Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: 1.6 MPI 84 KM
Rocznik: 2014
Wersja: Ambiance Plus Pomógł: 55 razy Dołączył: 22 Lut 2015 Posty: 1601 Skąd: Lędziny
Wysłany: 2016-04-24, 19:12 problemik z sygnalizacją niezapiętych pasów
No i dopadła mnie pierwsza, może nie tyle awaria co rzecz irytująca. Otóż fotel pasażera sygnalizuje niezapięte pasy pomimo ich zapięcia. Problemu upatruję w tej części z przyciskiem gdzie wkłada sie klamrę (jak to się w ogóle nazywa?!), bo jak ją docisnąć mocniej to czasem nawet przestanie ale nie zawsze. Dziś skończyło sie na tym, że przez 100 km pasażerka trzymała tyłek na boku fotela albo w górze xD
Pytanie: to jest rozbieralne czy raczej wycieczka do ASO?
Wersja: Ambiance Plus Pomógł: 55 razy Dołączył: 22 Lut 2015 Posty: 1601 Skąd: Lędziny
Wysłany: 2016-04-24, 21:13
Było tak, że jak kostka była spięta to piszczało i świeciło, jak rozpiąłem to była cisza ale świeciło dalej - to jak się siedzi, bo jak w czasie jazdy pasażer przesunie się na bok fotela albo podniesie to jest ok, innych kostek sie nie dopatrzyłem to tak z tego co udało mi się w trasie sprawdzić na szybko. Obejrzę to jeszcze za dnia jutro ale czuję, że bez 30 km oesu się nie obędzie...
Wysłany: 2016-05-10, 20:05
Godzina i po bólu - nie cackali się i wymienili zamek łącznie z pasem. Nie wiem dlaczego tak, skoro pas był ok ale nieważne, bo wreszcie cisza po zapięciu
Koszt 0 zł, w ramach gwarancji w Auto-Zięba.
Mam problem ze swoją Białą Strzałą. Mianowicie cały czas świeci kontrolka że ktoś siedzi na fotelu, zapięcie pasów nie pomaga. Do tego dochodzi irytujący piszczek który ryje mózg.
Udało mi się dotrzeć do tego, że jest to fotel kierowcy.
Kiedy odepnę wtyczkę od czujnika który idzie do "zapinacza pasa", kontrolka znika. Kiedy tylko wepnę - kontrolka świeci. Niezależnie od tego czy ktoś siedzi czy nie kontrolka zajęstości świeci.
Czy ma ktoś domowy sposób na naprawę? Czy jestem zmuszony odwiedzić ASO?
Czujnik zajętości fotela kierowcy? Istnieje coś takiego? Jeśli tak, to chyba po to, by samochód nie ruszył bez kierowcy.
Ja tę wtyczkę od rygla pasa wypiąłem dawno, sam wiem, kiedy zapiąć.
Dzięki za odpowiedzi. Załadownię na tygodniu do ASO i umówię się.
Jak wypnę czujnik mocowania pasa to nie rozpoznaje czy ktoś siedzi na fotelu czy nie.
Tak, jest taki czujnik. Wystarczy ze siądziesz na fotelu i zapala się czerwona kontrolka która znika jak zapniesz pas. Jeśli nie zapniesz pasów to po kilkunastu metrach odzywa się nieszczęsny piszczek :P
_________________ Another One Drives a Duster xD
Ostatnio zmieniony przez charger 2019-01-05, 19:31, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 2019-01-05, 20:38
Ja miałem podobny problem. Z tym, że piszczały pasy pasażera mimo zapięcia. Okazało się, że winny jest zamek, gdzie wkłada się klamrę z pasa. Wymienili cały pas razem z zamkiem na gwarancji.
Model: LOGAN pick-up+Duster 2
Silnik: oba 1.5 dCi
Rocznik: 2011 i 2018 Pomógł: 9 razy Dołączył: 28 Wrz 2010 Posty: 747 Skąd: warmia i mazury
Wysłany: 2019-01-05, 21:24
a to ciekawe bo ostatnio zaobserwowałem coś związanego z pasami na tylnej kanapie.
Mianowicie jak na prawym siedzeniu odpięcie pasa nie spowodowało włączenia tego pipczenia ale także tylko ten pasażer nie miał wyciągniętego zagłówka. Jest to jakoś spięte??
Jak wypniesz wtyczkę, to centralka myśli, że pas jest zapięty, jak ją włączysz, to naprawdę musi być zapięty albo sygnał piszczy. Naprawdę ktoś mógł być tak głupi, żeby zaprogramować konieczność zapięcia pasa kierowcy tyko wtedy, gdy jego tyłek spoczywa na fotelu? Że np. kierowca może siąść na tylnej kanapie i stamtąd kierować, pod warunkiem, że jest zapięty?
Jak wypniesz wtyczkę, to centralka myśli, że pas jest zapięty, jak ją włączysz, to naprawdę musi być zapięty albo sygnał piszczy. Naprawdę ktoś mógł być tak głupi, żeby zaprogramować konieczność zapięcia pasa kierowcy tyko wtedy, gdy jego tyłek spoczywa na fotelu? Że np. kierowca może siąść na tylnej kanapie i stamtąd kierować, pod warunkiem, że jest zapięty?
Tak, moglby byc tak glupi. Jak siadasz na fotelu kierowny bądź pasażera z przodu pali się kontrolka że ktoś siedzi. Gaśnie wtedy kiedy zapinasz pas.
Kiedy silnik jest zapalony albo sam zaplon a nikt nie siedzi na fotelu kontrolka sie nie świeci :)
_________________ Another One Drives a Duster xD
Ostatnio zmieniony przez charger 2019-01-06, 11:27, w całości zmieniany 1 raz
Pasażera to oczywiste, bez pasażera da się jechać. co do kierowcy nie sprawdzę, mam wypiętą wtyczkę kontroli pasa i nie chce mi się wkładać dla ciekawości. Pas kierowcy powinien być zapięty zawsze w czasie jazdy, proste.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum