Słyszałem już o ukryciu gniazda OBD i w jego miejscu umieszczeniu lipnego tak samo wyglądającego z napięciem w okolicy 500V. Komputer złodzieja zniszczony, pytanie tylko, czy nie zechce się zrewanżować.
Podłączy się pod któreś ze złącz i odpali silnik szybciej niż właściciel wykonując zaprogramowane sekwencje.
Dokładnie, do mojego DD wlazł jak do swojego......zamki całe nieruszone, na szczęście w momencie, jak się podpinał do złącza, to sąsiad go wyciągnął z auta.... . zgrany był prawdopodobnie sygnał z pilota. Jak na policji wspomniałem o kodzie dynamicznie zmiennym, to się tylko uśmiechnęli......
Podobno dziś kradzież zajmuje max do 2-3 minut...z czego najdłużej zajmuje otwarcie maski i podmiana kompa/sterownika silnika.....przychodzą ze swoim komputerem/sterownikem wyczyszczonym pod konkretny model, podmieniają i jednym ruchem obchodzą wszystkie fabryczne i nie tylko zabezpieczenia spięte z OBD......
Najlepsze dlatego własne niestandardowe patenty z odcięciami poza OBD....też do obejścia-jak wszystko, ale w "warunkach bojowych" strata czasu na szukanie niestandardowego miejsca instalacji zabezpieczenia/wpięcia się w instalacje auta itd. to strata czasu, po co, jeżeli ulicę obok może stać auto bez tego zabezpieczenia........
PS. Patent z imitacją OBD i 500v
_________________ Były: Polonez Atu plus 1,6 gsi, Skoda Felicja HB 1,3 glx, fiat uno 0,9....
Swego czasu (tzn już dość dawno) amerykanie sprzedawali coś takiego. Widziałem filmik z testów. Gościu wsiadł, a po próbie odpalenia (uruchomiło się "zabezpieczenie") wysiadał tak szybko, że omal nie zabrał ze sobą drzwi. A dziwnie wysiadał, bo pierwsze ziemi dotknęły ręce i głowa.
Różnica między tym patentem, a opisaną wyżej samoróbką jest taka, że w tym filmiku była mowa o napięciu, jak w paralizatorze ~15 000V.
Sąsiad jest jakimś funkcjonariuszem albo trenuje sztuki walki? Jak go obezwładnił? Przyznam, że dość ryzykowne zwłaszcza, że w pobliżu mogli być jego ludzie na obczajce.
Nic mi nie wiadomo na temat przeszkolenia sąsiada. Jedynie co to życie mogło go przeszkolić pracuje w nocy i właśnie dlatego był na parkingu o tak nieludzkiej porze, jak 3:00- na moje szczęście. Obezwładnił, to za dużo powiedziane....sama artykulacja słowem "wysadziła pana z auta", potem został - niestety tylko lekko potarmoszony jak zaczął uciekać (dostał x2 strzał) i dla nas niestety, dla niego na szczęście jakimś cudem podniósł się i uciekł.....
_________________ Były: Polonez Atu plus 1,6 gsi, Skoda Felicja HB 1,3 glx, fiat uno 0,9....
Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016 Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Cze 2014 Posty: 1073 Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: 2016-02-17, 16:07
Domel2250 napisał/a:
dla nas niestety, dla niego na szczęście
Raczej odwrotnie, szczęście że uciekł - zapominasz kogo chroni prawo w tym kraju. Sąsiad dostał by odsiadkę za uszkodzenia ciała / pobicie złodzieja. A złodzieja by puścili bo koniec końców nie ukradł, więc nie winny.
Ostatnio zmieniony przez Lza 2016-02-17, 16:08, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Dacia
Model: Logan MCV II
Silnik: 1.0 SCe B4DB400
Rocznik: XII 2017
Wersja: Laureate 5 os. Pomógł: 25 razy Dołączył: 26 Sty 2018 Posty: 944 Skąd: EL
Wysłany: 2018-10-05, 14:15
Przed dekadą kilka razy moje koła przyblokowały się na hamulcu ręcznym - zimą. Dlatego z obawami korzystam z ręcznego na parkingu. Czasami pod przednie koło wkładałem zimą kulkę śnieżną, która wystarczała z dodatkowo ustawioną dźwignią na 1. biegu. A gdy w trakcie ruszania zapominałem o kulce niczego nie uszkadzałem. O śnieżce przypominał mi lekki podskok koła. Teraz zbliża się zima. Spróbuję z ręcznym na 2. ząbku (jak było w postach powyżej) i ustawieniem drążka na 1. lub R. Dawno ukształtowałem sobie nawyk odpalania silnika przy wyciśniętym sprzęgle.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2018-10-05, 16:32
narząd nieużywany zanika jak używasz na bieżąco ręcznego, to i zimą ci nie zastrajkuje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum