Witam serdecznie,
Po 3 latach jeżdżenia Fiestą postanowiłem kupić coś większego. Jako, że podobają mi się SUVy wybór padł na Dustera. Nie jest tak komfortowy jak Qashqai czy Mokka ale jest od nich znacznie tańszy. Odbyłem już 2 jazdy testowe i jestem na 99 % zdecydowany na ten model. Wersja jaką wybrałem to 1,6 Sce Urban Explorer w kolorze białym z grzanymi tyłkami, elektryką x 4, kołem zapasowym i podłokietnikiem. Ostatnim dodatkiem będzie albo pakiet Easy (czujniki parkowania + tempomat) albo kamera cofania z czujnikami - kwestia wyperswadowania żonie kamery :)
Czy ktoś ma jakieś uwagi do takiej konfiguracji?
Pozdrawiam.
Ja zamówiłem Dustera 4x2 1.6 sce urban explorer biały z pakietem easy 13. stycznia, a termin odbioru mam na 4. maja. Ciekaw jestem jaki będziesz miał termin odbioru. Wziąłem pakiet easy, kamerę chcę domontować później - podobno w ASO kosztuje to 900 złotych.
Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016 Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Cze 2014 Posty: 1073 Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: 2016-02-03, 18:53
U mnie, (w innej marce) Termin był 3 miesiące jak rozmawiałem o cenie. Przy podpisywaniu zamówienia okazało się że zrobiło się z tego 5 miesięcy. Czego handlowcy nie zrobią, żeby przyciągnąć klienta.
Marka: Citoren
Model: Berlingo
Silnik: 1.6 VTI
Rocznik: 2011
Wersja: [Inna].[nie dotyczy] Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Posty: 4270 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-02-03, 19:22
To nie handlowiec ale handlarz i kłamca, skoro tak się różnią terminy. Jak się tłumaczył ? Przed chwilką kto zamówił 10 egzemplarzy i dlatego jest dwa miesiące później
Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016 Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Cze 2014 Posty: 1073 Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: 2016-02-03, 19:37
Tłumaczył wybranymi opcjami: Że taki lakier, to się czeka tyle dłużej, taka tapicerka to następne ileś tam dłużej bo wszystkie z taką tapicerką nie dość że trzeba czekać na serię produkcji, to jeszcze zawsze się spóźniają. W końcu, że nawet jak już przyjedzie do salonu to muszą go na serwisie przejrzeć, domontować akcesoria, które przychodzą luzem, umyć - a jak przyjdzie w piątek, to dopiero zrobią na wtorek i takie tam. Potem konsultacje na forum potwierdzają, że wszyscy słyszą taką ściemę, a prawda jest taka, że mają tyle zamówień, że fabryka się nie wyrabia. W dodatku rynki zachodnie są bardziej priorytetowe i logistyka poprodukcyjna łatwiejsza bo popyt kilkanaście razy większy, więc uzbieranie pełnego pociągu trwa krócej. A Lechistan na marginesie.
Ostatnio zmieniony przez Lza 2016-02-03, 19:39, w całości zmieniany 1 raz
Ja zamówiłem Dustera 4x2 1.6 sce urban explorer biały z pakietem easy 13. stycznia, a termin odbioru mam na 4. maja. Ciekaw jestem jaki będziesz miał termin odbioru. Wziąłem pakiet easy, kamerę chcę domontować później - podobno w ASO kosztuje to 900 złotych.
Zamówiłem 17 grudnia a odbieram jutro dokładnie taka konfiguracja jak Twój.
Mogłem odebrać już tydzień temu ale sprzedawca ze względu na duże zamieszanie związane z wyprzedażą rocznika zapomniał mi wcześniej zadzwonić
Samochód wyprodukowano 09.01.2016. Jeżeli będziesz miał szczęście może będzie szybciej. Trzymam kciuki.
Ostatnio zmieniony przez Allekko 2016-02-03, 21:14, w całości zmieniany 1 raz
Z logicznego (mojego ) punktu widzenie teraz nie ma sensu kupować dustera 4x2 .
Ja kupiłem taki model ze względu na silnik (konstrukcja cepa ) i fabryczne lpg .
Aktualnie nie ma żadnej z wyżej wymiennych , przy czym zostają wszelkie mankamenty modelu .
Jeżeli nie potrzebujesz terenowości kup sobie vitare , nie wiele więcej zapłacisz .
Duster z powodu dużego prześwitu i miękkiemu zawieszeniu źle się prowadzi powyżej 120 .
Zresztą przy tej prędkości jest głośno a w baku robi się wir . Nie wspominając że rozpędzanie do 160 (vmax ) trwa wieczność .
Znoszenie tych niegodności ma tylko sens jeżeli masz z tego jakiś profit w postaci bardzo dobrego napędu .
Jak chcesz kupić suva dla wyglądu to proponuje vitare za 62 tyś dostaniesz auto w lepszym wyposażeniu . Jeszcze mazda cx-3 jest fajna bo ma 2.0 16v więc na autostradach można pognać .
Jeśli potrzebujesz SUVa z prawdziwego zdarzenia to weź 4x4, jeśli zależy Tobie głównie na prześwicie to wersja z napędem na przód zupełnie wystarczy - ja w ciągu 5 lat użytkowania miałem JEDNĄ sytuację, w której faktycznie 4x4 znacznie ułatwiłoby sprawę. Nie oznacza to, że nie poradziłem sobie z tym co mam ;) Co do podłokietnika - samemu można faktycznie taniej dostać, ale montaż nie jest tak szybki jak opisano (15 minut) - zdjęcie plastikowego tunelu środkowego, zamontowanie metalowego stelażu, tunelu, wywiercenie w odpowiednim miejscu w tunelu otworów, które będą się pokrywały z otworami stelażu i przykręcenie podłokietnika - jest trochę zabawy. Jeśli to lubisz to polecam (ja sam montowałem), jeśli nie to bardziej kłopotliwe rzeczy zostaw ASO, a sam zaoszczędź na pierdołach (chlapacze, dywaniki, wkład bagażnika itp.), które faktycznie można o wiele taniej dostać, a nie wymagają upierdliwego montażu.
Jeżeli nie potrzebujesz terenowości kup sobie vitare , nie wiele więcej zapłacisz .
Duster z powodu dużego prześwitu i miękkiemu zawieszeniu źle się prowadzi powyżej 120 .
No nie wiem czy vitara na trasy to też dobry pomysł
Znajomy ma vitare i sx4 ale w trasy woli jeździć mniejszym sx4 - ciszej, stabilniej się prowadzi pomimo mniejszych gabarytów i jest bardziej elastyczny - oba benzynowe motory
Z tego co czytałem po lifcie poprawiono zawieszenie. Zresztą jechałem Dusterem i nie mam zastrzeżeń do prowadzenia - IMO jest lepiej niż w Qashqaiu, który jest pontoniasty.
Karenzo napisał/a:
Jak chcesz kupić suva dla wyglądu to proponuje vitare za 62 tyś dostaniesz auto w lepszym wyposażeniu .
3 poduszki to całe lepsze wyposażenie Vitary za 11 tyś zł więcej
bushi napisał/a:
Co do podłokietnika - samemu można faktycznie taniej dostać, ale montaż nie jest tak szybki jak opisano (15 minut) - zdjęcie plastikowego tunelu środkowego, zamontowanie metalowego stelażu, tunelu, wywiercenie w odpowiednim miejscu w tunelu otworów, które będą się pokrywały z otworami stelażu i przykręcenie podłokietnika - jest trochę zabawy. Jeśli to lubisz to polecam (ja sam montowałem), jeśli nie to bardziej kłopotliwe rzeczy zostaw ASO
Lubię sam pogrzebać ale aktualnie nie bardzo mam gdzie. Za podłokietnik z montażem w ASO zapłacę mniej więcej tyle ile napisał Karenzo ;)
Wyczaiłem jeszcze w akcesoriach czujniki parkowania przód. Ciekawe czy jest możliwość ich spięcia z pakietem Easy? Jeśli tak to dla mnie będzie ideał :)
Marka: Dacia, Skoda
Model: Duster Ph II 4x4, Superb II
Silnik: 1,6, LPG, 2,0 TDI
Rocznik: 2015, 2012
Wersja: Laureate
Wysłany: 2016-02-04, 09:44
Kubuch napisał/a:
Karenzo napisał/a:
Z tego co czytałem po lifcie poprawiono zawieszenie. Zresztą jechałem Dusterem i nie mam zastrzeżeń do prowadzenia - IMO jest lepiej niż w Qashqaiu, który jest pontoniasty.
Ja mam po lifcie i też uważam że powyżej 120 km/h źle się nie prowadzi. Jednak jak mocniej wieje to jest nie przyjemne uczucie braku panowania nad pojazdem tak powyżej 120 właśnie się zaczyna. Znany mankament opisywany tutaj na forum wielokrotnie .
Ostatnio zmieniony przez Maximus 2016-02-04, 09:46, w całości zmieniany 1 raz
Vitara za 62 tysiące nie ma tempomatu, na którym mi zależy. Vitara z tempomatem kosztuje 69 tysięcy, a to już spora różnica porównując z Dusterem. Na pewno vitara mniej pali i lepiej się zachowuje przy prędkościach autostradowych, ale ma zdecydowanie mniejszy prześwit i bagażnik.
Przednich? Jestes pewien, ze poza tylnymi sa również przednie?
Zawsze możesz (w każdej marce ) może dokupić jako wyposażenie dodatkowe.
To są Twoje pieniądze możesz wydać na co chcesz.
Z drugiej strony koszt czujników z instalacją w ASO to około 600 zł . Koszt tych samych czujników na portalu akcyjnym to 60 zł . Koszt montażu takiego zestawu u niezależnego porządnego mechanika to 200 zł a u sieciowego to 300 zł. Sam policz co się najbardziej opłaca.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum