Kiedyś mnie ubawiło, jak to goście pisali, że lepiej azotem, bo azot nie przesącza się przez gumę, bo ma większe cząsteczki, że jest niepodatny na wahania temperatury itp. głupoty, na co jeden odpisał, że pompuje powietrzem, ale że tlen jest cieńszy i łatwiej ucieka przez gumę, to po paru dopompowaniach w kole jest praktycznie sam azot, który nie ma zwyczaju się ulatniać.
Czy samochód, co do którego istniał obowiązek montażu systemu monitorowania ciśnienia w kołach, będzie miał ten system niesprawny lub w ogóle zdemontowany, może przejść przegląd okresowy? Na logikę wydaje się, że nie bardzo.
Moim zdaniem mogą na przeglądzie być problemy. Bo oprócz informacji na desce rozdzielczej o niskim ciśnieniu wywala też błąd elektryki a tego diagnosta już nie powinien puścić, ale jak jest w rzeczywistości tego nie wiem.
Marka: Dacia
Model: Duster
Silnik: 1.5 dCi
Rocznik: 2016 Pomógł: 1 raz Dołączył: 20 Mar 2016 Posty: 140 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2016-05-06, 20:51
Dzisiaj dostałem informację od dealera, że w tegorocznych Dustera występują czujniki ciśnienia w kołach. Sprzedawca nie bardzo się orientował o systemie zaliczania impulsów więc poszedł do serwisu i tam mu potwierdzili obecność czujników w kołach. Jak się to ma do informacji na forum?
Może ktoś napisać jak obecnie sprawa wygląda w przypadku nowych Lodgy ? Czy w kołach znajdują się czujniki ciśnienia czy też jest obecny system wykorzystujący ABS/ESP ?
Moim zdaniem te czujniki to nie taki diabeł straszny jak mi się na początku wydawało Można je kupić niedrogo na allegro i wydaje mi się, że nie są na stałe wpisane do pamięci komputera, bo tak jak pisałem przy założeniu drugiego kompletu kół z czujnikami i po resecie system je przyjął. Tak więc w przypadku awarii czujnika prawdopodobnie wystarczy kupno drugiego i reset, a w związku z tym, że mam LPG i nie mam miejsca na koło zapasowe, to taki system ostrzegający może mi się przydać
Wysłany: 2016-08-12, 15:15 TPMS w Dokkerze - programowanie
Cześć, po ostatnim przeglądzie Dokkera okazało się, że jeden z czujników ciśnienia TPMS jest złamany. Na stanie akurat czujników nie mieli, poza tym nie chciałem przepłacać, więc nie kazałem im zakładać nowego czujnika. Na allegro widzę, że są dostępne tanie zamienniki - pytanie tylko - w jaki sposób paruje się je z samochodem? Wie ktoś jak to wygląda?
Model: był Logan MCV, jest Lodgy
Silnik: był 1.2 75 GPL, jest 1.6 Sce 100
Rocznik: był 2013, jest 2016
Wersja: Laureate
Wysłany: 2016-09-11, 19:23
A zapytam z ciekawości, bo w Lagunie i innych można ten szajs wyłączyć Clipem. Czy ktoś z szanownych kolegów próbował choćby podpiąć Clipa i sprawdzić powyższe?. Skoro dało się zaprogramować, to pewnie da się "odprogramować". Ja czekam na auto, które będzie pod koniec października. Wtedy dopiero będę mógł sprawdzić co i jak.
Ostatnio zmieniony przez dacialoganmcv 2016-09-11, 19:24, w całości zmieniany 1 raz
Marka: Toyota
Model: GR Yaris
Silnik: 1.6
Rocznik: 2021 Pomógł: 1 raz Dołączył: 12 Paź 2014 Posty: 720 Skąd: kraków
Wysłany: 2016-09-11, 19:33
Aronus napisał/a:
Piitubski napisał/a:
Cieszę się, ze nie mam tych czujników.
Moim zdaniem te czujniki to nie taki diabeł straszny jak mi się na początku wydawało Można je kupić niedrogo na allegro i wydaje mi się, że nie są na stałe wpisane do pamięci komputera, bo tak jak pisałem przy założeniu drugiego kompletu kół z czujnikami i po resecie system je przyjął. Tak więc w przypadku awarii czujnika prawdopodobnie wystarczy kupno drugiego i reset, a w związku z tym, że mam LPG i nie mam miejsca na koło zapasowe, to taki system ostrzegający może mi się przydać
nie są, w pamięci zapisujesz tylko wartość ciśnienia
Wysłany: 2016-09-11, 19:34
dacialoganmcv napisał/a:
A zapytam z ciekawości, bo w Lagunie i innych można ten szajs wyłączyć Clipem. Czy ktoś z szanownych kolegów próbował choćby podpiąć Clipa i sprawdzić powyższe?. Skoro dało się zaprogramować, to pewnie da się "odprogramować". Ja czekam na auto, które będzie pod koniec października. Wtedy dopiero będę mógł sprawdzić co i jak.
programowanie w Dacii (mojej) to pic na wodę, jedyne co ustawiasz to wartość "wzorcową"ciśnienia, zresztą wg swojego uznania
Wysłany: 2016-09-11, 20:18
Można. Ale ja mam komplety kół na zimę i na lato. Dołożyć teraz czujnik do każdego koła, od nowa wyważyć, itd. Parę złotych idzie na to. Z pomarańczową kontrolką można jeździć :). Będę miał auto po odbiorze, to będę dłubał. Zobaczymy co się da zrobić.
_________________ Programowanie nowszych Dacia/Renault po CAN (np. wyłączanie czujników ciśnienia w oponach, Start Stop, itd.). Moje auto: http://www.daciaklub.pl/f...c.php?p=1714641 Instalacja gazowa BRC Sequent 32
Wysłany: 2016-09-11, 20:25
dacialoganmcv napisał/a:
Można. Ale ja mam komplety kół na zimę i na lato. Dołożyć teraz czujnik do każdego koła, od nowa wyważyć, itd. Parę złotych idzie na to. Z pomarańczową kontrolką można jeździć :). Będę miał auto po odbiorze, to będę dłubał. Zobaczymy co się da zrobić.
też mam dwa komplety.... raz założyłem komplet czujników i mam spokój (zobaczymy jak długo), a wywarzam i tak przed każdym założeniem... inna sprawa, że w ciągu 18 m-cy ani raz nie miałem sygnalizacji ubytku ciśnienia więc faktycznie jest to zbędny system...
Wysłany: 2016-09-11, 20:35
Autem jeżdżę/będę jeździł sam. Więc każda anomalia tego typu będzie od razu wykryta. A przy 100 km/h przy ubytku ciśnienia dowiem się o tym zapewne szybciej niż ten wspaniały system mi o tym da znać. Szybciej spowoduje, iż rozproszę uwagę i w coś uderzę zamiast próbować zatrzymać auto.
_________________ Programowanie nowszych Dacia/Renault po CAN (np. wyłączanie czujników ciśnienia w oponach, Start Stop, itd.). Moje auto: http://www.daciaklub.pl/f...c.php?p=1714641 Instalacja gazowa BRC Sequent 32
A ja mam przy okazji pytanie odnośnie drugiego kompletu kół - trochę związane z felgami.
Co się stanie z samochodem, jeśli koła zimowe będą na innych felgach i bez wentyli z czujnikami TMPS? Oczywiście poza tym, że będzie się świecić kontrolka błędu ciśnienia (to mi nie przeszkadza), ale czy są jakieś inne negatywne skutki?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum