Wysłany: 2016-01-05, 19:10 Wałek rozrządu do K7M A812
Szukam walka rozrzadu do silnika 1,6 8V K7M A812.
W zwiazku z tym, ze serwis za poprzedniego wlasciciela zle wyregulowal zawory i blaszka zabezpieczajaca dzwigienki sie wygiela, przez co te zniszczyly walek.
Moze ktos zna namiar na jakies sklepy firmy zajmujace sie, a najlepiej majace czesci do tego silnika ??
@Martin76: Numer OEM 130017870R - ale liczyć można chyba tylko na coś z ewentualnej rozbiórki silnika, bo oficjalnych zamienników raczej nikt nie robi.
Wykonania na pewno mogłaby się podjąć się jakaś firma wykonująca takie części na zamówienie - ale zdaje się, że i tak taniej nie będzie...
Może po prostu regeneracja?
Natomiast jedyne pocieszenie, to że być może nie musi to być wałek tylko dokładnie z tej wersji silnika (812). Na ile jestem w stanie sprawdzić, ten sam jest jeszcze w 800 i 828. Silnik K7M jest jednak w produkcji już, ekhm, dość długo (; więc może pasować coś i z innych podtypów.
Dzieki za podpowiedzi.
Do cer motor juz dzwonilem ale nie daja gwarancji, ze to ten walek.
Niestety te od renault K7M 9 i 7 nie pasuja a tych jest najwiecej.
W ostatecznosci zostanie zakup silnika. Tylko po to zeby walek wyciagnac...
Regenerowac bym sie nie a bardzo odwazyl, bo jedna krzywka jest cala zmasakrowana i raczej tego nie dadza rady napawac, a nawet jesli to nie wiem jak z trwaloscia takiej naprawy.
Moze ktos gdzies slyszal, ze sama glowice ktos sprzedaje ??
Ostatnio zmieniony przez Martin76 2016-01-05, 20:54, w całości zmieniany 1 raz
Czasami regenerowana może być lepsza od oryginału. Zależy kto i jak to zrobi.
Dawniej spece tuleje napawali jakoś i silnik przelatywał 500kkm bez remontu. Teraz może być mało takich zakładów, ewentualnie koszt może być lekko zaporowy do normalnego auta.
Marka: Dacia
Model: Sandero I oraz MCV II
Silnik: 1.5 dci oraz 1.2 16V LPG Pomógł: 11 razy Dołączył: 10 Paź 2010 Posty: 1103 Skąd: Mikołów
Wysłany: 2016-01-05, 21:57
http://www.swiatek.com.pl/ bardzo dobre wałki robią i regenerują. Osobiście jak bym miał wyciągnięty wałek rozrządu wkładał bym zmodyfikowany o innych krzywkach
_________________ Dacia jest bogiem, prędkość nałogiem, sandero podstawą, turbo zabawą
Witaj Gość :)
http://www.swiatek.com.pl/ bardzo dobre wałki robią i regenerują. Osobiście jak bym miał wyciągnięty wałek rozrządu wkładał bym zmodyfikowany o innych krzywkach
Czyli jaki ??
Co mozna z 1,6 8V wyciagnac ?? 100KM ?? 105KM ??
Mi to nie robi bo mam inny samochod ktory ma "troche" wiecej KM i te 8V w innej kolejnosci ;)
Do tego po zmianie walka musialbym szukac kogos kto mi nowy program wgra pod niego.
Chyba, ze da to obnizenie spalania, to moge pomyslec.
Sam wałek nic nie da - http://chojnacki.com.pl/i...we-waki-rozrzdu - a bawienie się z całą resztą w tym silniku (i w ogóle aucie) to w obecnych czasach "sztuka dla sztuki"...
Wałek można zregenerować. Chociaż zamiast nowego lepiej kupić cały silnik z rozbitka czy też głowicę.
A masz namiar na sama glowice? Silniki sa po 1500-3000 na allegro.
Za cene modyfikowania tego silnika mozna kupic sobie dobre starsze V6 europejskie a troche dokladajac V8 gdzie zabawa jest na innym poziomie.
Dla mnie moja Lodgy to typowo uzytkowy samochod.
Ma byc jak najtanszy i jak najekonomiczniejszy. W czym sie do czasu tej awarii super sprawdzal. Kupiony tanio do tego 6tys KM, ktore zrobilem w 1,5miesiaca tez wyszlo stosunkowo tanio jak na jego gabaryty i mozliwosci transportowe.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum