Sprawa ma się tak. W marcu auto będzie miało 3 lata. Jak patrze na ceny gazu to wydaje mi się to dużo tańsza alternatywą niż benzyna. Tylko właśnie jak się wtedy ma sprawa gwarancji. Ja mam tą 5 letnią. W serwisie niby powiedzieli ze jeśli to nie wpływa na daną część to g gwarancja jak najbardziej zostaje tylko ze nie do końca chce mi się w to wierzyć:) ile może kosztować taka instalacja?
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-09-11, 14:42
Gwarancja nie będzie obejmowała zmodyfikowanych elementów tj. kolektor, wąż do parownika, nawiercone blachy itp. Spodziewaj się też ping ponga w serwisie jeśli pojawią się jakieś problemy z silnikiem.
Cena ok. 2000 PLN
A jak myślicie warto czekać jeszcze 2 lata i dopiero wtedy bawić się w gazowanie czy zaryzykować juz teraz? Tak Na marginesie w salonie powiedzieli mi ze koszt instalacji u nich to ok 4700 :D
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3746 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2015-09-11, 15:32
Jeśli sporo jeździsz to się nie zastanawiaj ani chwili :)
Instalację zrób u ogarniętego gazownika , choć to tak proste silniki że nie za wiele można zchrzanić.
Pamiętaj tylko o regularnych regulacjach instalacji i luzu zaworowego oraz wymianie filtrów.
A jak myślicie warto czekać jeszcze 2 lata i dopiero wtedy bawić się w gazowanie czy zaryzykować juz teraz? Tak Na marginesie w salonie powiedzieli mi ze koszt instalacji u nich to ok 4700 :D
Witaj, jeśli jeździsz sporo to nie ma co się nawet zastanawiać. Patrząc na ceny paliw to lpg prędzej, czy później się zwróci. Obecnie instalacje są solidnie robione, ładnie pracują z silnikiem. Możesz poczytać o brc, chwalą to ludzie, sam mam i jestem zadowolony. Pozdro
Super! Powiedz mi proszę kilka rzeczy:
1. Jak wygląda kwestia wyciszenia u Ciebie w Sandero ( w sensie, czy na trasie jadąc te 100-120 km/h da się wytrzymać). Pytam bo mam Clio z tym samym silnikiem i u mnie jest dramat. Żeby nie było, w mieście jest idelanie, fajnie zestopniowana skrzynia pozwala dosyć wcześnie wrzucić 5-kę, ale na trasie jest )
2. Założyłeś w końcu LPG? Opłacało się? Czy mogłbyś podać relację kosztów przed i po założeniu podtlenku?
1. Powiem tak, ja jeżdżę głównie w okolic miejsca zamieszkania. Rzadko zdarzają się dalsze trasy ale się zdarzają. Jadąc z Rzeszowa do Brzegu tak do 110 jeszcze dało się jechać jakoś względnie, ale powyżej to już był dramat coraz większy..
2. Na LPG jestem umówiony na początek grudnia, kilku znajomych poleciało mi gazownika koło Kolbuszowej i ponoć robią dobrze więc czekam cierpliwie. Mam nadzieję, że nie popełniam błędu :D
Marka: renault
Model: thalia
Silnik: 1,2 benzyna Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2007 Posty: 1108 Skąd: krakow
Wysłany: 2015-11-19, 22:23
Moja Thalia to praktycznie Clio z bagaznikiem. Na autostradzie przy 110-120 jest całkiem dobrze. Duzo zalezy od rodzaju asfaltu. Wymieniłem opony na Yokohamy i jest znacznie ciszej. Powyżej 120 zaczyna dawać też silnik. pozdr
1. Powiem tak, ja jeżdżę głównie w okolic miejsca zamieszkania. Rzadko zdarzają się dalsze trasy ale się zdarzają. Jadąc z Rzeszowa do Brzegu tak do 110 jeszcze dało się jechać jakoś względnie, ale powyżej to już był dramat coraz większy..
OK, czyli u mnie nie wchodzi w grę silnik 1.2, bo jest dokładnie to samo. . . .
czyli zostaje albo Tce albo nic. . . .bo przy moich przebiegach dci byłoby czystą fanaberią. . .
O fajne info. Powiedz jaką instalację masz zamontowaną ( komputer, wtryski, reduktor jakiej pojemności butla ) i kto za jakie pieniądze założył :). Jeszcze do koncertu życzeń mógłbym prosić o zdjęcia ( sam planuję montaż gazu do 1.2 i stąd te pytania ).
Ok spoko :) zdjęcia planowałem wrzucić ale zrobię dopiero w sobotę za dania bo teraz za dnia siedzę w pracy ;) dopiszę też resztę szczegółów :D cierpliwości :)
Ładnie schludnie ( specem nie jestem ale dla mnie to tak wygląda ) jeszcze pytanie gdzie podłączyli wtryskiwacze ( czy w fabryczne miejsca ) ale to musiał byś robić zdjęcie poniżej wtryskiwaczy ( a i tak nie wiem czy było by to widać ). Widzę że butla dobrana dobrze ( max jaki znalazłem w internecie to stako 48L ).
Ja chyba to samo u siebie będę montował tylko zamiast wtryskiwaczy dragona szarpnę się na coś pokroju hanna i ECU qbox ale to kwestia gustu i instalatorów których się preferuje.
A co do montażu równoległego czy szeregowego to są różne opinie co do tego. Jednak jest to akceptowalne ( są tam jakieś auta które nie trawią takiego podłączenia ale podobno w Dacii tak można )
Cytując znajomego mechanika od instalacji:
"Podsumowując mogę stwierdzić rzecz następującą: w niektórych układach grzewczych połączanie szeregowe jest wystarczające. Zamyka ono jednak możliwość swobodnego sterowania/gospodarowania energią cieplną w przypadku użytkowników o wymaganiach większych niż standardowe nagrzanie reduktora."
_________________ Duster 1.6
Sandero 1.2
Ostatnio zmieniony przez SilverTM 2015-12-12, 18:25, w całości zmieniany 1 raz
Przeczytaj teraz to ci napisałeś. Bo większego zlepku nic nie znaczących słów to dawno nie słyszałem. No prawie dawno bo niedawno wybory były. Podłączenia taki świadczy tylko o nieznajomości rzeczy gazownia a stwierdzenie jak należy to podłączyć to przysłowiowe5 minut.
Zależy to tylko od obiegu płynu w silniku. W Daci jak w wielu współczesnych samochodach płyn płynu cały czas przez nagrzewnicę więc ma być szeregowy. A w naszym Polonezie równoległy, bo ma zawór nagrzewnicy. Zawsze możesz zadzwonić cz też napisać do sportu producenta czy też dystrybutora instalacji gazowej czy parownika. Gazownicy są leniwi i wolą robić szybko niż dobrze i dlatego łączą równolegle podając do tego jakąś swoją filozofię, patrz na budowę parownika i dlaczego to robią. Popytaj też na forum jak jest podłączona instalacja fabryczną.
Właśnie czytałem na forum gazowym. A myślisz że skąd to skopiowałem ? Widzę na forum ( gazowym ) że tam tez trwa dyskusja i jakoś nie mogą dojść do konsensusu. Proste że powinno być zamontowane tak jak piszesz, jednak to niczemu nie szkodzi. Jakie to ma wady ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum