DACIA Klub Polska  
  •  FAQ  •   Szukaj  •   Użytkownicy  •   Grupy  •  Rejestracja  •   Zaloguj  • 

Ogłoszenie 
JEDNA SPRAWA = JEDEN TEMAT

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: laisar
2016-02-17, 14:35
Jak długo czekaliście (czekacie) na odbiór Dacii?
Autor Wiadomość
ken-wawa 

Marka: w planach
Model: w planach
Silnik: w planach
Wysłany: 2016-02-17, 20:43   

walter_g napisał/a:

Kolego ken-wawa, trochę to dziwne co piszesz w temacie spóźnienie.
Składałeś zamówienie 12 stycznia, 2 tygodnie później dali Ci znać, że auto będzie później, bo od nowa musieli wprowadzić zamówienie - ale my tu mówimy o 2 tygodniach.

Czas oczekiwania na Dustera to ok 2,5 miesiąca i naprawdę nie uwierzę, że aż o tyle będzie opóźniona dostawa. Skoro końcem stycznia poszło zamówienie do samochód będzie w połowie kwietnia - wiem co mówię - my po wielkich przygodach, problemach, obsuwach, zmianie silnika i wakacjach na fabryce dostaliśmy Logana po 3,5 miesiąca.

A kto powiedzial, ze zamowilem 12 stycznia? Czym innym jest data zamowienia, a czym innym pochwalenia sie na grupie, ze zamowilem (choc przyznaje, ze ta roznica nie jest jakas drastyczna). :oops:

Z dealerem mam ustna umowe, ze do konca lutego mam dac znac, czy czekam na dustera, czy nie. Stad przypuszczam, ze do tej pory nic nie zacznie sie produkowac.

Z salonu dostalem tez zestawienie danych o moim przyszlym Dusterku i jest tam napisane, ze "data zakonczenia czesciowej modyfikacji (na pomaranczowo)" to koniec marca. Zakladam wiec, ze dopiero w kwietniu zacznie sie produkowac. Byc moze jak dobrze pojdzie z dostawa bedzie troche wczesniej, ale znow jest ryzyko opoznienia w druga strone. Generalnie salon podawal date nieco przed polowa maja, jako date dostawy.

Podsumowujac mam szanse na pobicie rekordu oczekiwania i zalezy jak pojdzie, ma szanse to byc 4-5 miesiecy.
Ostatnio zmieniony przez ken-wawa 2016-02-17, 20:54, w całości zmieniany 1 raz  

Piitubski 

Marka: Dacia
Model: Sandero
Silnik: 1.0
Rocznik: 2024
Wysłany: 2016-02-17, 20:49   

Ken-wawa, o co chodzi z tą modyfikacją na pomarańczowo?

laisar 
Moderator

Model: Logan MCV
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2007
Wersja: Laureate 7 os.
Wysłany: 2016-02-17, 20:51   

ken-wawa napisał/a:
jesli administrator laczy kilka tematow w jeden, moglby dawac znac autorowi posta

Że forumowa szukajka może sprawiać jakieś problemy w obsłudze to mimo zdziwienia zdążyłem przywyknąć, ale własne posty każdy użytkownik może zlokalizować bardzo łatwo poprzez swój profil, więc zawiadamiać właściwie nie ma o czym.
Ostatnio zmieniony przez laisar 2016-02-17, 20:53, w całości zmieniany 1 raz  

ken-wawa 

Wysłany: 2016-02-17, 20:57   

Piitubski napisał/a:
Ken-wawa, o co chodzi z tą modyfikacją na pomarańczowo?

Nie wiem do konca, bo to zestawienie danych o Dusterze jest pelne tajemniczych okreslen. Przypuszczam, ze jest to data, do ktorej salon moze wprowadzac zmiany (pewnie zmiany sa podzielone na te wazniejsze, typu naped 2wd czy 4wd i mniej wazne, typu czy ma byc zwykle radio czy nawigacja). Po tej dacie wszystko jest zablokowane i dealer musi odebrac samochod wg specifikacji, ktora byla na dzien "pomaranczowy" w systemie.

Jest jeszcze jedna data "przewidywana data DP" to polowa kwietnia. Mnie "DP" kojarzy sie jako "skierowanie do produkcji".
Ostatnio zmieniony przez ken-wawa 2016-02-17, 20:59, w całości zmieniany 1 raz  

saydack 

Model: Duster
Silnik: 1.6 16V
Rocznik: 2013
Wersja: Ambiance
Wysłany: 2016-02-17, 21:07   

Ja zamówiłem 13 kwietnia 2013 odebrałem 5 sierpnia, ale od połowy lipca czekał na mnie w salonie, dokładali lpg, ja miałem urlop i jakaś dodatkowa papierologia z leasingiem no i chyba najistotniejsze to mój "dealer" zmieniał pracę i zapier...lił kilka rzeczy
Ale warto było poczekać :)
Ostatnio zmieniony przez saydack 2016-02-17, 21:08, w całości zmieniany 1 raz  

ken-wawa 

Wysłany: 2016-02-17, 21:38   

Swoja droga jak obstawiacie jaki bedzie final mojej sprawy? :-P
Ostatnio zmieniony przez ken-wawa 2016-02-17, 21:39, w całości zmieniany 1 raz  

arczi_88 

Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI 84 KM
Rocznik: 2014
Wersja: Ambiance Plus
Wysłany: 2016-02-17, 21:48   

Cały happy odbierzesz swojego tak bardzo oczekiwanego Dustera i zaraz pokażesz nam zdjęcia :-D

walter_g 

Model: Duster II Techroad
Silnik: 1.6 4WD
Rocznik: 2019
Wysłany: 2016-02-17, 21:49   

ken-wawa napisał/a:

Z salonu dostalem tez zestawienie danych o moim przyszlym Dusterku i jest tam napisane, ze "data zakonczenia czesciowej modyfikacji (na pomaranczowo)" to koniec marca.

Wrzuć to zestawienie na forum - zobaczymy jak to wygląda.

jas_pik 

Marka: Mitsubishi
Model: Outlander PHEV
Silnik: 2,0
Wersja: [Inna].[nie dotyczy]
Wysłany: 2016-02-17, 22:38   

ken-wawa napisał/a:
Swoja droga jak obstawiacie jaki będzie final mojej sprawy? :-P

Ja zamawiałem chyba 10 stycznia 2014 z dostawą wskazaną na 10- 25 maja 2014. osobiście bardzo mi ten termin odbioru pasował z wielu względów. Ale fabryka się bardzo postarała i samochód został wyprodukowany już w marcu a fizycznie już po dokonaniu rejestracji odebrałem go 10 kwietnia. A juz po wpłaceniu zaliczki po kilku dniach dokonałem totalnej zmiany wersji z Laureate na Prestige ( bo się okazało że Prestige było tańsze niż Laureate z opcjami)
Sądzę że u Ciebie też tak będzie :-D
Ostatnio zmieniony przez jas_pik 2016-02-17, 22:40, w całości zmieniany 1 raz  

ken-wawa 

Wysłany: 2016-02-18, 19:49   

Ja wreszcie dostalem potwierdzenie, ze Renault przyjelo moja reklamacje. Nie wspomne ile dni na to stracilem (a mogli odszukac wszystkie dane po numerze umowy, ktory im podalem). Ale procedury ponad wszystko! :evil: :evil: :evil:

Piitubski 

Wysłany: 2016-02-18, 21:46   

A ja dostałem dziś info od dilera, ze mój DD zostanie wyprodukowany 4.04.2016, a po następnych dwóch tygodniach dotrze do salonu. :-)

Wiecho 

Model: Duster
Silnik: 1.6 SCe
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate
Wysłany: 2016-02-19, 18:09   

Ja czekałem 5 tygodni na Dustera

MM 

Model: Sandero II Stepway / Duster II
Silnik: 1,5 dCi / 1,3 Tce 150
Rocznik: 2012 / 2019
Wersja: Prestige
Wysłany: 2016-02-19, 20:14   

To ja zupełnie na odwrót. Mój samochód czekał 2 miesiące, aż go znajdę i kupię. Przyjechał do Polski przed Bożym Narodzeniem 2012, a odebrałem go 1 marca 2013, płacąc za niego 28 lutego. Nigdy w życiu nie czekałbym na nowy samochód.

Cav 

Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Wysłany: 2016-02-19, 20:44   

MM napisał/a:
To ja zupełnie na odwrót. Mój samochód czekał 2 miesiące, aż go znajdę i kupię. Przyjechał do Polski przed Bożym Narodzeniem 2012, a odebrałem go 1 marca 2013, płacąc za niego 28 lutego. Nigdy w życiu nie czekałbym na nowy samochód.

Ależ czekałbyś, gdybyś chciał konkretnego auta, a nie byleczego co akurat stoi w salonie bo nikt inny go nie chce.
Czekałbyś, bo nie miałbyś wyboru.
A w niektórych markach, nawet czekanie nic nie da - pożądanej wersji nie jesteś w stanie w ogóle zamówić, mimo że figuruje w cenniku.
Rok tak Kię Soul kupowałem i w końcu musiałem poczekać 2 miesiące na Dustera (i to kupowanego w ciemno, bo świeżo po lifcie).

rbart 
Zielony listek

Model: Duster Urban Explorer
Silnik: 1,6SCe
Wysłany: 2016-02-19, 21:15   

My poszliśmy, wybraliśmy Urbana z placu(stał i czekał na nas Dusterek Urban Explorer+szary comete+pakiet easy+zapas) dostaliśmy fajny rabat i decyzja podjęta, zaliczka wpłacona, od zaliczki do odbioru upłyną nieco ponad 3 tygodnie i to głównie z naszej winy ;)
Ostatnio zmieniony przez rbart 2016-02-19, 21:16, w całości zmieniany 2 razy  

Lza 

Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Wysłany: 2016-02-19, 21:31   

MM napisał/a:

Albo musiałeś mieć dużo szczęścia, żeby trafić odpowiedni egzemplarz - albo było wszystko Ci jedno jakie wyposażenie ma mieć autko. Bo z takimi samochodami, które są na placu to tak właśnie jest: mają już jakiś kolor, jakieś wyposażenie, jakiś silnik, jakieś opcje. Jak pasuje Ci silnik, to lakier jest brzydki.. jeśli lakier ma ładny, to silnik ma nie taki... :-) A jak już się chce kupić nowe auto, to chce się żeby było jak najbardziej takie jak się chce żeby było.

MM 

Model: Sandero II Stepway / Duster II
Silnik: 1,5 dCi / 1,3 Tce 150
Rocznik: 2012 / 2019
Wysłany: 2016-02-19, 22:07   

Lza napisał/a:
MM napisał/a:

Albo musiałeś mieć dużo szczęścia, żeby trafić odpowiedni egzemplarz - albo było wszystko Ci jedno jakie wyposażenie ma mieć autko. Bo z takimi samochodami, które są na placu to tak właśnie jest: mają już jakiś kolor, jakieś wyposażenie, jakiś silnik, jakieś opcje. Jak pasuje Ci silnik, to lakier jest brzydki.. jeśli lakier ma ładny, to silnik ma nie taki... :-) A jak już się chce kupić nowe auto, to chce się żeby było jak najbardziej takie jak się chce żeby było.

To pierwsze - szczęście - znalazłem dokładnie taką wersję jaką chciałem (ze wszystkim co można dokupić) - ale musiałem przeszukać całą Polskę. Znalazłem w Bielsku. W sklepie z daciami we Wrocławiu dostępne były wyłącznie bieda-wersje benzynowe 0,9 turbo i do tego czerwone. A mi zależało na niebieskim stepway'u ze wszystkimi dostępnymi opcjami (nawigacja, tempomat, fotel z regulacją itd.) z silnikiem dci. Była to najdroższa wersja, dzięki czemu i na moje szczęście, jak zauważył Cav, nikt inny jej nie chciał. Ale faktycznie, kolejna dostawa przewidziana była na wrzesień '13. Nie mniej jednak powtórzę wielkimi literami: NIGDY W ŻYCIU NIE CZEKAŁBYM NA NOWY SAMOCHÓD, zwłaszcza na taki z tzw. tanich.

Cav 

Marka: Kia
Model: Sportage
Silnik: 1.7 crdi 115 KM
Wysłany: 2016-02-20, 08:21   

MM napisał/a:
mi zależało na niebieskim stepway'u ze wszystkimi dostępnymi opcjami (nawigacja, tempomat, fotel z regulacją itd.) z silnikiem dci. Była to najdroższa wersja, dzięki czemu i na moje szczęście, jak zauważył Cav, nikt inny jej nie chciał.

I tu się mylisz - ja taką chciałem, gdyby nie wpadł mi w rękę cennik Soula, w którym soul ze 130 konnym dieslem wychodził niewiele drożej niż rzeczone Sandero Stepway z kiepskim i 90 konnym dieslem, to już bym takie zamawiał, a co dopiero gdyby stało w salonie do wzięcia od ręki. ;-)

ken-wawa 

Wysłany: 2016-02-21, 19:44   

Piitubski napisał/a:
A ja dostałem dziś info od dilera, ze mój DD zostanie wyprodukowany 4.04.2016, a po następnych dwóch tygodniach dotrze do salonu. :-)

Oby rzeczywiscie ten termin zostal dotrzymany.

Swoja droga jesli terminy okaza sie prawdziwe, to zamowiles dobrze po mnie, a odbierzesz sporo przede mna....

Jesli w ogole w moim przypadku dojdzie do odbioru, bo jak mowilem, sklaniam sie do rezygnacji z zamowienia. I to nie tylko ze wzgledu na to horendalne opoznienie, ale rowniez ze wzgledu na podejscie Renault do reklamacji. Napisalem do nich juz prawie miesiac temu z prosba o pomoc i generalnie nic (choc oczywiscie z punktu widzenia Renault, wszystko jest ok, a czas oczekiwania na odpowiedz na reklamacje jest duzo krotszy, bo to niby dane byly niepelne (nie mozna sprawdzic ich po numerze umowy lub zadzwonic do dealera i sprawdzic po imieniu i nazwisku?), to serwer przetrzymal dlugo wiadomosc email i odrzucil itd.).
Ostatnio zmieniony przez ken-wawa 2016-02-21, 19:44, w całości zmieniany 1 raz  

Lza 

Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Wysłany: 2016-02-21, 19:48   

Spoko konsultanci RP nie mają pojęcia o tqakich banałach jak DMC zespołu pojazdów dla Grand scenica EDC, a co dopiero o sytuacjach problematycznych..

Piitubski 

Wysłany: 2016-02-21, 20:16   

Ken-wawa, zamówienie złożyłem 13.01.2016. Myślę, że u Ciebie to opóźnienie spowodowane jest, że zamówiłeś z silnikiem 1.2 TCE - z tym silnikiem podejrzewam jest mało zamówień Dustera (większość zamawia SCE albo diesla), więc muszą poczekać, aż zbiorą ich odpowiednią ilość. Jak zrezygnujesz żądaj zwrotu podwójnego zadatku.
Ostatnio zmieniony przez Piitubski 2016-02-21, 20:19, w całości zmieniany 3 razy  

ken-wawa 

Wysłany: 2016-02-23, 21:33   

Jesli jest malo to sie mowi jaki termin jest realny, a nie obiecuje gruszki na wierzbie...

Lza, W kazdej dobrze zorganizowanej firmie, jesli dana sprawa przekracza mozliwosci danej osoby, sa jasne kryteria przekazania jej dalej. W Renault zobaczymy jak bedzie, ale moj nos mi mowi, ze po jakims horendalnie dlugim okresie czekania na rozpatrzenie reklamacji dostane odpowiedz, ze Renault nie wnika w relacje klient-dealer.

Na nieszczescie Renault Polska calkiem niezle gadam po francusku i az mnie korci by uderzyc do kogos bezposrednio we Francji. Juz nie chodzi nawet o jakis cud z tym samochodem, bo cudu nie bedzie (wlasnie powinienem zalatwiac finalne formalnosci i odbierac samochod), ale dla idei, by przyszli klienci nie mieli takich problemow jak moj. Macie jakies namiary na kogos we francuskiej centrali Renault, kto zajmuje sie reklamacjami i kontaktami firma-klient (oczywiscie mysle o kims na wysokim stanowisku menadzerskim)? O ile znam mentalnosc rodowitych Francuzow, to sprawa ma szanse trafic na podatny grunt i moze zrobic sie goraca. I nie chodzi tylko o samo opoznienie, tylko o caly proces typu jak rozpatrywane sa reklamacje, odrzucane maile itd.
Ostatnio zmieniony przez ken-wawa 2016-02-23, 21:36, w całości zmieniany 1 raz  

kicia 

Model: Duster II 4x2
Silnik: 1.2 TCe
Pomogła: 9 razy
Wysłany: 2016-02-24, 13:37   

ken-wawa napisał/a:
Macie jakies namiary na kogos we francuskiej centrali Renault, kto zajmuje sie reklamacjami i kontaktami firma-klient (oczywiscie mysle o kims na wysokim stanowisku menadzerskim)?

Spróbuj wygooglać namiary:
1. Najpierw znajdź kogoś na odpowiednim stanowisku (np Carlos Ghosn: https://www.linkedin.com/in/carlos-ghosn-05a16090 ).
2. Potem znajdź szablon tworzenia adresów mailowych w danej firmie. Zazwyczaj jest to imie.nazwisko@firma.com
3. Połącz obie informacje i w 95% przypadków dostaniesz prawidłowy i używany adres e-mail danej osoby.

Kiedyś w ten sposób udało mi się zwrócić kosztowny bubel.

ken-wawa 

Wysłany: 2016-02-25, 21:57   

Dostalem odpowiedz z Renault. W duzym skrocie Renault nie wnika w umowy pomiedzy salonem a klientem. Ponadto otrzymalem informacje, ze.... samochod bedzie wg obecnych prognoz dostarczony tydzien pozniej niz mowil dealer w ostatniej informacji. Zero jakichkolwiek wyjasnien skad te opoznienia. Ciekawe czy gdybym zdecydowal sie czekac termin tez jeszcze pozniej uleglby zmianie. I otrzymalem grzeczne przeprosiny.

Jak na miesiac reklamowania to wyjatkowo slaba odpowiedz. Co prawda pewnie Renault powie, ze procesowali sprawe tylko tydzien, ale ja licze od momentu pierwszego zgloszenia. I po co byla ta cala zabawa z uzupelnianiem danych klienta itd???? Taka odpowiedz to pewnie mogl dac konsultant na infolini od reki, a tak znow kolejny miesiac stracony.

Juz nie mowie, ze przerazajace jest to, ze Renault umywa calkowicie rece. A co jesli kupie samochod i odpadna od niego kola i wybuchnie silnik. Tez bedzie wina dealera? To oczywiscie pytanie retoryczne....

kicia, Dzieki za namiary. Choc chyba bedzie to juz dla idei, bo i tak nic z tego nie bedzie.

:oops: :oops: :oops: :evil: :evil: :evil: :oops: :oops: :oops:
Ostatnio zmieniony przez ken-wawa 2016-02-25, 21:59, w całości zmieniany 1 raz  

arczi_88 

Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI 84 KM
Wersja: Ambiance Plus
Wysłany: 2016-02-25, 22:06   

A decyzja jaka? Rezygnujesz czy czekasz jednak?

Odpowiedz do tematu