Wysłany: 2015-11-24, 19:26 Odwrócone tablice a przepisy ruchu drogowego.
Czy jest jakiś przepis zabraniający jazdy z odwróconymi do góry nogami tablicami rejestracyjnymi i czy można dostać za to mandat i na jakiej podstawie? Żeby nie było - pytam z czystej ciekawości A pytam, bo natknąłem się dziś na autko właśnie z odwróconymi tablicami (foto poniżej). Pomijając fakt, że układ literek i cyfr jest szczęśliwy i nie rzuca się w oczy. Rozmawiałem chwilkę z właścicielem i dla niego jest to taki performance oraz wyraz sprzeciwu wobec systemu(?!), podobno nie miał z tego powodu problemów.
Cytat:
Art. 60. 1. Zabrania się:
1. używania pojazdu w sposób zagrażający bezpieczeństwu osoby znajdującej się w pojeździe lub poza nim;
2. zakrywania świateł oraz urządzeń sygnalizacyjnych, tablic rejestracyjnych lub innych wymaganych tablic albo znaków, które powinny być widoczne;
3. ozdabiania tablic rejestracyjnych oraz umieszczania z przodu lub z tyłu pojazdu znaków, napisów lub przedmiotów, które ograniczają czytelność tych tablic;
4. umieszczania na pojeździe znaku określającego inne państwo niż to, w którym pojazd został zarejestrowany.
Marka: w planach
Model: w planach
Silnik: w planach
Wysłany: 2015-11-24, 19:43
Mysle, ze to moze mocno zalezec od interpretacji. Przypuszczam, ze wprost takiego przepisu nie ma, bo pewnie ustawodawca na to nie wpadl, ale pytanie czy kreatywnie nie mozna tego podciagnac pod cos innego (np. pod jazde w ogole bez tablic, bo pewnie taka odwrocona tablica nie spelnia jakiegos tam rozporzadzenia). Ale fakt ciekawostka...
Swoja droga ciekawe jak takie tablice rozpoznaja fotoradary....
Marka: Fiat
Model: 500L
Silnik: 1.6 Multijet II
Wysłany: 2015-11-24, 19:46 Re: Odwrócone tablice a przepisy ruchu drogowego.
Ciekawe, co na to diagnosta na SKP
Za interia.pl. Ale brak podstawy prawnej:
Cytat:
Przepisy nakładają na kierowcę obowiązek utrzymania tablic w należytym stanie oraz zapewnienie ich należytej czytelności. Złamanie tej zasady jest wykroczeniem, zagrożonym karą grzywny. Teoretycznie nawet w wysokości 3000 zł.
Ostatnio zmieniony przez rafal_rx 2015-11-24, 19:48, w całości zmieniany 1 raz
Nawet gdyby to było legalne policja ma prawo praktycznie zawsze zabrać dowód .
Przypomina to sprawę ludzi którzy wozili tablice za szybą , potrafili już przy sobie mieć wydrukowane wyroki sądu najwyższej i interpretacje prawe .
Policji to w ogóle nie obchodzi , zawsze mówią że sprawę oceni diagnosta .
Jak jeszcze któryś kłócił się za długo z milicją to zabierali prawo jazdy do decyzji sądu .
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE
Wysłany: 2015-11-25, 13:54
Cóż. Numery na tablicy nie odpowiadają numerowi rejestracyjnemu auta w dowodzie. Gliniarz patrzy na numery i w dowód i zatrzymuje kwity, wóz i kierowcę do sprawdzenia czy auto nie kradzione. Parking depozytowy, powrót PKP do domu i takie tam. Jeśli gliniarz okaże się większym cwaniakiem niż kierowca.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Mi kiedyś dla żartu ktoś odwrócił tablice i tak pojechałem do Niemiec. Zatrzymali mnie tam policjanci i kazali szukać co nie tak z autem. Pośmiali się mnie i puścili, bo obchodziłem je z 10 razy dookoła i nic nie znalazłem
_________________ Było Sandero Stepway 1,6MPI + LPG 2010 i Logan MCV 1,6MPI + LPG 2012
Wysłany: 2015-11-26, 22:17 Re: Odwrócone tablice a przepisy ruchu drogowego.
arczi_88 napisał/a:
Cytat:
Art. 60. 1. Zabrania się:
3. ozdabiania tablic rejestracyjnych oraz umieszczania z przodu lub z tyłu pojazdu znaków, napisów lub przedmiotów, które ograniczają czytelność tych tablic;
Tyle kodeks drogowy a Wy co myślicie?
Istotą tego przepisu są wszelkie działania / czynności, które ograniczają czytelność tablic rejestracyjnych (w przepisie nie muszą być wymienione wszystkie czynności które mogą to powodować, bo ludzka wyobraźnia jest nieograniczona).
Możliwe, że masz rację. Pogrzebałem trochę w internetach ale nie znalazłem jednoznacznej opinii na nie albo na tak. Facet twierdzi, że problemów nigdy nie miał ale nawet gdyby miał to przecież się nie przyzna.
Tu nie ma nawet co dyskutować. Znaczek identyfikacyjny państwa na niebieskim tle, wg wzoru tablic ma być po lewej stronie. Kazdy policjant może zatrzymać dowód. pozdr
Tu nie ma nawet co dyskutować. Znaczek identyfikacyjny państwa na niebieskim tle, wg wzoru tablic ma być po lewej stronie. Kazdy policjant może zatrzymać dowód. pozdr
Dokladnie tak. Tablica odwrócona jest nie czytelna i można ukarać kierowcę za to mandatem karnym, a nawet zatrzymaniem dowodu rejestracyjnego.
Marka: w planach
Model: w planach
Silnik: w planach
Wysłany: 2015-11-28, 00:02
Z tym zatrzymaniem dowodu bylbym ostrozny. Owa wade mozna szybko usunac (minuta roboty), wiec moim zdaniem pozostaje mandat (chyba, ze ktos nie umie przelozyc tablic).
Ostatnio zmieniony przez ken-wawa 2015-11-29, 22:55, w całości zmieniany 1 raz
Wszystko pewnie zależy od podejścia tego, kto nas zatrzymał. Kiedyś wracając ze zlotu miałem założone tablice zlotowe zamiast zwykłych i tylko je musiałem przełożyć na miejscu.
_________________ Było Sandero Stepway 1,6MPI + LPG 2010 i Logan MCV 1,6MPI + LPG 2012
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum