Marka: Opel
Model: Corsa E
Silnik: 1.4 90KM lpg Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Sty 2015 Posty: 791 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-01-24, 18:50
Dar1962 napisał/a:
koszt: - za wymianę oleju i filtra – 40 zł (byłoby taniej gdyby nie kaprys z demontażem płyty i konserwacją śrub, ale warto,bo w razie biedy dadzą się odkręcić a nie ukręcić)
za czynności przeglądowe – 50 zł
za ich materiały (filtr,podkładka) 18 zł + 2 zł=20 zł
za olej (kupiony przez net) - 87,99 zł
Stacja skasowała ze mnie (robocizna + ich materiały) 110 zł + mój olej= 197,99 zł
To gratuluje cen. 90.00 za 2 h to daje 45,00 brutto za 1-roboczo/h. W Waie to ok 100,00 za 1 rob/h a w serwisach autoryzowanych z tego co cenniki przeglądałem 120,00-180,00.
Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Rocznik: 2014 Pomógł: 8 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Posty: 3019 Skąd: Poznań
Wysłany: 2016-01-24, 20:19
mojo napisał/a:
Dar1962 napisał/a:
koszt: - za wymianę oleju i filtra – 40 zł (byłoby taniej gdyby nie kaprys z demontażem płyty i konserwacją śrub, ale warto,bo w razie biedy dadzą się odkręcić a nie ukręcić)
za czynności przeglądowe – 50 zł
za ich materiały (filtr,podkładka) 18 zł + 2 zł=20 zł
za olej (kupiony przez net) - 87,99 zł
Stacja skasowała ze mnie (robocizna + ich materiały) 110 zł + mój olej= 197,99 zł
To gratuluje cen. 90.00 za 2 h to daje 45,00 brutto za 1-roboczo/h. W Waie to ok 100,00 za 1 rob/h a w serwisach autoryzowanych z tego co cenniki przeglądałem 120,00-180,00.
Zapytaj co tak naprawdę zrobili, to pewnie wyjdzie że nie przemęczali się przez te 2 h....
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2016-01-24, 22:11
Cav napisał/a:
Zapytaj co tak naprawdę zrobili, to pewnie wyjdzie że nie przemęczali się przez te 2 h....
z racji tego,że zajmuję się serwisowaniem u nich całej rodzinnej floty (5 aut) traktują mnie raczej poważnie. Zakres prac wymieniłem dość szczegółowo wyżej. Poza wymianą oleju i filtra mam kilka wydruków ( kontrola akumulatora, kontrola zawieszenia, hamulców) mojego auta,więc coś tam jednak przy nim zrobili. Nawet zamki i zawiasy zakonserwowali
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2016-01-24, 22:14, w całości zmieniany 1 raz
Ja umówiłem się wstępnie na serwis Dustera 1.6 (4 rok eksploatacji) w ASO Lisowski Wieliczka
Poprosiłem o kalkulacje robocizny:
- serwis pojazdu + wymiana oleju i filtra + wymiana płynu hamulcowego + wymiana filtra kabinowego = 280 PLN
Części i olej moje (łącznie wydałem na nie ok. 180 PLN)
Łączny przewidywany koszt: 460 PLN - uważam, że da się przeżyć ;)
Dodam, że łączna robocizna wyjdzie taniej, niż za to samo u Łyki (ASO AL. Pokoju).
Licząc zniżkę na klub Dacia wyszło by na to samo tyle, że do Lisowskiego mam 5 minut, a do Łyki 45 jazdy.
W lutym opiszę wrażenia z serwisu w odpowiednim dziale.
Również też wczoraj byłem na II przeglądzie okresowym i za materiały z przesyłką zapłaciłem 201 zł, a robocizna to 370 zł (wcześniej chcieli zgolić na 420 zł). Po mojej "interwencji" w końcu zgodzili na taką kwotę. Czyli jest o coś walczyć.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Nie wierze że Ci Nazaruki opuścili... To ile miałeś roboczogodzin?
Zajrzałem do faktury i tam jest napisane jak byk:
PRZEGLĄD OKRESOWY;
ilość - 2,4 rbg;
cena netto - 140,00;
% rabatu - 10;
wartość netto po rabacie - 300,81;
% VAT - 23;
VAT wart. - 69,19;
WARTOŚĆ BRUTTO: 370,00
Czyli miałem 10% rabatu stąd taka była cena końcowa.
Trzeba tam być "upierdliwym" klientem to czasem da się opuścić cenę za usługi.
Wcale nie trzeba być upierdliwym i mieć wymianę w tej cenie. Wystarczy mieć normalne ASO i umieć negocjować. Jak to się mówi "kupić nie kupić ale potargować się można"
Czy ktoś jest po II przeglądzie (40kkm) w Loganie / Sandero 2 gen z fabrycznym gazem?
W Tandemie zaśpiewali mi 1200zl.
Wg rozpiski przygotowanej dla mojego VIN wychodzi że powinno być teraz zrobione :
-wymiana oleju
-wymiana filtra oleju
-wymiana filtra pylkowego
-wymiana filtra fazy lotnej LPG
-wymiana świec zapłonowych
Usłyszałem że podobne po 40kkm muszę zrobić przegląd zasilania LPG (WTF?!)
Wg rozpiski co 20 tysięcy jest kontrola szczelności układu LPG, Tandem próbuje wcisnąć to jako usługę dodatkową wg mnie.
Myślę, że trochę przegieli, bo raczej wymiana świec nie kosztuje 400 zł, przy pierwszym przeglądzie różniącym się brakiem wymiany świec płaciłem 800 zł....
route2000 Nie przywożę swoich części żeby uniknąć problemów
A dlaczego? Kupujesz i bierzesz na to fakturę, a części są zgodne z zaleceniami producenta.
Nawet części są na pierwszy montaż, po prostu ASO zdziera kasę na wielkich marżach, a ich części nie są takie lepsze niż osobno kupowane. Czy oni kupują części od producenta??? NIE!
Kupują w hurtowni, a Ty też w hurtowni, mają takie same numery referencyjne, więc nie ma żadnej mowy o problemach.
Jak oni będą robili problemy to wypnij na ich i jedź do innego ASO, a im powiedz, że opublikujesz jako najgorsza stacja ASO (tylko dla postraszenia).
Ostatnio zmieniony przez route2000 2016-02-11, 10:04, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 747 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2016-02-11, 11:06
route2000 napisał/a:
Michał93 napisał/a:
route2000 Nie przywożę swoich części żeby uniknąć problemów
A dlaczego? Kupujesz i bierzesz na to fakturę, a części są zgodne z zaleceniami producenta.
Nawet części są na pierwszy montaż, po prostu ASO zdziera kasę na wielkich marżach, a ich części nie są takie lepsze niż osobno kupowane. Czy oni kupują części od producenta??? NIE!
Kupują w hurtowni, a Ty też w hurtowni, mają takie same numery referencyjne, więc nie ma żadnej mowy o problemach.
Jak oni będą robili problemy to wypnij na ich i jedź do innego ASO, a im powiedz, że opublikujesz jako najgorsza stacja ASO (tylko dla postraszenia).
Spróbuj np w ASO Olsztyn uzyskać po VINie nr podzespołów takich jak tarcze klocki itp - przyjedzie pan wymienimy mamy na stanie. Cenowo kosmos.
Liczyłem dojazd do aso+ich ceny na części+robocizna to zrobiliśmy to za pół ceny na podzespołach febi+brembo w 2-3 godziny. Raczej ASO takich części nie wstawia a na pewno nie w takich cenach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum