Witam
Pytanko bo nie mogłem znaleźć na ten temat nic.
Czy można wyłączyć poduszkę powietrzną pasażera boczną w Dacii Daster?
Potrzebuję zamontować pas stabilizacyjny, a tam jest mocowanie w odcinku piersiowym ale tylko z wyłączoną poduszką.
Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI 84 KM
Rocznik: 2014
Wersja: Ambiance Plus Pomógł: 55 razy Dołączył: 22 Lut 2015 Posty: 1601 Skąd: Lędziny
Wysłany: 2015-12-10, 18:49
No a jakbyś złożył 2/3 oparcia to nie wejdzie? Większość takich wózków też można szybko złożyć i wyjąć kółka. Wtedy pasażer na 1/3. Spróbuj tak na sucho
Albo wyciągnąć (odłączyć) kostkę pod siedzeniem, która jest zasilana poduszka boczna, to z kolei ECU może zasygnalizować błąd. Nie wiem, czy jakoś można oszukać poprzez zakładanie np. rezystora w obwód poduszki bocznej.
Warto zainteresować się działaniem wyłącznika, który dezaktywuje poduszkę powietrzną na desce rozdzielczej po stronie pasażera (schemat działania czy coś tam).
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Ten wózek jest duży i koła się nie ściągają chyba że ma się zestaw młodego technika. No ale co do przymiarki to w salonie bo mój DD dopiero styczeń luty zobaczę
Dziękuję za podpowiedzi i propozycje.
Będę się bawił jak będzie DD w domu i potrzeba wyjazdu.
W salonie powiedzieli że mogą mi dać fotel bez poduchy.
Troszkę mija się z celem bo nie będzie zabezpieczenia jak będzie przewożona "normalna osoba" znaczy zdrowa.
Ostatnio zmieniony przez Kulawy_Zabard 2015-12-10, 19:26, w całości zmieniany 1 raz
Z tego co się rozeznaję po schematach to zamiast rozpinania wtyczki pod fotelem bezpieczniej i wygodniej będzie włożyć w szereg wyłącznik wyprowadzony oczywiście na konsolę lub obudowę tunelu.
Z tego co się rozeznaję po schematach to zamiast rozpinania wtyczki pod fotelem bezpieczniej i wygodniej będzie włożyć w szereg wyłącznik wyprowadzony oczywiście na konsolę lub obudowę tunelu.
To będzie najbardziej rozsądne rozwiązanie....
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Zrobi Ci to każdy kumaty elektryk, ale w nowym samochodzie proponowałbym aby zrobili Ci to w ASO - zapłacisz może 2x drożej ale na pewno będzie bezpieczniej - użyją wtedy oryginalnego wyłącznika jak do wyłączania poduszki pasażera.
ASO nie zaingeruje w układ SRS. Wyłączania poduszek jest bez sensu.
Czyżby naprawdę było bez sensu?
To jak wyjaśnisz istnienie takiego wyłącznika ?
Mówimy dokładnie o tym samym tylko dla poduszki bocznej - w szczególności dla osób z inwalidztwem.
Jeśli ASO nie będzie chciało tego robić to są specjalistyczne firmy zajmujące się adaptacją samochodów dla potrzeb inwalidów - mówimy o właśnie takiej sytuacji.
Producent dopuszcza takie rozwiązania - ale bezpieczniej będzie użyć do tego właśnie takiego wyłącznika jak do poduszki przedniej.
Przecież wiesz dlaczego ta konkretnie jest wyłaczana masz to też wyjaśnione w instrukcji i na naklejce. A bocznych jak nie potrzebujesz to nie kupujesz. W samochodzie tej klasy masz wybór.
Przecież wiesz dlaczego ta konkretnie jest wyłaczana masz to też wyjaśnione w instrukcji i na naklejce.
Przecież napisałeś że jest to niemożliwe - wskazałem że jednak jest. I wyjątkowych przypadkach ma to sens ( tak jak w zadanym pytaniu w tym poście)
kali napisał/a:
A bocznych jak nie potrzebujesz to nie kupujesz. W samochodzie tej klasy masz wybór.
Nie masz wyboru - są w standardzie, ale czasami istnieje konieczność ich wyłączenia, w standardzie wyłącznik taki nie jest opcją standardową - możliwy jest wyłącznie na indywidualne zamówienie - jeśli nie u importera to u specjalisty - firmy zajmującej się dostosowywaniem do potrzeb indywidualnych - cbdu
jas_pik, Nie przesadzaj ponoszę odpowiedzialność za to co napisałem a nie za to co ty zrozumiałeś. Więc wskaż mi miejsce gdzie napisałem że to niemożliwe? Firmy które robią zabudowy zmieniają konfigurację w wypadku Daci CLIP-em. Po prostu wyrzucasz dane poduszki z konfiguracji na stałe. Jak nie masz dostępu do przyrządu konstruktora to musisz kombinować. Ale w najnowszych konstrukcjach kodowanie idzie on-line i ochrona komponentów nie pozwoli ci zrobić innego kodowania czy też podmiany sterownika na inny niż nowy. Dlatego też auto do przeróbki zamawiasz z konkretną konfiguracją poduszek w fabryce. A układ SRS da się oszukać czasem prosto rezystorem czasem musisz pokombinować jeszcze z dodatkowym kondensatorem. Sam w poprzednim aucie wyłączyłem boczne poduszki po tym jak wymieniłem sobie fotele na kubełkowe w poprzednim aucie.
ASO wież mi nie zaingeruje w układ SRS robiąc w nim niedopuszczalne przeróbki. Czytaj że zrozumieniem.
Ostatnio zmieniony przez kali 2015-12-12, 09:39, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI 84 KM
Rocznik: 2014
Wersja: Ambiance Plus Pomógł: 55 razy Dołączył: 22 Lut 2015 Posty: 1601 Skąd: Lędziny
Wysłany: 2015-12-12, 10:22
Ok skoro tak twierdzisz proponuję tylko wejść na dacia.pl i obejrzeć standardowe wyposażenie każdego modelu i każdej jego wersji. Kiedyś może boczne poduchy były w opcji.
Każda dyskusja to rozwój więc spoko. Tak jak pisałem jakąkolwiek ingerencja w układ SRS jest zabroniona. Co wcale nie znaczy że nie da się tego wykonać. Clipem możesz wyłączyć na stałe obie boczne zmieniając konfigurację auta. Wtyczki nie zdejmiesz bo w takim przypadku wyskoczył ci błąd na desce, a w większości przypadków oznacza to całkowite wyłączenie układu SRS. Więc w razie W nie zadziała nic. Pozostaje ci tylko próbowanie na początek rezystor 3-3,5 ochma jak nie pomoże to dodaj kondensator 2 micro.
Możesz też na złomie kupić taki wyłącznik jak do pasażer i go zamontować do fotela.
Ostatnio zmieniony przez kali 2015-12-12, 13:57, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum