Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-01-11, 23:16
Sandero nie miało w Polsce silnika 105 KM. Ten na zdjęciu ma 87 KM. Poza tym coś nie tak ze spasowaniem łączenia przednie nadkole - zderzak od str.kierowcy. Na dodatek nie oryginalne alu felgi. Zazwyczaj stepway jest sprzedawany na fabrycznych alu 16 tkach.
Co do dusterka cena chyba netto ? Wygląda OK ale nie wiem, czy była oferowane wersja arctica w dusterze Poza tym perzbieg bardzo mały jak na 3 lata. Samochód wygląda na odpicowany na sprzedaż.
Ostatnio zmieniony przez mekintosz 2016-01-11, 23:26, w całości zmieniany 3 razy
jakie przebiegi roczne
jaka eksploatacja : dojazdy do pracy miasto/wieś ile km
przeciętne wyjazd ile auto robi km np do sklepu
co w aucie będzie wożone ile osób i gdzie
Sandero nie miało w Polsce silnika 105 KM. Ten na zdjęciu ma 87 KM. Poza tym coś nie tak ze spasowaniem łączenia przednie nadkole - zderzak od str.kierowcy. Na dodatek nie oryginalne alu felgi. Zazwyczaj stepway jest sprzedawany na fabrycznych alu 16 tkach.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2016-01-12, 12:18
Piitubski napisał/a:
Jak chcesz duży bagażnik, duży prześwit to Duster.
warto zastanowić się nad taką opcją, Duster wcale nie jest olbrzymi w porównaniu z Sandero (ta sama płyta podłogowa, wymiary kompaktu) i cenowo w podstawowej wersji też wypada bardzo korzystnie. Prosta wersja benzynowa z 2x4 mogłaby być ciekawą alternatywą dla Sandero, wysoki prześwit, niewrażliwość na wyboje,duży bagażnik i obszerne wnętrze to atuty nie do przecenienia
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-01-13, 00:53
Z tego co wiem w Loganie sedan było więcej miejsca na nogi pasażerów tylnej kanapy oraz w Logan MCV 1 generacji też ( wyżej umiejscowiona kanapa ). W sandero/duster te różnice są minimalne. Jeśli chodzi o rozstaw osi zyskuje się na bagażniku, zaś o szerokość pojazdu - różnicę robią napompowane nadkola. Wnętrze kabiny jest praktycznie takie same.
Wnętrze kabiny nie jest takie same - siedziałem w jednym i drugim samochodzie - w SS jest węższe i krótsze - jak się usadowiłem za kierownicą, to z tyłu ledwo się zmieściłem. W Dusterze natomiast wygodnie mi było za kierownicą i z tyłu.Liczy się również wysokość kabiny. Mierzyłem również szerokość kanapy - w Dusterze zdecydowanie szersza. I nie wierzę producentom w podawane wymiary - co wykazały liczne testy pojemność bagażników zazwyczaj różni się dość znacznie, nawet o 100 litrów (oczywiście na niekorzyść).
Ostatnio zmieniony przez Piitubski 2016-01-13, 09:17, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2016-01-13, 09:24
Samochody sa względnie porównywalne - w koszcie zakupu i późniejszym utrzymaniu. Dlatego ja nie zastanawiałbym sie który tylko kupił ten, który bym znalazł w dobrym stanie. I tu jest przewaga Dustera - biorąc pod uwagę sprzedaż obu modeli jest znacznie wieksza szansa na kupno Dustera w dobrym stanie.
Pytałem o to jak wyglądają jakościowo te auta, jaki silnik wybrać, co z awaryjnością, a dostałem odpowiedz że bagażnik w dusterze większy, a wnętrze podobne. Dzięki ;)
Marka: Dacia
Model: Sandero II Stepway Laureate
Silnik: 0.9 TCe 90 S&S
Rocznik: 2015
Wersja: Stepway2 Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Sie 2015 Posty: 1365 Skąd: Racibórz
Wysłany: 2016-01-13, 14:30
zbieran, trzeba było odpowiednio zadać pytanie Np. czy silnik K4M ma odpowiednią dynamikę? - to uwierz, ze miałbyś już "z 5 stron odpowiedzi"
O awaryjności nic Ci nie powiem bo za krótko posiadam samochód. Natomiast żona od szwagra jeździ Sandero Stepway I w "benzynie" z 2012 roku i sobie chwali auto - jak dotąd żadnych poważnych awarii. A użytkuje je w górzystym terenie.
_________________ enjoy the silence
Ostatnio zmieniony przez gregorisan 2016-01-13, 14:55, w całości zmieniany 1 raz
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2016-01-13, 15:40
zdecydowanie najtańszym eksploatacyjnie rozwiązaniem jest nabycie benzynowej i przyzwoicie serwisowanej(K4M) wersji 4x2 - najlepiej z niefabryczną ale dobrą instalacją LPG. Lub bez niej, po czym zlecenie jej założenia solidnemu zakładowi. Oczywiście są kierowcy nie będący wielbicielami gazu (np autor niniejszego postu), więc bez bólu można sobie darować to rozwiązanie. Dla kogoś, kto jeździ niewiele w zupełności wystarczy sama benzyna,przy czym zaletą będzie mniej czynności obsługowych. Rodzice swoje lata pewnie mają i wyścigi im już nie w głowie. To, co dla jednego nie przyspiesza w ogóle (vide Cav) dla kogoś innego rozpędza się w tempie zupełnie zadowalającym- tym bardziej, jeśli rzadko podróżuje autostradą a częściej drogami lokalnymi, nieraz marnej jakości
zbieran napisał/a:
co z awaryjnością
forum zawiera obszerny zbiór opisów zalet i wad aut tej marki, powtarzanie tego na każde pytanie kolejnego kandydata na właściciela nie ma sensu, wystarczy poszperać
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2016-01-13, 18:41, w całości zmieniany 9 razy
Pytałem o to jak wyglądają jakościowo te auta, jaki silnik wybrać, co z awaryjnością, a dostałem odpowiedz że bagażnik w dusterze większy, a wnętrze podobne. Dzięki ;)
trzeba sie wysilić albo dokładne opisowe pytania albo lektura forum
Jak dla rodziców to tylko Sandero Stepway.Teraz posiadam Dustera a wcześniej miałem Sandero Stepwey zmieniłem z powodu powiększenia rodziny[ bagażnik] ogólnie to nie tylko bagażnik jest większy ale i w srodku jest więcej miejsca dla pasażerów.
Hahahaha Sanderka już usunięta przez pracownika Allegro, a ten Duster trzylatek idealny za dwie dychy z przebiegiem przysięganym 18100 to jaja jakieś, takie rzeczy nie istnieją, jak wspomniane przeze mnie Adidasy za 35 złotych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum