez DD 2015-10-12, 15:50, w całości zmieniany 1 raz
mi pod tym linkiem wyskakuje cała oferta felg ceneo.. ale do dustera pasujące znalazłem ręcznie, alcar 195zł/szt.. za 800zł można sobie skompletować zestaw używanych alusów, jest sens pakować się w stalówki?
Sam stanąłem przed takim dylematem.
Ostatecznie zakupiłem alu Enzo W z śrubami i odpowiednimi pierścienami centrującymi zamiast nowych stalówek, a do nich trzeba dokupić śruby + ewentualnie kołpaki/dekielki
Dziękuje za odpowiedzi!
Szanowni, czy samodzielna zmiana felg z oponami prowadzi może do utraty gwarancji na auto?
To może głupie pytanie a do salonu nie mogę się dodzwonić dzisiaj.
A po jakiego grzyba? Zrób to w najbliższym zakładzie i po krzyku. A co ASO ma do rzeczy? Masz odpowiednio dobrane felgi i opony do Dustera wg producenta? (wymiary)
Masz fabryczne czujniki ciśnienia w kołach?
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Kolego Xiron, proponuję, abyś uzupełnił dokładniej swój awatar, jaki masz rocznik, jaki model tj. 4x4 czy 2x4, jaka wersja itp. To inni będą mogli więcej Ci pomóc. Czego się "wstydzisz" albo się boisz że podasz dokładne dane tego auta?
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Na razie lakier się trzyma, ten akryl bezbarwny dlugo sechl naprawde. Glupio zrobilem, ze nie kupilem od razu klaru z utwardzaczem , ale nie chcialo mi sie czekac ;) Jak drapnalem paznokciem to juz byla rysa.
Ostatnio jak sprawdzalem juz jest lepiej i trzeba sie postarac zeby zrobic ryse.
Aha, no i przy montazu byly jeszcze niewyschniete ale bylem napalony na nie i nie chcialem czekac az wyschna :) wiec szybko "pobieglem" z nimi do wulkanizacji , wiec goscio mi drapnal na rancie, ale pozniej szybko podmalowalem, baza i klarem i nie widac
Na razie jest git i nie odlazi lakier , juz je troche shamowalem i byla naprawde goraca felga. Zobaczymy jak przezyje zime , kamyczki i sol , itp .
A wyglad jest ok mi sie podoba czarny look a i tak widac ze to alusy a nie jakies stalowki.
Wygląda interesująco :) Gdybyś mógł jakieś lepsze fotki kiedyś podesłać będę wdzieczny.
Myślę o felgach na lato może czarnych ale w większym rozmiarze.
Spoko nie ma problemu, jak bede robil fotki jakies przy ladnej pogodzie to zrobie zwykla cyfrowka a nie komorka - tylko mam tam kiepską baterie , ktora szybko pada i dlatego rzadko biore ta cyfrowkę.
Teraz ceny tych stalówek do DD na oponeo są następujące:
Magnetto Wheels MW R1-1779 189zł/szt.
(Alcar) KFZ 8873 209zł/szt.
Ceny felg Kronprinz lepiej nie podam, bo są za drogie.
Poza tym, pojawiła się na oponeo (no, już jakiś czas temu, ja zauważyłem po raz pierwszy pod koniec stycznia) przeznaczona do DD nowa felga stalowa, ale tzw. strukturalna/hybrydowa, konkretnie jest to (Alcar) KFZ Hybridrad 130402 w cenie 229zł/szt. Istnieje też wersja tej felgi przeznaczona do QQ, Kadjar, Juke, a rózni się tym, że ma ET40 (DD ET50). Jest to (Alcar) KFZ Hybridrad 130403 w cenia 235zł/szt.
Marka: Dacia
Model: Duster 1.6 16V
Silnik: K4M (105KM)
Rocznik: 2015
Wersja: Duster Pomógł: 5 razy Dołączył: 11 Lip 2011 Posty: 651 Skąd: ok. Warszawy
Wysłany: 2016-04-06, 00:31
To sa felgi stalowe, które mają wyglądem udawać, że są alusami (tek jak i te od dawien dawna oferowane przez Dacię do DD i określanie jako "stylizowane").
Felga z zamieszczonej przez Ciebie foteczki jest najprawdopodobniej taka sama, jak ta ww do DD z oponeo. Spójrz tutaj.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2016-04-06, 06:46
te Alcary po 3 sezonach zaczęły mi kwitnąć na rudo. Właśnie niedawno je odnowiłem
Co do felg stalowych to zakłady które specjalizują się w odnawianiu felg z metalowymi robią fajne rzeczy. Rozmawiałem i można zrobić wszystko łącznie z chromem, lustrem pół matem i matem. I za cenę niższą niż malowanie alufelg. Przykładowe zdjęcie stalówki ( pomijając kolor :) )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum