DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2010-11-20, 18:06
Konkurenci Dacii?
Autor Wiadomość
piku 

Marka: Dacia
Model: Duster 4x4
Silnik: 1,5 dCi 110 KM/1,3 TCe 130 KM
Rocznik: 2012/2019
Wersja: Prestige
Wysłany: 2015-10-12, 10:55   

matucha napisał/a:
zdecydowałem się na Rapid'a Spaceback 1,2 TSI 90KM.

I jak oceniasz ten silnik? Wystarczy na tę maszynę?

matucha 

Marka: Skoda / VW
Model: Rapid / Up!
Silnik: 1,0 TSI / 1,0 MPI
Rocznik: 2019/2017
Wysłany: 2015-10-12, 11:12   

Akurat jeździłem Rapidem 110KM na jeździe próbnej, ale 90KM próbowałem w Polo i spisuje się świetnie, a Polo jest jakieś 70kg lżejsze z tym silnikiem.
Wg mnie wystarczy w zupełności.

Osiągami to teoretycznie bliźniak Logana MCV Tce.
Ostatnio zmieniony przez matucha 2015-10-12, 11:51, w całości zmieniany 1 raz  

mekintosz 

Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2015-10-13, 01:25   

Tymczasem Fiat wskrzesza Tipo ;-)

http://moto.onet.pl/fiat-...t-modelu/c68x7m
http://superauto24.se.pl/...664/fiat-aegea/

Ładniejszy niz Logan ;-)

Marek1603 

Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wersja: Laureate 5 os.
Wysłany: 2015-10-13, 07:13   

A Renault Russia złożyło do Rospatentu wniosek o rejestrację znaku towarowego marki "moskwicz".

http://o2.pl/hot/powraca-...17300361241729a

eplus 

Model: Duster
Silnik: 1,6
Rocznik: 2010
Wysłany: 2015-10-13, 13:10   

Będą mieli wydatek - trzeba przekupić burmistrza Moskwy. :idea: :lol: :lol: :lol:

Lza 

Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016
Wysłany: 2015-11-24, 12:39   

Zakup nowego pojazdu to zawsze jest totolotek.

Obserwuję kilka wybranych marek/modeli od roku, bo chcę kupić jeden z nich. (ale jeszcze nie wiem który). Producenci non stop coś zmieniają w samochodach.
Przez ten czas wszyscy zdążyli zmienić 4-5 razy ceny, powymieniać silniki na całkiem inne (ford), dodać adblue (citroen), zwiększyć o 20% moc silnika (fiat), zlikwidować wersje z automatami (fiat, citroen), żonglować standardową ilością foteli (renault), pododawać jakiś czujniki, systemy kontroli napędu na każe koło.. Rzadko kiedy dany model przypomina ten sprzed roku. Karoseria chyba tylko bez zmian. Mam wrażenie, że jak zamówię jedno to dostanę co innego bo przez te kilka miesięcy jakie upływa od zamówienie do dostarczenia pojazdu już zdążą pozmieniać to i owo.

gregorisan 

Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Rocznik: 2015
Wersja: Stepway2
Wysłany: 2015-11-24, 13:15   

Lza napisał/a:
Obserwuję kilka wybranych marek/modeli od roku, bo chcę kupić jeden z nich.

Co Cię dokładnie interesuje - pytam tak z czystej ciekawości bo samemu przez kilka lat przeglądałem różne oferty?

Lza 

Wysłany: 2015-11-24, 14:10   

mam trochę nietypowe kryteria, bo auto musi mieć przestrzeń ładunkową długą na minimum 190cm, automat i być zdolne pociągnąć ciężką przyczepę. (czyli mieć spore dmc przyczepy i zespołu pojazdów w danych technicznych), nie ma wielu pojazdów które spełniają powyższe:

doblo maxi (niestety zniknęły przed wakacjami modele z automatem) / grand scenic / grand c4 picasso / tourneo grand connect.

Obecnie faworytem jest tourneo grand connect.,choć po oględzinach zapał nieco ostygł. No ale pewnie będę musiał się pogodzić z tym, że nie ma samochodu który nie ssie w jakichś szczegółach.

Żałuję że lodówka nie ma automatów nawet na horyzoncie, niewykluczone, że dałbym się skusić, o ile kosztowała by znacząco mniej niż konkurenci.
Ostatnio zmieniony przez Lza 2015-11-24, 15:34, w całości zmieniany 4 razy  

ken-wawa 

Marka: w planach
Model: w planach
Silnik: w planach
Wysłany: 2015-11-24, 14:12   

Ja sie dolacze do dyskusji, bo tez mam podobny dylemat. I tez troche martwi mnie ten totolotek (np. teraz probuje sie dowiedziec, jaki czynnik chlodniczy w klimatyzacji jest w modelach Daci z 2016 roku i Dacia/Renault nabraly wody w usta i nie sa w stanie odpowiedziec - znaja tylko ten z 2015 roku modelowo).

Wracajac do meritum, u mnie najwieksze szanse ma Jeep Renegade, Mitsubishi ASX i Dacia Duster z najwieksza szansa dla Dusterka. W przypadku Renegade i ASX musialbym brac wersje 2wd bo sa juz za drogie, a Dusterek moglby byc 4wd.

Tak naprawde bardzo podoba mi sie wykonanie Renegade, ale nie wiem, czy Fiat (bo to w praktyce Fiat a nie Jeep) jest az tak solidna firma, to nowy model, wiec moze miec sporo chorob wieku dzieciecego (np. slyszalem, ze w wersji 4wd byly problemy z tylnymi mostami na poczatku serii) a do tego ma juz nowy czynnik chlodniczy R-1234yf (wiem, ze sie nakrecilem strasznie w tym temacie, ale dlaczego z wlasnej kieszeni mam placic takie koszmarne pieniadze za takie paskudztwo).

ASX ma dobre notowania jesli chodzi o niezawodnosc, ale jest takim troche samochodem bez charakteru. Nisko zawieszony jak na SUVa, srodek jakis taki zimny, japonski.

Najwieksze szanse ma Dacia glownie ze wzgledu na dobra cene, dobry naped 4wd (nissanowski), fajny wyglad. Na minus nie podoba mi sie wykonczenie w srodku i troche mam watpliwosci co do jakosc wykonania calego samochodu (czy bedzie niezawodny?). Tym bardziej, ze Dacia juz dawno przestala byc prostym konstrukcyjnie samochodem (moze wciaz jest odrobine mniej bajerow niz w innych markach, ale coraz wiecej elektroniki, czujnikow itd.). Dodatkowo niepokoja mnie opinie typu - w klimatyzacji co 2-3 lata trzeba uzupelniac czynnik, bo inaczej go brakuje (w starym 20-letnim volswagenie nie bylo potrzeby nabijania czynnika od nowosci i caly czas bardzo dobrze chlodzi latem).

Lza 

Wysłany: 2015-11-24, 15:28   

Obawiam się, że przy podejmowaniu decyzji będziemy musieli się pogodzić z pewnymi wadami. Nie takimi to innymi. Po prostu trzeba wybrać z którymi mankamentami będzie łatwiej żyć.
Ostatnio zmieniony przez Lza 2015-11-24, 15:29, w całości zmieniany 1 raz  

gregorisan 

Wysłany: 2015-11-24, 15:42   

Lza napisał/a:
Żałuję że lodówka nie ma automatów nawet na horyzoncie, niewykluczone, że dałbym się skusić, o ile kosztowała by znacząco mniej niż konkurenci.

Toż to prawdziwy cud :shock: :mrgreen:
Prawda jest taka, ze "zamożny człowiek" nawet się nie obejrzy za Dacią. Większość z nas, którzy się zdecydowali na tę markę to "zwykli ciułacze" i wcale się nie dziwie, że każdy chce wydać te pieniądze jak najlepiej.
Ale z drugiej strony samochód to nie żona - ślubu z nim nie bierzecie :-)

ken-wawa 

Wysłany: 2015-11-24, 16:27   

gregorisan napisał/a:

Prawda jest taka, ze "zamożny człowiek" nawet się nie obejrzy za Dacią. Większość z nas, którzy się zdecydowali na tę markę to "zwykli ciułacze" i wcale się nie dziwie, że każdy chce wydać te pieniądze jak najlepiej.
Ale z drugiej strony samochód to nie żona - ślubu z nim nie bierzecie :-)

Prawda, ze Dacia jest samochodem malo prestizowym, ale czy az tak tanim? W podobnej cenie mozna znalezc jakies mikrusy u Toyoty czy Mitsubishi. Bardziej tu jest kwestia, ze w cenie Daci dostaje sie stosunkowo duzo w porownaniu z konkurencja (w sensie parametrow technicznych i wyposazenia).

Swoja droga troche mnie wkurza jedna rzecz - zwiazana z pochodzeniem. Jakby Toyota czy Mitsubishi zrobili cos slabego, to i tak to bedzie wow!, bo Japonczyk. A takiej Dacii, Rumunowi, od razu dostaje sie, ze slaba i nedzna, tylko dlatego, ze z Rumunii. I niewiele osob patrzy ze w Dusterze w cenie samochodu 2wd w innej firmie, dostaje sie dobry naped 4wd (np. w ilu samochodach mozna wlaczyc 4wd w trybie lock do 60 km/h a w praktyce nawet jeszcze kilka km/h wiecej?). Jak jedziesz Volkswagenem, to juz dobre auto (nie wazne, ze VW kombinuje jak moze z normami ekologicznymi i nowe VW psuja sie na potege, jakby celowo byly zrobione, by z klienta jak najwiecej wydusic po okresie gwarancji). A jak wiekszosc osob slyszy Dacia, to hmm....

To troche tak jakby powiedziec, ze kazdy Polak to zlodziej, a kazdy Rosjanin to pijak. Okropne sa te stereotypy. Dlatego podoba mi sie haslo reklamowe Daci "madry wybor". Bo warto patrzec na to co sie dostaje, a nie powierzchowne opinie (nawet jesli byc moze finalnie nie zdecyduje sie na Dacie to i tak bedzie to moim zdaniem bardzo fajna marka).

To na czym Dacia dzis moze troche traci to zwiazanie z Renault. Kiedys to byl duzy zastrzyk finansowy i technologiczny. Dzis Renault moze celowo troche Dacie dolowac, by nie robila konkurencji ich wlasnej marce (na dowod wystarczy porownac Dacie Duster z Renault Duster np. dostepnym w Rosji - niby ten sam samochod, ale jednak Renault Duster ma pare fajniejszych rzeczy).

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2015-11-24, 16:49   

Lza napisał/a:
Żałuję że lodówka nie ma automatów nawet na horyzoncie

Na horyzoncie to ma: DP2, znaną już z dustera - tylko nie wiadomo, czy pojawi się u nas... (Silnik K4M - 1,6 16V - może świadczyć o tym, że raczej nie).

gregorisan 

Wysłany: 2015-11-24, 17:24   

ken-wawa napisał/a:
A takiej Dacii, Rumunowi, od razu dostaje sie, ze slaba i nedzna, tylko dlatego, ze z Rumunii.

Bo to "dyżurny chłopiec do bicia" w Polsce. A prawda jest taka, gdyby to była "polska marka" to cały kraj piałby z zachwytu jaki to wspaniały samochód - a tak pozostaje nam jedynie na leczenie narodowych kompleksów Małysz, Lewandowski no i wiecznie żywy Wałęsa i "polak papież". ;-)
ken-wawa napisał/a:
Jakby Toyota czy Mitsubishi zrobili cos slabego, to i tak to bedzie wow!, bo Japonczyk.

No jakoś w pierwszej i drugiej generacji nikomu nie przeszkadzał "wystający zamek" w Yarisie - no fakt tam przynajmniej był plastikowy uchwyt, aby opuścić klapę na dół ;-)
Co nie zmienia faktu, że czasami Dacia jest strasznie irytująca - choćby obsługa komputera pokładowego. Cóż to za "lotny umysł" wymyślił, aby za każdym razem klikać i klikać, aby dostać się do potrzebnych informacji. Taki duży wyświetlacz i taki drzemiący w nim potencjał. Ale nie...bo po co jednocześnie ma być np: informacja o godzinie, temperaturze i spalaniu?
Nie...trzeba sobie po prostu klikać! Kiedyś przez to wyląduje w rowie :-)
Mogli chociaż dać "kółko lub rolkę" do przewijania jak w pilocie do obsługi radia.
Ostatnio zmieniony przez gregorisan 2015-11-24, 17:37, w całości zmieniany 2 razy  

laisar 
Moderator

Wysłany: 2015-11-24, 17:38   

gregorisan napisał/a:
Mogli chociaż dać "kółko lub rolkę" do przewijania

W prawdziwych renówkach są dwa przyciski - w górę i w dół.

W dacii w manetce zamontowali jeden, od niego biegnie jeden kabelek - a w daćkowym liczniku jest puste miejsce na podłączenie drugiego...

Ot, taka polityka firmy <:

arczi_88 

Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI 84 KM
Rocznik: 2014
Wersja: Ambiance Plus
Wysłany: 2015-11-24, 17:55   

gregorisan napisał/a:
a tak pozostaje nam jedynie na leczenie narodowych kompleksów Małysz, Lewandowski no i wiecznie żywy Wałęsa i "polak papież".

Jak mogłeś zapomnieć o meczu na Wembley w 1973 i 3 miejscu podczas Mistrzostw Świata w 1974? :mrgreen:

Fakt, manetka to pomyłka. Przy ustawianiu godziny jak się człowiek kiwnie to znów od nowa :-/
Ostatnio zmieniony przez arczi_88 2015-11-24, 17:57, w całości zmieniany 1 raz  

gregorisan 

Wysłany: 2015-11-24, 18:17   

arczi_88 napisał/a:
Jak mogłeś zapomnieć o meczu na Wembley w 1973 i 3 miejscu podczas Mistrzostw Świata w 1974?

Najmocniej przepraszam ;-)
laisar napisał/a:

I czasami takie upierdliwe szczegóły rzutują na całość :-/

laisar 
Moderator

Wysłany: 2015-11-24, 19:08   

gregorisan napisał/a:
szczegóły rzutują na całość

Ale: w tym i cenę.

ken-wawa 

Wysłany: 2015-11-24, 19:46   

laisar napisał/a:

W prawdziwych renówkach są dwa przyciski - w górę i w dół.

W dacii w manetce zamontowali jeden, od niego biegnie jeden kabelek - a w daćkowym liczniku jest puste miejsce na podłączenie drugiego...

Ciekawe czy gdyby podlaczyc "drugi kabelek" to by dalo sie w dwie strony. I ciekawe jak jest np. w Renault Duster. :-P

A co do ceny, to uwielbiam takie oszczednosci pol dolara na calosci. Wolalbym juz doplacic te 3-4 tys. i miec fajniejszy samochod z bajerami (w koncu samochod to dla przecietnego Kowalskiego to tak duzy wydatek, ze lepiej kupic cos co cieszy i ma byc na lata - chyba, ze ktos jest milionerem, ale ja sie do nich nie zaliczam, to moze sobie zmieniac samochod co rok i pozwalac na rozne "ekstrawagancje" :-P ).
Ostatnio zmieniony przez ken-wawa 2015-11-24, 19:49, w całości zmieniany 1 raz  

laisar 
Moderator

Wysłany: 2015-11-24, 20:02   

ken-wawa napisał/a:
czy gdyby podlaczyc "drugi kabelek" to by dalo sie w dwie strony

Tak.

ken-wawa napisał/a:
Wolalbym juz doplacic te 3-4 tys. i miec fajniejszy samochod z bajerami

No to w czym problem? Wystarczy się trzymać z daleka do Dacii i możesz sobie dopłacać ile tylko chcesz <;

gregorisan 

Wysłany: 2015-11-24, 20:23   

ken-wawa, widzę, że przymierzasz się do DD - w przypadku tego auta to ciężko dostać coś podobnego u konkurencji :-)
Podobnie było u mnie w przypadku SS II - po odliczeniu "gratisów" mnie ten samochód myślę, że kosztował coś około 42500. Za takie pieniądze próżno szukać czegoś zbliżonego do Stepway'a

Lza 

Wysłany: 2015-11-24, 21:13   

laisar napisał/a:
Na horyzoncie to ma:

To dla mnie nie jest żaden horyzont. Na horyzoncie to jest jakiś ubogi, ale jednak automat do sandero i mcv. Do pozostałych Daciek nie ma nic z tych rzeczy. A że ludek europejski wykazuje uparte zamiłowanie do wszelkiego rodzaju analogowych wynalazków, w tym do wajchowania, nie sądzę żeby pojawiły szybko. A przynajmniej nie w okresie w którym będę musiał kupić nowe auto, a to już niebawem ze względu na mocno zgrzybiały stan obecnego.

@ken-wawa, Dacia ma jedną niepodważalną zaletę: Coś czegoś w samochodzie nie ma, na pewno się nie zepsuje :-)
Ostatnio zmieniony przez Lza 2015-11-24, 21:16, w całości zmieniany 2 razy  

Marek1603 

Marka: Dacia,
Model: 1300, Lodgy, Duster
Silnik: 1.3 8V, 1.6MPI, 1.6Sce 4x4 AT
Rocznik: 1981, 2014, 2016
Wysłany: 2015-11-24, 21:41   

Lza napisał/a:

@ken-wawa, Dacia ma jedną niepodważalną zaletę: Coś czegoś w samochodzie nie ma, na pewno się nie zepsuje :-)

I to jest to za co ją lubimy, tylko inaczej nazywamy. Ma to co niezbędne.

Cav 

Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Wysłany: 2015-11-24, 22:53   

gregorisan napisał/a:
ken-wawa, widzę, że przymierzasz się do DD - w przypadku tego auta to ciężko dostać coś podobnego u konkurencji :-)

Bez przesady - Duster w interesujących wersjach kosztuje koło 70 tys.
A to już jest kwota przy której dokładając 10 czy 15% można rozglądać się za konkrencją nawet 4x4 (np. Vitara),

jas_pik 

Marka: Mitsubishi
Model: Outlander PHEV
Silnik: 2,0
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2015-11-25, 00:27   

Cav napisał/a:
Duster w interesujących wersjach kosztuje koło 70 tys.
A to już jest kwota przy której dokładając 10 czy 15% można rozglądać się za konkrencją nawet 4x4 (np. Vitara),

Ciekawe - nie udało mi się znaleźć nic fabrycznie nowego( bez uszkodzeń transportowych) w kwocie do 80 kPLN brutto za gotówkę z napędem 4x4 w dieslu a wysłałem kilkanaście zapytań do dealerów .
Jesli masz takie oferty to chętnie się zapoznam - czyżby Warszawa oraz przyległości w promieniu ok 150 km powodowały taki wzrost cen że żadna oferta dealerska nie zaczynała się mniej niż 9 z przodu?

Odpowiedz do tematu