Wysłany: 2015-09-01, 16:23 Lampy dalekosiężne ( długie )
Witam
Czy ktoś z was przerabiał temat montażu lamp dalekosiężnych ( długich ) pomiędzy relingami? Konkretniej mi chodzi o jedną długą lampę praktycznie od jednego relingu aż do drugiego.
Co do montażu pomiędzy relingami znalazłem już firmę która by wykonała aluminiowe mocowania do naszych relingów, normalne skręcane obejmy robione pod wymiar tak by wyglądało to estetycznie i było by praktycznie.
Jeśli ktoś był by zainteresowany to śmiało pisać ja będę w jakimś czasie ruszał z tematem bo widziałem jak takie lampy świecą, i to jest dosłownie kosmos. Wedle speca lampa była by na tyle blisko dachu i lekko schowana do tyłu co nie powinno powodować zbytnich oporów.
Pytałem, jeśli chodzi o przeglądy techniczne oraz ewentualne kontrole. To trzeba mieć zamontowany osobny włącznik. Jednak jest możliwość montażu tak by lampa włączała się razem z długimi ( drogowymi ) a w razie kontroli można wyłączyć lampę na stałe. Są takie lampy z homologacją których można używać razem ze światłami drogowymi jednak ich koszt jest masakryczny ( 5-6 tyś jak mi znajomy sprawdzał )
A co do zastosowania to często używam auta na drogach bocznych, na których jest mały ruch a niespodzianki typu zwierzęta albo jakieś przedmioty na drogach ewentualnie rowerzyści ludzie bez odblasków ( miałem przypadek pijaka śpiącego na asfalcie , spał na zakręcie ).
Widziałem jak te światła działają, światła długie ( drogowe ) przy takim ledzie to jak jazda w nocy na postojówkach.
Ostatnio zmieniony przez SilverTM 2015-09-01, 18:05, w całości zmieniany 1 raz
fajne ale weź pod uwagę to że pewnie bardzo szybko znajdzie sobie nowego właściciela
jak potrzebujesz lepszych świateł to są zestawy ledów montowane na grillu
kosztują kilka stówek
raczej obawiam bym się kretyna który będzie próbował to urwać .
Zwykle takich rzeczy nie kradną trzeźwi lub inteligentni ludzie .
http://www.daciaklub.pl/f...pic.php?t=11248
Ostatnio zmieniony przez Karenzo 2015-09-01, 21:29, w całości zmieniany 1 raz
Faktycznie widziałem ten post. To była druga opcja montażu, tylko trzeba by było robić otwory w zderzaku i dodatkowy stelaż aby umocować lampę.
Zaletą takiego umiejscowienia lampy jest brak ewentualnych doznań dźwiękowych przy szybszej jeździe. Wada to podobno gorszy zasięg świecenia. Ale dzięki za przypomnienie wezmę pod uwagę. Od ASO mam informację że mogą mi lampę na dachu zamontować ( jak będę miał te uchwyty do relingów ) i nie będzie problemów z gwarancją na cokolwiek w aucie.
Co do wyrwania tego będzie ciężko bo najdelikatniejszym elementem będą same relingi a chyba one są w miarę wytrzymałe.
Ostatnio zmieniony przez SilverTM 2015-09-01, 21:41, w całości zmieniany 1 raz
Ja bym tak nie łasił się na gwarancje .
W warszawie właściwie każdy przegląd i naprawę wykonuje w innym ASO a dużo majsterkuje .
Kiedyś się nudziłem w decarze to pokazali mi co mają wpisane w systemie na moje auto , same szczątkowe informacje .
Jak cos jest zrobione dobrze nie zorientują się .
Marka: Fiat
Model: 500L
Silnik: 1.6 Multijet II Pomógł: 2 razy Dołączył: 02 Maj 2014 Posty: 156 Skąd: Radom
Wysłany: 2015-09-02, 19:27
Ten sam sprzedawca ma na tym samym znanym polskim portalu aukcyjnym reflektory, lecz w tradycyjnym kształcie - okrągłe. Za to z homologacją drogową, która wydaje się, że jest prawdziwa.
Zamontować możesz ale używać tego można tylko poza drogami publicznymi. Tym samym na drogach publicznych muszą być zasłonięte by nie można było ich używać.
Marka: Skoda / VW
Model: Rapid / Up!
Silnik: 1,0 TSI / 1,0 MPI
Rocznik: 2019/2017 Pomógł: 11 razy Dołączył: 24 Maj 2010 Posty: 814 Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-01-09, 22:25
kali napisał/a:
Zamontować możesz ale używać tego można tylko poza drogami publicznymi. Tym samym na drogach publicznych muszą być zasłonięte by nie można było ich używać.
Dlaczego? Można je potraktować jako drugą parę świateł drogowych.
Ja miałem światła drogowe - co prawda montowane na zderzaku, ale zawsze przegląd przechodziłem bez problemu.
Musi być homologacja ;) Ja na razie wstrzymałem się z projektem. Znajomy coś podobnego zamontował w Toyocie i niesamowicie to gwizdało podczas jazdy. Ewentualnie zamontuję mniejsze nad tablicą rejestracyjną o ile to jest legalne.
Uchwyt pod lampe zamocować pod tablicę rejestracyjną do gotowych otworów , tablicę przyczepić normalnie do tego mocowania. I tą lampę najlepiej nad rejestracją ewentualnie pod. Pytanie teraz o przepisy czy w razie potrącenia kogoś nie będzie jakiś problemów.
I w takim miejscu podobno nie będzie problemu z pogwizdywaniem i podobnymi problemami. Za to pojawia się problem jak to będzie całe wyglądało, świeciło, i pozostaje zabezpieczenie przed kradzieżą ;)
_________________ Duster 1.6
Sandero 1.2
Ostatnio zmieniony przez SilverTM 2016-01-09, 22:41, w całości zmieniany 1 raz
Rocznik: 2019/2017 Pomógł: 11 razy Dołączył: 24 Maj 2010 Posty: 814 Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-01-09, 22:47
SilverTM napisał/a:
Musi być homologacja ;) Ja na razie wstrzymałem się z projektem. Znajomy coś podobnego zamontował w Toyocie i niesamowicie to gwizdało podczas jazdy. Ewentualnie zamontuję mniejsze nad tablicą rejestracyjną o ile to jest legalne.
@matucha ale banan nie będzie miał homologacji, montaż oświetlenia też normalizacją przepisy i dach samochodu nie jest takim miejscem. Maxymalna światłość reflektora to 50, a suma wszystkich zapalonych w samochodzie świateł ni może przekroczyć 75. Wiesz zawsze możesz sobie takie cudo sprowadzić prosto z Chin.
Ostatnio zmieniony przez kali 2016-01-09, 23:25, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2016-01-09, 23:38
@kali, rzuć okiem na załącznik do Rozporządzenia:
http://www.stacja.com.pl/...0262/0262_6.htm
z tego wynika, że światła drogowe można zamontować na dachu.
Światłość maksymalna dla świateł drogowych to 225 000 cd
Liczba cechowania reflektora WESEM H03 - a jest to dosyć potężny reflektor to 20, co daje nam światłość 60000 cd, czyli jeśli oryginalny reflektor ma mniejszą liczbę cechowania, to bez problemu się mieścisz.
_________________ Było Sandero Stepway 1,6MPI + LPG 2010 i Logan MCV 1,6MPI + LPG 2012
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3763 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-01-09, 23:44
Światła dalekosiężne to po prostu druga para świateł drogowych i jest dopuszczalna. Nie ma ograniczeń co do miejsca ich montażu pod warunkiem że nie oślepiają kierującego oraz całkowita światłość drogowych plus dodatkowych nie przekracza 225 tys kandeli ....
Tu masz największego potwora.
http://m.aliexpress.com/item/32459503093.html
Za 300$ kupisz 420-480W. Więc w cenie takiej jak w Juli.
Montaż oświetlenia w samochodzie reguluje rozporządzenie Ministra Infrastruktury (Dz. U. Nr 32, poz. 262) oraz (Dz. U. Nr 58, poz. 515).
Wysłany: 2016-01-10, 00:11
DrOzda napisał/a:
Światła dalekosiężne to po prostu druga para świateł drogowych i jest dopuszczalna. Nie ma ograniczeń co do miejsca ich montażu pod warunkiem że nie oślepiają kierującego oraz całkowita światłość drogowych plus dodatkowych nie przekracza 225 tys kandeli ....
kali napisał/a:
.....
Montaż oświetlenia w samochodzie reguluje rozporządzenie Ministra Infrastruktury (Dz. U. Nr 32, poz. 262) oraz (Dz. U. Nr 58, poz. 515).
Czy wy w ogóle czytacie to co inni piszą?
_________________ Było Sandero Stepway 1,6MPI + LPG 2010 i Logan MCV 1,6MPI + LPG 2012
@matuch czytam. Czy twoim zdaniem dach jest przodem pojazdu? Bo w moim nie. Czy montaż na dach czyli na sporej wysokości będzie powodować olśnienia od połyskujące maski? Bo moim zdaniem tak. Dlatego w terenówkach co mają lampy na dachu maskę maluje się na czarny mat.
Sklep jula podałem jako przykład mocowania ;) Pytanie czy jak zamontuję taką lampę nad tablicą rejestracyjną to nie będzie problemu ( zdjęcie wykonywane pod kątem przy tych odcinkowych pomiarach prędkości ) Taka lampa wystająca może zasłaniać tablicę patrząc od góry.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum