Marka: Dacia
Model: Sandero II
Silnik: 1,2 75km
Rocznik: 2016
Wersja: Laureate
Wysłany: 2016-04-22, 13:45 Czerwona Strzała
Witajcie,
Oficjalnie już mogę sie przywitać wiedząc iż moje Sandero będzie do odbioru za ponad tydzień.
Jak tylko odbiorę wrzucę fotki.
Takie pytanie bo zamówiłem wersje z radiem zamiast nawigacja, i jednak zmieniłem zdanie na nawigacje i teraz pytanie czy jakoś ASO może zauważyć po numerze Vin itd zmianę radia, a co za tym idzie stratę gwarancji??
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2016-05-05, 22:35
Jako iż sie okazało ze samochodu nie dało sie odebrać nawet salon uznał moje ale do pewnych uszkodzeń, i sami zdecydowali ze nie mogą takiego samochodu wydać. Chciałbym porozmawiać z jakimś pracownikiem salonu lub ASO. Bym mógł określić czy wada lakieru jaką zauważyłem jest wadą ktora albo spolerowali lub pomalowali (nie wiem czy przez to nie uszkadza lakieru), czy to co mi mówią ze samochodu na transport pokrywane są czymś Ala lakier i tej warstwy nie zmyli.
Wysłany: 2016-05-06, 18:46
Własnie też tak myślałem,
Natomiast podczas odbioru zauważyłem coś w stylu nadżartego lakieru bezbarwnego na dachu (o wielkości około 10-15 cm kw).
Na początku salon nie wiedział o co chodzi, nikt ani z ASO ani ze sprzedawców, nie wiedział co to jest - zdecydowali ze samochód musi zostać w salonie, a oni musza sie skontaktować z Renault, co to jest i co z tym zrobić.
Po czym parę dni później powiedziano mi ze to był lakier którym się konserwuje samochód do przewozu i nie został dokładnie zmyty woda na myjni, i oni to zmyli i spolerowali.
Natomiast jak o to zapytałem bezpośrednio Renault to najpierw mi powiedzieli ze nigdy o niczym takim nie słyszeli, natomiast gdy zostałem przekierowany do jakiegoś specjalisty, to na początku to samo mi powiedział ze nie pokrywają niczym, a później jak mu powiedziałem co mi salon powiedział itd, określił ze może akurat w tej sztuce użyli jakiegoś lakieru konserwującego na drogę, bo ma on jakiś tam nr katalogowy, jednak jest to bardzo rzadki efekt.
Teraz czekam na oficjalne pisma z salonu i z Renault w tej sprawie jak to jest właściwie z tym "lakierem" na czas transportu.
Bo nie wiem czy ktoś chce mnie bardzo mocno w jajo zrobić, czy o co chodzi.
Bo żaden znajomy czy lakiernik czy osoby które odbierały samochody w innych markach, nigdy nie słyszały o czymś takim.
Ostatnio zmieniony przez Abelos 2016-05-06, 18:47, w całości zmieniany 1 raz
Śmierdzi mi ta cała sytuacja. Zbadałbym to dogłębnie, czy nie bylo jakiegoś kuku po drodze. Pierwsze słyszę żeby "lakier konserwujący" (WTF???) polerować po dostarczeniu do salonu . . .
BTW który to salon?
Ostatnio zmieniony przez Dzida 2016-05-07, 06:15, w całości zmieniany 1 raz
VD1 Wyposażenie dla Europy
VG2 Usunięto wosk zabezpieczający karoserię
VRG Specyfikacja opel/vauxhall - kokpit
Ale czy to o to chodziło w przypadku Dacii i czy wyszło jakieś nieporozumienie nt. "lakieru" transportowego, to nie wiem. Jeśli to był wosk i został niedokładnie usunięty, to może faktycznie wymagał mechanicznego potraktowania -- nie znam się.
Natomiast zakładałbym, że nie jest to raczej wosk samochodowy taki "cywilny", typu Collinite itp.
Wysłany: 2016-05-16, 18:48
W końcu w sobotę odebrałem swoją Dacie Sandero.
Gdyby ktoś miał podobne problemy jak ja z salonem to mogę się polecić bo chyba juz wszystko wiem o umowach cywilno prawnych w nowych samochodach.
To tak zaczynając od początku:
Samochody są woskowane specjalnym preparatem jeśli są transportowane z fabryki za morzem, jeśli chodzi o nasze Dacie to cytuje szefa jednego z salonów Dacii "od 5 lat jak tu pracuje nie trafił do nas żaden zawoskowany samochód" Wszystkie Dacie są przewożone droga lądowa, wiec nie potrzebują woskowania.
Co do mojego samochodu, to niestety nie dostałem zdjęć, jak sadze zostały zablokowane albo przez szefostwo salonu Auto Zięba albo przez samo Renault.
Natomiast z tego co mi powiedzieli była to wada lakieru na lakierni, nie został spolerowany na całości, po przejechaniu samochodu miernikiem nie widać by malowali wiec chyba trzeba im wierzyć.
Co do samego salonu to mam mieszane uczucia, z jednej strony nim zaczęły się problemu, śmiało mogłem polecić ten salon.
Jednak gdy zaczęły się problemy to by dowiedzieć się czegoś konkretnego to musiałem długo poczekać. Samochód zastępczy dostałem dopiero jak zainterweniowałem w Renault.
Natomiast salon w ramach straconych moich nerwów i paliwa bo jechałem po samochód z warszawy do Katowic. Dał mi 1000 zł na akcesoria oraz szampana - wiec jest ok.
Wysłany: 2016-05-17, 07:05
Tutaj akurat mam pewność ze Dacie nie są woskowane. Przynajmniej taka odpowiedz udzielił mi szef salonu Dacia Warszawa Mory, i dwoje przedstawicieli Renault.
A oto fotki, trochę brudne, jak go umyje to wrzucę lepsze.
Modyfikacje jakie są przewidziane na chwile obecna:
Wymiana fabrycznego radia na Media Nav Evolution z dodaniem modułu GPS
Dodanie Kamery cofania
Dodanie Kamery przedniej i przycisku
Dodanie Tempomatu
Dodanie przycisku ECO i z tym związanych opcji.
Ostatnio zmieniony przez Abelos 2016-05-17, 07:17, w całości zmieniany 3 razy
A po co Ci ECO? Nic nie wnosi do tego... Tak piszą nasi koledzy, którzy mają ECO.
Jak tempomat to musisz wymienić kierę, chyba że dokładasz niefabryczny..
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Wysłany: 2016-05-17, 08:38
Własnie do końca jeszcze o tym EKO nie czytałem,wiec jak tak mówisz to zastanawia sie nad tą opcja.
Co do tempomatu to będę wymieniał kierownice, niestety zapomniałem go dodać do zamówienia jak składałem.
A dużo jeździsz po autostradach czy ekspresówce? Bo jak tylko rzadko, a częściej jeździsz po mieście to taki dodatek jest w tym momencie zbędny. Ja mam tylko ogranicznik prędkości, a nie mam tempomatu i jakoś żyję...
Zresztą decyzja należy do Ciebie.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum