Marka: Dacia
Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Rocznik: 2015
Wersja: Stepway2 Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Sie 2015 Posty: 1365 Skąd: Racibórz
Wysłany: 2015-12-08, 08:02
ken-wawa napisał/a:
Swoja drogą benzyną z turbiną albo dieslem z turbiną można hamować silnikiem, czy nie?
A dlaczego nie. Tylko jak zrobi się to zbyt wcześniej to potrafi nieźle "szarpnąć" - jak w motocyklu. Tylko tutaj nie da się zrobić "przegazówki"
Karenzo napisał/a:
Najważniejsza jest technika jazdy .
Otóż to. W Tce 90 niby przy 1650 obrotów silnik posiada 90% momentu obrotowego, ale w ogóle tego nie "czuć". Dlatego zawsze kątem oka obserwuję obrotomierz i jezeli chcę dynamiczniej przyspieszyć\wyprzedzić to wolę sobie zredukować bieg. Niskie obroty to tylko do "toczenia" się na drodze.
Namieszałem trochę, chodziło mi o to, że wg jednej z tęższych głów na forum silnik 1,6 - KM4 czy jakoś tak - nie przyspiesza i nie jedzie, a więc tylko do hamowania się nadaje.
Bo dla naszej tęgiej głowy samochód jedzie jeśli przyspieszenie jest w stanie wypchnąć dopiero co zjedzonego batonika drugą stroną. Więc K4M nie jedzie.
Ale mam tę opinię właśnie z tej drugiej strony.
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2015-12-10, 13:35
coyote_x napisał/a:
Piitubski napisał/a:
Byłem wczoraj na jeździe testowej Dusterem 4x2 z tym silnikiem. Dynamika po mieście całkiem dobra. Średnie spalanie w tym egzemplarzu to 9.8L/100km.
Nie pokrywa się to z raportami innych ludzi, pewnie zresetowany komp, zimny silnik, krótki dystans czy coś.
Albo tamci mijali się z prawdą- zazwyczaj kapelusznicy zaniżający swoje spalanie, nie potrafią zarówno jeździć, jak i liczyć spalania.
Np. podają spalanie przy kapeluszniczej prędkości rzędu 80 km/h jako średnie danego modelu.
Albo tym podobne bzdury, nie mające nic wspólnego z faktycznymi danymi.
Wysłany: 2015-12-10, 13:37
gbyrka napisał/a:
A trzeba jeszcze wziąć poprawkę na to, że komp zaniża spalanie.
Takie rzeczy się reklamuje i naprawiają w ramach gwarancji.
U mnie wymienili soft kompa, wszystkie zegary i nagle wskazania są prawie realne - z dokładnością do 0,2-0,3 l.
Albo tamci mijali się z prawdą- zazwyczaj kapelusznicy zaniżający swoje spalanie, nie potrafią zarówno jeździć, jak i liczyć spalania.
Np. podają spalanie przy kapeluszniczej prędkości rzędu 80 km/h jako średnie danego modelu.
Pożyjemy - zobaczymy, dane między innymi z tego forum
Wysłany: 2015-12-10, 13:40
coyote_x napisał/a:
Cav napisał/a:
Pożyjemy - zobaczymy, dane między innymi z tego forum
Tak - moje powyższe obserwacje o kapelusznikach również nawiązywały do bzdur o spalaniu publikowanych na tym forum.
Ostatnio zmieniony przez Cav 2015-12-10, 13:41, w całości zmieniany 1 raz
A ile miałby palić ?
toż to 1.2t auto, na dużych kołach z dużymi oporami toczenia i silnik 1.6 .
Ten samochód z tym silnikiem to troszkę poniżej 8L liczone według tankowań.
A prędkości jakie?
Bo jak Ty jedziesz 70, a on 120 jak człowiek, to nie dziwota, że inne wyniki dostaje.
Wyluzuj, kilka osób takie zgłaszało i to się pokrywa lekko przekraczając dane producenta, nie będę u każdego dociekał jaki ma styl jazdy ale raczej nie taki sam więc się uśrednia.
Zresztą w tym przypadku spalanie było podane na podstawie jazdy testowej, jak ja bym dał komuś octavią zrobić jazdę testową zimnym silnikiem na krótkim odcinku to średnią pokaże koło 8L, a średnia z miesiąca to niecałe 6L.
Wysłany: 2015-12-10, 13:53
coyote_x napisał/a:
Cav napisał/a:
coyote_x napisał/a:
corrado napisał/a:
A ile miałby palić ?
toż to 1.2t auto, na dużych kołach z dużymi oporami toczenia i silnik 1.6 .
Ten samochód z tym silnikiem to troszkę poniżej 8L liczone według tankowań.
A prędkości jakie?
Bo jak Ty jedziesz 70, a on 120 jak człowiek, to nie dziwota, że inne wyniki dostaje.
Wyluzuj, kilka osób takie zgłaszało i to się pokrywa lekko przekraczając dane producenta
No właśnie - kolejny dowód że to bzdury do kwadratu.
Dane producenta podane wg obecnych norm (czyli dla laboratorium, a nie z testu drogowego) zazwyczaj są przekraczane przy realnej jeździe o 40-50% - takie wyniki mogą być uznane za wiarygodne.
Reszta to zwykłe ściemnianie.
Oczywiście jak chcesz to możesz wierzyć że ponad tonowe auto z silnikiem 1.6 pali średnio 6 l - mnie nic do tego, z wiarą nie ma sensu dyskutować.
Niestety - nawet diesel w tej budzie pali średnio koło 8, dla benzyniaka SPOKOJNIE możesz dodać ze 2 l, po mieście zazwyczaj więcej.
Dla każdego benzyniaka o podobnej mocy i pojemności rzecz jasna.
Oczywiście jak chcesz to możesz wierzyć że ponad tonowe auto z silnikiem 1.6 pali średnio 6 l - mnie nic do tego, z wiarą nie ma sensu dyskutować.
Wolę nie wiedzieć jak wyliczyłeś tą średnią...
Cav napisał/a:
Niestety - nawet diesel w tej budzie pali średnio koło 8, dla benzyniaka SPOKOJNIE możesz dodać ze 2 l, po mieście zazwyczaj więcej.
Taa, diesel to chyba z na autostradzie z butem w podłodze i cementem w bagażniku.
U mnie berlingo diesel w zdecydowanie większej i cięższej budzie pali 7, litr więcej od octavii która robi bardziej oszczędne trasy, jazda jest normalna ani to kapelusz ani but w podłodze.
kolega ma forestera 2.0 turbo , 13-15 l gazu
syn ma cordoba 1.4 8-10 LPG
kolega focusa 2.0 16v , 12 l
kolejny volvo v40 2.0 turbo klekot 7-9 l
berlingo które miałem 1.9D też ok 7-8 w mieście brało
vectra 2.0TDI 7-8 l
wszyscy jeździmy podobnie na podobnych trasach
Duster mi ok 11 pali , jak na bardzo duże opory niezły wynik
Panowie, tak naprawdę taka dyskusja nie ma sensu, porównujemy samochody bardzo różne wagowo i technologicznie bez powtarzalnego środowiska testowego, możemy tak do rana i nic z tego nie będzie
Ostatnio zmieniony przez coyote_x 2015-12-10, 14:34, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2015-12-10, 15:25
coyote_x napisał/a:
Cav napisał/a:
Cav napisał/a:
Taa, diesel to chyba z na autostradzie z butem w podłodze i cementem w bagażniku.
U mnie berlingo diesel w zdecydowanie większej i cięższej budzie pali 7,.
Berlingo może i tak, ale nie Duster - a przynajmniej nie średnio.
7,5 - 8 l to ŚREDNIE spalanie mojego 1.5 dci przy jakichś 120 km/h na autostradzie.
Każde 10 km/h szybciej powoduje zwiększenie spalania o litr albo i więcej.
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2015-12-10, 18:23
Cav napisał/a:
7,5 - 8 l to ŚREDNIE spalanie mojego 1.5 dci przy jakichś 120 km/h na autostradzie.
Trzeba było kupić BMW - ludzie jeżdżą różnie, ale bezpieczna jest jazda do 75% prędkości maksymalnej, powyżej - tylko krótko, przy wyprzedzaniu, jak ktoś chce jeździć 150-160 to powinien mieć samochód z v-max min 200.
Cav napisał/a:
U mnie berlingo diesel w zdecydowanie większej i cięższej budzie pali 7,.
To moje chwilowe 9,5 przy 150km/h i pedałem podłodze nie jest złe. No ale to już przy obrotach przy których albo program ogranicza albo turbina nie wyrabia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum