DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
opary benzyny dostaja sie sporadycznie do kabiny samochodu
Autor Wiadomość
WronkaBronka 
Zielony listek

Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 2013
Wysłany: 2015-09-05, 14:32   opary benzyny dostaja sie sporadycznie do kabiny samochodu

Jestem nowym czlonkiem klubu, bo moja Dacia Duster ( model 2013) sporadycznie przepuszcza opary benzyny do wnetrza samochodu. Problem istnial od poczatku. Dzieje si to tylko w czasie jazdy z naglym uderzeniem zapachu benzyny w przeróznych momentach jazdy i niezaleznie od tego, czy silnik jest rozgrzany czy tez nie. Nie ma zadnych znaków wycieku paliwa, wydostaja sie tylko same opary benzyny i wchodza do kabiny od przodu i chyba od dolu. Nie jest to regularne, ale juz wywoluje u mnie uczulanie,gdy sie zdarza. Wietrze ten smród przeciagiem.
Czy ktos madry wie skad te opary sie biora, czy to jest zwiazane z nieszczelnoscia przy pochlaniaczu par paliwa?

Czytalam u Was (= klub Dacii), ze ktos mial niepodlaczona rurke od pochlaniacza par paliwa w swojej Dacii - czy to moze byc zródlem problemu w moim samochodzie?

Jechalam tez inna Dacia Duster i miala ten sam problem - czy to jest problem silników stosowanych w Dacii?

Zapach benzyny, gdy sie pojawia, jest o róznym natezeniu, czasem b. slaby, a czasem b. silny.
POMOCY!
Ostatnio zmieniony przez laisar 2016-01-08, 01:43, w całości zmieniany 1 raz  

Karenzo 

Marka: Dacia--> Subaru
Model: Duster 4x2 -->Forester
Silnik: 1.6 16V 105 LPG K4M 616 --> 2.0 16v FB20
Rocznik: 2012 --> 2016
Wersja: Laureate
Wysłany: 2015-09-05, 14:40   

http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=10406

WronkaBronka 
Zielony listek

Wysłany: 2016-01-03, 18:31   

Mam ten sam problem co Bastol i Bomek. W moim nowym Dacia Duster smierdzi - periodycznie bucha smrodem benzyny, chyba z otworów wentylacyjnych przy nogach. Firma sprzedajaca udaje, ze wszystko jest OK i ze nigdy nikt nie slyszal o takim problemie z Dacia. Napisalam do dyrektora naczelnego Renault/Dacia, Carlos Ghosn na jego mail carlos.ghosn@renault.com , ale on nie odpowiedzial, tylko wyslano sprawe do lokalnego sprzedawcy w Szwecji(tu kupliam samochód w roku 2013, a od 2014 walcze o cofniecie sprzedazy). Teraz jedyna szansa to zawiadomic e-mail'ami prase niemiecka i Volkswagena, gdyz Volkswagen nie truje przynajmniej swoich klientów oparami benzyny, tak jak to robi Dacia, zeby miec odpowiednie wyniki emisji spalin przy testach unijnych - po prostu wypuszczaja czesc oparów od razu przy motorze - z przodu. Dlatego, zaleznie od szybkosci, wiatru i innych czynników zmiennych opary benzyny dostaja sie do kabiny w róznych momentach i z róznym natezeniem.
Jestem ciekawa jakie inni maja doswiadczenia w tym wzgledzie.

arczi_88 

Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI 84 KM
Rocznik: 2014
Wersja: Ambiance Plus
Wysłany: 2016-01-03, 18:43   

WronkaBronka napisał/a:
Volkswagen nie truje przynajmniej swoich klientów

dobra, dobra :lol:

Może poluzował się jakiś wężyk jak w przypadkach powyżej? Próbowałaś coś sama pod maską wybadać czy Twoje poszukiwania ograniczyły się do pisania maili?

WronkaBronka 
Zielony listek

Wysłany: 2016-01-05, 01:39   

odpowiedz do Archie-88
Bardzo mi przykro, ze gdy ja pisze o powaznym problemie, który ma najprawdopodobniej wielu posiadaczy nowych samochodów Dacia - ja wiem o trzech przypadkach w Dacia Duster -to odzywa sie zlosliwa osoba, która nie ma zadnej wiedzy na konkretnie ten temat - opary benzyny wchodzace do kabiny samochodu, gdy jest w ruchu.

Gdybym byla swietnym mechanikiem, to moze bym umiala, w warsztacie, z odpowiednim sprzetem doszukac sie wady konstrukcji i moze, moze moglabym ja naprawic.

Czy to jest to, co osoba kupujaca nowiutka Dacia Duster ma sie spodziewac - kompletnego zignorowania przez producenta wady samochodu grozacej niebezpieczenstwem pozaru i utrata zdrowia. Czy kupujacy ma byc super-mechanikiem i musiec od razu naprawiac swój nowo kupiony samochód?

Dacia powinna wycofac wszystkie samochody obarczone ta wada - a to bylyby wszystkie, które sprzedali. Jezdzilam przez 2 tygodnie zastepcza Dacia Duster 4x4 diesel - tragedia!. Straszliwe opary paliwa wchodza do kabiny samochodu.
TO JEST BARDZO POWAZNY PROBLEM TOTALNY Z SAMOCHODAMI DACIA:

Dar1962 

Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus
Wysłany: 2016-01-05, 12:35   

WronkaBronka napisał/a:

TO JEST BARDZO POWAZNY PROBLEM TOTALNY Z SAMOCHODAMI DACIA:

współczuję z powodu problemu, nie zgodzę się z tezą,że jest totalny, raczej incydentalny

DrOzda 

Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2016-01-05, 12:42   

Może dodać do paliwa środek świecący w UV - ewentualny wyciek pozostawi łatwo wykrywalne ślady ....

WronkaBronka 
Zielony listek

Wysłany: 2016-01-08, 01:08   

Do drOzda - dziekuje za porade, ale co to moze byc, gdzie sie taki srodek kupuje. Czy moze wplynac na dzialanie silnika i jakie moze byc stezenie?
Te osby, które maja taki sam problem ze swoja DACIA, tzn. opary benzyny wchodza do kabiny w czasie jazdy prosze o skontaktowanie sie ze mna na mail panterarex@hotmail.com.

Odpowiedz do tematu