Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2015-12-04, 08:38
Piitubski napisał/a:
chlapacze kupione w ASO nie spełnią tak swej roli jak chlapacze od busa?
to rzecz równie dyskusyjna, jak i inne udoskonalenia wprowadzane przez użytkowników. Np oryginalne wycieraczki pozostawiają niewielki trójkątny, niewytarty ślad na szybie tuż pod lusterkiem wstecznym. Przedłużenie wycieraczek załatwia ten problem, ale trzeba je przestawiać na osiach, bo istnieje ryzyko kolizji. Mnie ten kleks przeszkadzał dopóki zwracałem na niego uwagę, przestałem i problem również zniknął . Inna częsta modyfikacja - montowany dodatkowo podłokietnik - nie zakładałem, bo miałem go w poprzednim aucie i nie używałem bo mi przeszkadzał. Mówię o tym dlatego,że każda prawdziwa lub wydumana niedoróbka konstrukcyjna w aucie wtedy jest problemem, kiedy komuś NAPRAWDĘ utrudnia jazdę. WRACAJĄC DO CHLAPACZY - mam oryginalne (montowane w salonie a nie "oryginalne" kupione na allegro) i uważam,że spełniają swoją rolę. Jedyne, czego można się przyczepić to sytuacja, gdy auto porusza się ze sporą prędkością po piachu - przy ostrzejszych skrętach przedniej osi z zewnętrznego przedniego koła część piachu transportowana jest w okolicę narożnika tylnego nadkola na styku z progiem. Częste jazdy w takich warunkach po pewnym czasie mogą skutkować uszkodzeniami lakieru w opisanym miejscu. Auta wyposażone w pakiet offroad (komplet osłon drzwi i osłony nadkoli oraz 6 chlapaczy - krótkie są również przed tylnym kołem) nie są narażone na tą dolegliwość, bo szeroka listwa chroniąca dół drzwi plus osłona nadkola chronią blachę w newralgicznym miejscu. WIĘC MOIM ZDAMIEM: przy założeniu,że auto będzie często jeździć po piachach, szutrach i innych luźnych nawierzchniach (z dużymi prędkościami - przy małych się to nie dzieje, bo koło ma za małą prędkość obrotową) - można pomyśleć o dodatkowej ochronie (pakiet offroad - moim zdaniem warty wydanych pieniędzy, nieraz mi się przydał, ewentualnie okleić wrażliwe miejsca bezbarwną folią ochronną - niektórzy klubowicze stosowali takie zabiegi z pozytywnym skutkiem, można wreszcie pomyśleć o nadwymiarowych osłonach przeciwbłotnych, które lepiej spełnią swoją rolę, choć wystając poza obrys wnęk błotnika wyglądają pokracznie, ERGO? - wprowadzając wszystkie modyfikacje radzę kierować się własnymi doświadczeniami i odczuciami a nie kopiować innych
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2015-12-05, 16:29, w całości zmieniany 6 razy
chlapacze kupione w ASO nie spełnią tak swej roli jak chlapacze od busa?
to rzecz równie dyskusyjna, jak i inne udoskonalenia wprowadzane przez użytkowników. Np oryginalne wycieraczki pozostawiają niewielki trójkątny, niewytarty ślad na szybie tuż pod lusterkiem wstecznym.[quote="Dar1962"]
Wydaje się, że problemu nie ma w Dusterze Ph 2, który ma różnej długości ramiona wycieraczek i inne pióra niż Ph 1. Ja eksperymentuję z długością piór
[quote="Dar1962"] WRACAJĄC DO CHLAPACZY - mam oryginalne (montowane w salonie a nie "oryginalne" kupione na allegro) i uważam,że spełniają swoją rolę.[quote="Dar1962"]
Mam takie z przodu, zdecydowanie nie spełniają swojej roli, ale podobno są różne oryginalne... Chętnie bym skonfrontował Twoje z moimi.
Ostatnio zmieniony przez piku 2015-12-05, 08:10, w całości zmieniany 1 raz
Marka: w planach
Model: w planach
Silnik: w planach
Wysłany: 2015-12-04, 23:47
A ja mam pytanko czy chlapacze sa czasem dawane przez Dacie w standardzie do Dusterka? Jesli tak od czego to zalezy czy sa czy nie (naped 2x2 czy 4x4, wersja Laureate, Prestige itd, pakiet offroad?)
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2015-12-05, 13:25
ken-wawa napisał/a:
A ja mam pytanko czy chlapacze sa czasem dawane przez Dacie w standardzie do Dusterka? Jesli tak od czego to zalezy czy sa czy nie (naped 2x2 czy 4x4, wersja Laureate, Prestige itd, pakiet offroad?)
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.0 ECo-G, był 1.6 SCe 115 4x4
Rocznik: 2024, był 2015
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 7 razy Dołączył: 22 Sie 2015 Posty: 317 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 2016-06-12, 19:42
Może ktoś poratować instrukcją montażu przednich oryginalnych chlapaczy do Dustera ?
Chciałem się dowiedzieć jak się je montuje bo mam wątpliwości, co do mocowania chlapacza wewnątrz błotnika - czy tam jest plastikowa śruba, którą się przykręca chlapacz ?
Chyba chlapacze w Dusterze są niezbędne, bo strasznie ubrudził się błotem pośniegowym podczas tych pierwszych śnieżnych dni zimy.
Znalazłem dedykowane do Dustera na przód w cenie 170 PLN. Trochę drogo, ale pasują pod mocowania.
Pomyślę też o chlapaczach na tył.
Napisz, czy chronią przed błotem, bo fabryczne chyba nie w pełni. Zresztą Duster ma być brudny. Mój w ostatnich dniach ładnie się umył błotem pośniegowym z błota polnego. Zaoszczędziłem na myjni.
I znalazłem dedykowane do Dustera.
Chlapacze zamówił w serwisie Renault i założył zaprzyjaźniony fachowiec tej marki. Wahałem się z tylnymi, ale przekonał mnie do nich powyższy mechanik, również ich posiadacz.
Przykręcone zostały w piątek. Następne dwa dni były deszczowe, więc testowałem w dogodnych warunkach .
Powiem tak: Duster powinien być fabrycznie wyposażony w chlapacze.
Jestem zadowolony, ale muszę sprawdzić na drodze z błotem pośniegowym. Myślę, że będzie to wkrótce.
Czyli które? Bo ja mam z przodu inne dedykowane, a z tyłu inne. Obie wersje oryginalne, obie niezbyt dobrze pasują/chronią, bo są za wąskie (węższe niż opony).
Witam wszystkich.
Zastanawiam się nad kupnem chlapaczy uniwersalnych do Dustera.
Proszę o rady i sugestie, które były by lepsze? Może ktoś z was ma takie założone?
Zamieszczam zdjęcia gdyż większość zamieszczonych linków na forum jest już nieaktywna.
Czyli które? Bo ja mam z przodu inne dedykowane, a z tyłu inne. Obie wersje oryginalne, obie niezbyt dobrze pasują/chronią, bo są za wąskie (węższe niż opony).
Jak pisałem te z serwisu Renault .
Ja też mam i tył i przód oryginalne, ale każde inne. Nie mogę tego pokazać, bo na dusterklub "wypadły" zdjęcia. Jak kiedyś znajdę, podeślę.
Marka: Dacia
Model: Duster II
Silnik: 1.6 MPI + LPG
Rocznik: 2019
Wysłany: 2019-07-13, 02:42
Czy ma sens montaż chlapaczy?
Normalnie w autach nie mam, ale może tutaj jest wskazane ze względu na jakąś specyfikę?
Jada głównie miasto / autostrady.
Ktoś ma z Was założone? O ile u mnie z tyłu leżą przyzwoicie to z przodu odstają od progu jak na zdjęciu (fotka z internetu). Do tego stopnia mnie to irytowało że próbowałem podgrzać opalarką i je uformować ale się zwichrowały i zmieniły kolor więc muszę kupić kolejne
Sorki że w ten sposób ale nie umiem jeszcze wklejać fotek.
Nie zwracałam na to uwagi, ale z przodu mam podobnie, mała szczelina ok.2 mm na całej długości - gdy go lekko odgiąć do tyłu szczelina znika. Z tyłu bez szczeliny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum