Przejechany dystans: 13699,5 km
Ilość tankowań: 21
Koszt łączny: 3709,86 zł
Średni koszt przejechania 100 km: 27,08 zł
Średnie spalanie: 6,17 l/100km
Średnia cena litra ON: 4,39 zł/l
Rodzaj trasy: 60% trasa 40% miasto (ale raczej płynnie bez korków)
Tankuję zawsze do "3 odbicia"
Większość (około 80%) przejechana z włączonym trybem ECO
Napęd ustawiony na przód, sporadycznie na tryb Auto
W ramach uzupełnienia:
Około 10% całkowitego przebiegu to jazda z przyczepką
Najniższe zanotowane średnie spalanie: 5,88 l/100km
Najwyższe zanotowane średnie spalanie: 6,60 l/100km
Najniższa cena ON: 3,92 zł/l
Najwyższa cena ON: 4,78 zł/l
Okres użytkowania samochodu: od kwietnia 2015r
Ostatnio zmieniony przez zyke 2015-12-18, 13:07, w całości zmieniany 7 razy
Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016 Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Cze 2014 Posty: 1073 Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: 2015-12-18, 09:53
zyke napisał/a:
Przejechany dystans: 13699,5 km
O, taki sposób przedstawienia sprawy to ja rozumię. To jest wynik, który jest obarczony najmniejszym możliwym błędem pomiarowym. Wszelkie odchyłki wynikające z tankowania na różnych stacjach, pogody, stanu kierowcy ładnie się wyrównują.
W moim poganie mcv średnie spalanie z okresu od kwietnia do listopada to 6l. Do czasu wakacyjnych wyjazdów było to 5,8l/10km ale w wakacje polatalem trochę po autostradach z gazem w podłodze. Teraz, bez mrozów mam średnią 6.5l/100km. Latem, przy spokojnej jeździe i bez autostrad niewielkim staraniem można zejść do spalania na poziomie 5,4.
Tylko spalanie w DD benzynie przy moim dość dynamicznym stylu jazdy wyniesie w mieście 10L/100km. A dlaczego uważasz za chybiony pomysł zmianę Vengi na SS?
Marka: Dacia
Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Rocznik: 2015
Wersja: Stepway2 Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Sie 2015 Posty: 1365 Skąd: Racibórz
Wysłany: 2015-12-18, 21:12
Piitubski napisał/a:
Tylko spalanie w DD benzynie przy moim dość dynamicznym stylu jazdy wyniesie w mieście 10L/100km.
W SS TCe 90 przy dynamicznej jeździe po mieście nie zejdziesz poniżej 8 litrów - szczególnie w Warszawie. Ja mieszkam na "prowincji" więc nie ma co porównywać....
Piitubski napisał/a:
A dlaczego uważasz za chybiony pomysł zmianę Vengi na SS?
Bo to udany samochód. Przestronny z dużym bagażnikiem i do tego wysoki. Masz dość mocny silnik jak na tę klasę auto. Sandero to tak naprawdę mały samochodzik - na dwie dorosłe osoby jak w moim przypadku wystarczający - plus mały bagaż. Ja go kupiłem ze względu na moją pasję rowerową - ma relingi i bez obaw mogę zjechać z utwardzonej drogi w jakiś lekki teren. Też myślałem nad DD, ale pomyślałem, ze nie ma sensu "wozić powietrza" a i spalanie też mnie trochę odstraszyło.
_________________ enjoy the silence
Ostatnio zmieniony przez gregorisan 2015-12-18, 21:14, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2015-12-18, 22:32
gregorisan napisał/a:
Sandero to tak naprawdę mały samochodzik - na dwie dorosłe osoby jak w moim przypadku wystarczający - plus mały bagaż. Ja go kupiłem ze względu na moją pasję rowerową - ma relingi i bez obaw mogę zjechać z utwardzonej drogi w jakiś lekki teren. Też myślałem nad DD, ale pomyślałem, ze nie ma sensu "wozić powietrza" a i spalanie też mnie trochę odstraszyło.
Palą mniej więcej tyle samo przy podobnym silniku.
Wielkość też podobna.
Największa różnica to cena, Duster jest droższy, ale głównie z powodu mocniejszych, lepszych silników.
No i ma duży plus - 4WD.
Co do wielkości Sandero - nie zgadzam się, to całkiem duże auto, jedno z większych w klasie i większe niż niejeden kompakt.
Akurat Kii to nie dotyczy, zarówno ceed jak i Venga, a nawet Soul i Sportage są również bardzo przestronne, więc rzecz jasna od Sandero większe, ale bez przesady.
Jako były użytkownik Ceeda, a obecny Dustera - najbardziej boli różnica w jakości wykonania, gorsze materiały, wizualnie o epokę w tył, do tego dużo większa awaryjność (wobec całkowitego braku tejże w ceedzie to akurat mnie nie dziwi - byłem na to przygotowany).
Sprawę ratuje prześwit - praktycznie jedyna bolączka chyba wszystkich Kijanek.
Wersja: Stepway2 Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Sie 2015 Posty: 1365 Skąd: Racibórz
Wysłany: 2015-12-20, 21:17
Karenzo napisał/a:
Skąd wiesz że 4.1 paliwa poszło ?
Ze wskazań komputera. Jest tam info o zużytym paliwie od ostatniego resetu komputera.
A tutaj najwidoczniej resetował wskazania licznika przebiegu dziennego.
Za każdym razem (jeszcze mam na to chęci) jak wyjeżdżam to sobie notuję w notesie ilość spalonego paliwa, oraz przejechany dystans i wg. tego wyliczam średnie spalanie z każdego wyjazdu.
I tak z dzisiejszego wypadu do Rybnika wg. komputera.
Spalone paliwo - 2,9 l
Dystans - 54,5 km
Średnia - 5,3 l\100km
Ale jazda dość wolna bo ta droga - 935 to ciągły teren zabudowany i kilkoma podjazdami pod centra handlowe.
Ale już wczoraj na dystansie 30 km średnia wyszła 7l\100km.
Ostatnio zmieniony przez gregorisan 2015-12-20, 21:35, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2015-12-20, 22:01
Cav napisał/a:
A co z niedokładnością takich liczników?
To nie laboratorium tylko rozważania amatorów motoryzacji
Żadna z metod nie da wiarygodnych danych - każdą zmienną można w takim wypadku podważyć. A to komputer podaje błędne wskazania, a to tankowanie do pierwszego odbicia nie jest w pełni wiarygodne, a to "skopane" liczniki odległości itp.
Dla mnie bawienie się w tego typu "statystyki" i próby jak najniższego zużycia paliwa to czysta "zabawa" związana z "nową zabawką". Pewnie do czasu
Ostatnio zmieniony przez gregorisan 2015-12-20, 22:04, w całości zmieniany 1 raz
Ze wskazań komputera. Jest tam info o zużytym paliwie od ostatniego resetu komputera.
A co z niedokładnością takich liczników?
A co z niedokładnością licznika kilometrów ;), albo licznika litrów z dystrybutora. W sumie to dobrze mieć dane z dużej ilości kilometrów i odpowiedniej do tego ilości przepalonego paliwa. Na razie mam dane tylko dla Fokusa. Dla Dastera właśnie zacząłem zbierać
_________________ Duster 4x4 1.6 średnia z już ponad 180000 km ;)
Focus 1.6 TDCI średnia z ponad 125kkm
Dokładnie , podobnie zrobiłem jak gregorisan . No i kolega dobrze napisał, oczywiście te 4.1L to wskazanie na końcu od mojego ostatniego skasowania licznika . pozdr
Wskazanie komputera pokładowego to szacowana liczba , nie mierzona .
Komputer koryguje odczyty wraz z ilością przejechanych km .
Dlatego odczyty na małych dystansach są nie miarodajne
Komputer określa spalanie na postawie czasu otwarcia jednego wtrysku , dlatego takie szacunki w mieście nie mają racji bytu .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum