Mam pytanie do posiadaczy dacii z silnikiem 1,6. Czy u Was też zaznaczony na zdjęciu czujnik ciśnienia w kolektorze nie siedzi sztywno,stabilnie tylko "giba" się na wszystkie strony ?
Mam pytanie do posiadaczy dacii z silnikiem 1,6. Czy u Was też zaznaczony na zdjęciu czujnik ciśnienia w kolektorze nie siedzi sztywno,stabilnie tylko "giba" się na wszystkie strony ?
Tak mi się wydaje, jakbyś szukał źródła lewego powietrza:) Może obroty Ci falują...?
No cóż, na jakieś 3 albo 4 razy na jakie oddalem auto do serwisu na falujące obroty jakoś nikt nie zwrócił na to uwagi (ani na żaden inny element dolotu - widać to dokładnie po nienaruszonej wartswie brudu).
Tak na marginesie, to zdaje mi się, że raczej na serwis nie ma co liczyć, w końcu kładą już silnik nissanowski zamiast K4M. Ponieważ u mnie ten czujnik również lata, to się przyjrzę, ale coś mi się wydaje, że rozwiązanie nie będzie takie proste.
Zacząłem szukać po tym jak zaktualizowali mi ostatnio komputer i falowanie na zimnym ustało, a zaczęło się na ciepłym. Najlepsze jest to, że nie zawsze faluje... w weekend trasa 250km - bez falowania , w piątek ta sama trasa - po 30km falowanie do końca trasy :) Falowanie w zakresie 500-1000obr więc nie małe...
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.5 110 hp
Rocznik: 2013
Wersja: Prestige 7 os. Pomógł: 57 razy Dołączył: 15 Wrz 2013 Posty: 2951 Skąd: Romilly sur Seine/Siemianowice Sl.
Wysłany: 2015-11-24, 18:44
radek6 napisał/a:
Zacząłem szukać po tym jak zaktualizowali mi ostatnio komputer i falowanie na zimnym ustało,
Bo silnik chodzi na ssaniu i podaje wieksza dawke paliwa. Lambda nie pracuje bo nie ma jescze odpowiedniej temperatury. Po rozgrzaniu dawkuje normalnie wiec faluje . Sonda lambda moze zglosic "mieszanka uboga " i wyswietlic check engine na zegarach
radek6 napisał/a:
Najlepsze jest to, że nie zawsze faluje... w weekend trasa 250km - bez falowania , w piątek ta sama trasa - po 30km falowanie do końca trasy :) Falowanie w zakresie 500-1000obr więc nie małe...
Zalezy jak ulozy sie czujnik .
Walczylem tak z Focusem przez tydzien. Okazalo sie ze uszczelka czujnika cisnienia w kolektorze byla do wymiany(czujnik nie ruszal sie )
Ostatnio zmieniony przez shrek 2015-11-24, 19:11, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum