Wysłany: 2016-01-26, 11:37 Zabudowa bagażnika pod koło dojazdowe Duster 4x2 LPG
Witam mam dustera 4x2 i założyłem do niego LPG zbiornik pod samochodem.
jak wrzuciłem koło zapasowe do bagażnika to się przeraziłem.
Zakupiłem więc koło dojazdowe od nissana Qashqai +2: 135/90d17
głębokość bagażnika 4x2 to 135mm od krawędzi załadunkowej.
chce przerobić bagażnik 4x2 na taki 4x4.
ktos tego próbował dorobić showek do okoła opony.
Ostatecznie pokrowiec będzie musiał wystarczyć ale chciałem żeby było ładnie
Nie rób tego. Drastycznie zmniejszysz bagażnik, stanie się bardzo niewygodny (w sensie niski). Weź pod uwagę, że dojazdówka ma parę cm, do tego dojdzie grubość jakiejś płyty lub sklejki... I tak się nie wyrobisz z wysokością "drugiej podłogi" do wysokości progu załadunkowego. Podłoga będzie dużo wyżej.
Przemyśl moje rozwiązanie: http://www.daciaklub.pl/f...r=asc&start=350
Totalnie bez sensu. A pomyślałeś nad tym że jak zbudujesz dojazdówkę i jej użyjesz to co zrobisz że zdjętym kołem? Nie zmieści ci się do zabudowy po dojazdówce.
1.próg i boczki mam już oklejone
2.ja nie mam rolety tylko półkę
3.planowałem podnieść bagażnik do poziomu duster 4x4 a oni jakoś się mieszczą
4.płyta była by wokół koła a nie na kole, musiał by być lekki garb na materiale bo felga trochę wystaje.
5.na tym wszystkim by leżała wykładzina gumowa
6. jak bym miał założyć dojazdówkę to tylko na czas dojazdu do wulkanizatora a koło i tak sie zmieści w bagażniku i ta podniesiona podłoga dużo nie zmieni.
Jest nas trojka czwarte w drodze tak wiec jak by co bagaże pojdą na piąte miejsce w kabinie
Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016 Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Cze 2014 Posty: 1073 Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: 2016-01-27, 10:35
Z czego zamierzasz to wykonać? sklejka oklejona filcem samochodowym? czy jakieś inne materiały? Czy to wytrzyma napór bagażu, gdy np. postawisz na tym kilkadziesiąt/set kg?
Ostatnio zmieniony przez Lza 2016-01-27, 10:36, w całości zmieniany 1 raz
chyba nigdy nie włożyłem nic cięższego niż 50kg. Kiedyś w golfie 4 kombi chciałem wyciągnąć worek wapna 30kg z głębi bagażnika żeby nie zaczepić o zawias na wyciągniętych rekach i spędziłem tydzień na łóżku (dysk sie obluzował, wysunął czy coś).
Samochód moze i ma ładowność 465kg ale rozłożone po całej jego powierzchni. 5x70KG(pasażer)+ butla lpg(pełna 65kg) = 415kg zostaje 50kg (tak sobie dopasowałem )
wystarczy dać przegródki i ramkę dookoła w dusterze 4x2 podłoga jest płaska
jak ktoś był kiedyś na budowie to wie że taka sklejka utrzyma dorosłego człowieka
3. planowałem podnieść bagażnik do poziomu duster 4x4 a oni jakoś się mieszczą
To akurat dlatego, że podłoga w 4x4 jest wspawana niżej.
kaka84 napisał/a:
4.płyta była by wokół koła a nie na kole, musiał by być lekki garb na materiale bo felga trochę wystaje.
5.na tym wszystkim by leżała wykładzina gumowa
To już trochę przekombinowane i raczej nie będziesz zadowolony - równa (i wytrzymała, jak słusznie podpowiada kol. Lza) to podstawa.
Konstrukcja powinna z góry wyglądać tak:
____
|O|
- widok z góry, "O" to oczywiście leżące na płasko koło.
Na tym porządna, zachodząca częściowo na próg płyta z gumowym pokryciem wystającym poza jej brzeg, już do końca progu (widok z boku):
z tego co czytałem to jeżeli podparcie nie jest dalej niz 0.5mx0.5m to wystarczy 10mm żeby otrzymać dorosłego człowieka.To powinno być aż nadto.
Chce ograniczyć masę i grubość bo tak to i półka meblowa by wytrzymała. Kazdy kiedyś wchodził do szafy i jakoś nie pękło
witam
kupując samochód oglądałem tez i dustera ale od razu bagażnik wydał mi się mały, mamy działką 2 tys m2 więc czasem wożę kosiarkę z napędem, czasami wykaszarke a czasami inne gabarytowo wielkie elementy a czasem powietrze , długo wahałem się duster czy doker , auta mniej więcej takich samych gabarytów jednak przestrzeń wygrała , spalanie takie same
kupiłem dokera
dla mnie to nie problem pojemność bagażnika tylko kwestie estetyczne
Stad ta próba zabudowy koła
Doker wydal mi sie bardziej autem użytkowym.
Duster ma dość wysoki bagażnik niestety po rozłożeniu oparć jest próg a i oparcia nie sa w poziomie tylko się lekko unoszą. Jak sie przwozi super meble z Ikei to strach żeby nie pękły
jak sie podniesie podłogę to powinno być bardziej w poziomie, bo wtedy początek oparć(licząc od zawiasów) bedzie niżej niz podłoga w bagażniku
widziałem to ale to tak wyglada jak by nie miało sie podnosić bo siedzisko nie ma obicia pod spodem ale w końcu to dacia.
Niestety chyba nie będzie zabudowy bagażnika bo jak bym chciał położyć płytę i na koło to by było wyżej niż krawędź załadunkowa 2 cm a to już by nieładnie wyglądało.
pewnie pójdzie w pokrowiec i tyle a jak będzie potrzeba większego bagażnika to za fotel kierowcy jako podacie nóżek dla córki
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2016-01-28, 11:34
w mitsubishi colt mojego ojca ostatniej generacji
http://autogaleria.pl/tes...ec_2009_13-jpg/
po złożeniu kanapy powstaje próg, który wyrównuje dodatkowa półka w bagażniku (można ją oczywiście wyrzucić). Półka po obu krótszych końcach opiera się na dwóch dość szerokich (ok 10 cm) prostokątnych wkładkach z czarnego,utwardzonego styropianu, przymocowanych do podłogi - każda dwoma łatwo wykręcanymi wkrętami. Wszystko ładnie widać na zdjęciach. Żeby pogłębić bagażnik (kanapy się praktycznie nie rozkłada) wywaliliśmy zarówno półkę jak i te wkładki. To mi nasuwa pomysł - płyta (najlepiej sklejka, bo jest dość wytrzymała) w wierzchu oklejona filcem (estetyka) a od spodu przykleić kilka masywnych segmentów tegoż utwardzonego styropianu grubości odpowiadającej wymiarowi wystającej części koła,przyciętych w taki kształt, aby otaczały koło i opierały się o podłogę wokół niego. Całość byłaby w miarę mocna, niezbyt ciężka i łatwa w demontażu. I zapewniałaby tą upragnioną, równą podłogę po rozłożeniu kanapy
Ostatnio zmieniony przez laisar 2016-01-28, 13:35, w całości zmieniany 5 razy
Żeby uzyskać taką głębokość tego schowka, to facet chyba musiał przerabiać podłogę bagażnika.
Bzdura, nic nie przerabiał, po prostu zrobił w miejsce koła zapasowego schowek ze sklejek i pianki czy filcu. Przeczytaj to ze zrozumieniem nawet po lichym tłumaczeniu przez translatora.
On ma wersję 4x4 a Ty masz 4x2, a to jest różnica...
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Ostatnio zmieniony przez route2000 2016-02-10, 08:35, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum