Marka: Toyota
Model: GR Yaris
Silnik: 1.6
Rocznik: 2021 Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Paź 2014 Posty: 720 Skąd: kraków
Wysłany: 2016-04-13, 19:36
PiotrWie napisał/a:
Z tego wątku nie wiem czy dobrze zrozumiałem - w dacii są czujniki na felgach - ale nie ma systemu wskazującego jakie jest ciśnienie na poszczególnych kołach, tylko wskaźnik ze coś jest nie tak?
u mnie jest dokładnie tak jak myślisz Duster Luty 2015, czujnik mam ze znaczkiem Renault. Sądzę że funkcjonalność (w którym kole jest za niskie ciśnienie), jest celowo odłączona(?) - to tylko DACIA przez brak wskaźnika na desce rozdzielczej, bo jeśli dobrze kojarzę to w Renault system pokazuje które koło "Fail"
Gadałem z gościem z ASO, bo czytałem w necie, że bateria w tych czujnikach starcza na około 5 lat to podobno nie jest prawdą w tych czujnikach bo włączają się powyżej pewnej prędkości i starczą na dłużej.
Nie wiem jak w Renault ale w Porsche 3 lata i do widzenia, wątpię żeby w Renault miały wytrzymywać dłużej bo dla producenta czujników byłby to żaden biznes..
Gadałem z gościem z ASO, bo czytałem w necie, że bateria w tych czujnikach starcza na około 5 lat to podobno nie jest prawdą w tych czujnikach bo włączają się powyżej pewnej prędkości i starczą na dłużej.
Nie wiem jak w Renault ale w Porsche 3 lata i do widzenia, wątpię żeby w Renault miały wytrzymywać dłużej bo dla producenta czujników byłby to żaden biznes..
Takie informacje znalazłem odnośnie na ile wystarczą czujniki:
http://www.oponeo.pl/arty...-cisnienia-tpms
Podejrzewam, że Dusterem jeździ się spokojniej niż Porsche więc jest nadzieja, że starczą na dłużej
Ostatnio zmieniony przez Aronus 2016-04-14, 09:07, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2016-04-14, 12:19
gregorisan napisał/a:
W razie jakiejś "awarii, uszkodzenia, itp." jest możliwość tak przeprogramowania komputera, aby całkowicie, fizycznie pozbyć się tych czujników?
Z tego co wiem to nie, ale jedynym efektem będzie świecenie kontrolki - zawsze możesz wymontować żarówkę ( czy diodę, w zależności co masz ) i z głowy.
Karenzo no, ale przecież woda nie wlewa się do kół, bardziej bym się obawiał sprai do naprawy opon.
Gregorisan wyłączyć tego chyba nie można a przynajmniej nikt tego jeszcze nie wymyślił PiotrWie z tego co wiem to nie jest tak łato jak piszesz, bo w przypadku gdy system nie wykrywa czujnika w kole oprócz informacji, że coś jest nie tak z ciśnieniem zapala się również dioda błędu elektryki. Na krótką metę to jest OK, ale na dłużsą metę to nie chciałbym jeździć z wyświetlanym błędem elektryki gdzie nie wiadomo czy ten błąd pochodzi od czujnika czy coś innego się jeszcze w elektryce spitoliło.
Ostatnio zmieniony przez Aronus 2016-04-14, 12:58, w całości zmieniany 2 razy
Marka: Opel
Model: Zafira Family
Silnik: 1,8
Rocznik: 2014 Pomógł: 10 razy Dołączył: 15 Lip 2010 Posty: 1591 Skąd: dolnośląskie
Wysłany: 2016-04-14, 19:35
Aronus napisał/a:
PiotrWie z tego co wiem to nie jest tak łato jak piszesz, bo w przypadku gdy system nie wykrywa czujnika w kole oprócz informacji, że coś jest nie tak z ciśnieniem zapala się również dioda błędu elektryki. Na krótką metę to jest OK, ale na dłużsą metę to nie chciałbym jeździć z wyświetlanym błędem elektryki gdzie nie wiadomo czy ten błąd pochodzi od czujnika czy coś innego się jeszcze w elektryce spitoliło.
No to rzeczywiście Penault to kiepsko zrobił - ja nie mam w Dacii, mam w Oplu i tam tylko świeci kontrolka od ciśnienia kół.
Właśnie odebrałem Dustera. Diler mówi, że u mnie są te czujniki ciśnienia w kołach. Szkoda. Diler powiedział, że mogę zaprogramować ciśnienie w kołach, jakie będę uważał za prawidłowe. Czy się z tym zgadzacie?
Marka: Toyota
Model: GR Yaris
Silnik: 1.6
Rocznik: 2021 Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Paź 2014 Posty: 720 Skąd: kraków
Wysłany: 2016-04-28, 14:02
Piitubski napisał/a:
Właśnie odebrałem Dustera. Diler mówi, że u mnie są te czujniki ciśnienia w kołach. Szkoda. Diler powiedział, że mogę zaprogramować ciśnienie w kołach, jakie będę uważał za prawidłowe. Czy się z tym zgadzacie?
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2016-04-28, 17:16
fotorobart napisał/a:
tak, u mnie ustawione jest na 2,3 bara
w przedliftingowym 4x4 przy 215x65x16 norma to 2,0. Ja pompuję na 2,2
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2016-04-28, 17:17, w całości zmieniany 1 raz
Miałem ciśnienie we wszystkich kołach 2.0. Zmieniłem na 2.3 przód i 2.1 tył. System nie wykrył zmiany ciśnienia. Mam taką naklejkę: ObrazekObrazekObrazekObrazek
Wydaje mi się że jak się przejedziesz z niewłaściwym ciśnieniem to powinien to wykryć. Przypuszczalnie nie masz czujników w kołach tylko tak jak u mnie odczytuje prędkość poszczególnych kół i na tej podstawie jest w stanie wykryć zmianę ciśnienia.
Ostatnio zmieniony przez Allekko 2016-04-29, 10:23, w całości zmieniany 1 raz
gfedorynski, na naklejce są podane wartości ciśnień w kołach. Jak napompujesz je do danej wartości wg tabelki i je zresetujesz na kompie auta co powoduje zapamiętanie tej wartości.
Jak podczas jazdy ciśnienie w którymś kole spadnie i układ to wykryje różnicę to wtedy zasygnalizuje lampką kontrolną na tablicy zegarów. Nigdy nie poda na jaką wartość jest napompowane dane koło.
Taki układ, który podaje wartości ciśnienia w kołach na komputerku pokładowym to jest w luksusowych autach. Więc w Daciach to zapomnij....
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2016-04-29, 11:24
kiedy jeździłem z 2,0 w DD, ciągle miałem wrażenie,że koła są niedopompowane - inna sprawa, że jest wtedy miękko i komfortowo. Myślę,że 0,2 zawsze można podnieść bez szkody dla ogumienia. Jest bardziej twardo ale auto robi się sztywniejsze i przyjemniejsze w kierowaniu
Czy samochód, co do którego istniał obowiązek montażu systemu monitorowania ciśnienia w kołach, będzie miał ten system niesprawny lub w ogóle zdemontowany, może przejść przegląd okresowy? Na logikę wydaje się, że nie bardzo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum