świeci mi się błąd komputera i przy wciśnięciu sprzęgła przy zmianie biegów obroty najpierw podskakują do góry a potem normalnie spadają...w serwisie powiedzieli, żebym z tym jeździł, ale znając życie jakby padło coś innego to zaraz będzie, że to z mojej winy bo czemu użytkowałem auto które pokazuje błąd...
ale wszystkie działają tak samo
mierzą ilość tlenu w spalinach wysyłając sygnał od 0,1V do 1V
Nie chcę cię martwić, ale nie jest tak jak piszesz
Autorze jak ci kontrolka przeszkadza to weż kawałek drutu oporowego czy też żarówkę 21W i zasymuluj sobie tą grzałkę. Silnik pracuje normalnie tylko później zamyka pętlę korekcji.
Kontaktowałem się z centrala i mi powiedzieli, że każdy serwis ma swoich dostawców i że mogę w innych serwisach próbować..jeżeli ta sonda nie pojawi się w rozsądnym czasie to będę pisał skargę, bo idąc tokiem myślenia, że można jeździć jak się świeci to po co są kontrolki itd..-jeździć samochodem aż stanie i wtedy będziemy się martwić.
Co to za bzdura ludzie .
Aso wysyła zapytanie do importera części na polske lub tę część europy .
Jest tylko jeden więc nie można sobie wybrać .
System renult odpowiada jakimiś terminem określanym przez algorytmy .
Aso jak się nie podoba może monitować zamówienie którym zajmie pracownik importera .
ALE system jest bezlitosny
system ocenia range zgłoszenia po :
gwarancja na minus (jak gotówka na plus )
auto uziemione w serwisie (na plus )
auto generuje koszty (auto zastępcze na koszt renault , wtedy takie zamówienie ma priorytet )
Każde ASO może też dla VIP-a zamówić części samolotem z dużym priorytetem ale wykorzystuje się to tylko dla klientów flotowych .
System zawsze może być nagięty przez pracowników którzy jedne ASO lubią bardziej inne mniej. Przecież salonów jest określona liczba a ludzie którzy obsługują ich zamówienia jest 6-8 więc doskonale się znają .
Moja rada : idź zrób tam raban bo aktualnie twoje zamówienie pewnie nie jest monitowane przez ASO .
Piitubski, po co zabierasz głos w sprawach o których nie masz bladego pojęcia?Zamknięcie pętli oznacza że ECU silnika zaczyna korygować skład mieszanki na podstawie danych z sondy lambda. Żeby sonda zaczęła pracować jest potrzebna odpowiednia temperatura, którą zapewniają spaliny jakie ją opływają. Rozgrzewanie sondy trwa zajmuje to nawet parę minut. Dlatego wszystkie w tej chwili są wyposażone w grzałkę która je podgrzewa. Dzięki czemu rozpoczynają pracę bardzo szybko. I to właśnie grzałkę masz uszkodzoną. Bez sondy sterownik silnika posługuje się sztywnymi mapami paliwa jakie ma zaprogramowane, skorygowanymi o pamięć CAM.
Autorze w przypadku samochodów Renault masz dwie kontrolki. Pierwsza odpowiada tylko za problemy związane z emisją spalin czyli kody OBD2. Natomiast druga są to kody własne producenta. Więc zapalenie nie oznacza automatycznie poważnej awarii samochodu który eliminuje go z jazdy. Zacznij czytać instrukcję zamiast wylewać żale na forum. Bo kontrolki są od tego by cię o czymś poinformować. I Prawie w każdej z instrukcji obsługi samochodu masz wyraźnie napisane. W razie zapalenia zgłoś się do ASO. I to ASO podejmie decyzję co z tym dalej robić. Decyzję podjęła żeby nie uziemiać ci samochodu. Jak sprowadzą to ci wymieniom.
kolego kali przeczytaj co Ty w ogóle piszesz..skoro auto sygnalizuje, że dzieje się coś niedobrego to trzeba coś z tym zrobić. W instrukcji jest napisane, żeby skontaktować się z ASO. Skoro ASO podejmuje decyzję to idąc Twoim tokiem rozumowania równie dobrze mogę przyjechać bez koła i jeżeli w ASO podejmą decyzję, że mam dalej jeździć bo mi tak kazali czy jak?
Marka: Dacia
Model: Lodgy
Silnik: 1.6 MPI
Rocznik: 2012
Wersja: Laureate 7 os. Pomógł: 85 razy Dołączył: 12 Maj 2010 Posty: 3754 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-02-01, 16:36
Widzę że się zaczyna gównoburza. ASO uznało że pomimo sygnalizowanej usterki możesz jeździć samochodem do czasu ściągnięcia części. Jedyną niedogodnością tego stanu jest nieoptymalny skład mieszanki aż do rozgrzania się układu wydechowego od spalin co trwa kilka minut. Tych kilka dni jeżdżenia nie wpłynie specjalnie negatywnie na trwałość ani zużycie silnika czy katalizatora, może nieznacznie wzrosnąć zużycie paliwa. Czy gdyby nawaliło np. radio albo podgrzewanie lusterek i też trzeba by było czekać na części to również byś odstawił samochód na tydzień ? Do Ciebie należy wybór czy chcesz z tą usterką jeździć czy zostawić samochód w ASO już teraz.
u mnie sprawa gdzieś w połowie lutego się wyjaśniła. sonda została wymieniona i już nie świeci się ten błąd.
Ogólnie to sondy są boscha- produkowane w Brazylii. Była wadliwa seria tych sond i można się spodziewać, że inni też będą mieli z nią problemy. W jednym z salonów nissana mi powiedzieli że od listopada do stycznia wymienili ok 30 tych sond...
Znając życie to nie będzie żadnej akcji serwisowej bo przecież może wytrzyma na gwarancji :P
tak czekałem 2 tygodnie bo musieli poprawić technologię produkcji sond i do tego jeszcze podróż statkiem z Brazylii...Auto miało większe spalanie i jakieś taki delikatne wahnięcia obrotów były czasem-przynajmniej miałem takie wrażenie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum