Wysłany: 2016-05-12, 10:23 Witam z pogranicza Śląska i Małopolski
Dzień dobry.
Chcemy kupić z żoną nasze pierwsze, nowe auto z salonu. Wiemy, że będzie to Dacia Duster 4x4 i że ma mieć silnik benzynowy (docelowo z LPG). Tyle wiemy i tylko tyle, a o resztę będę starał się wypytać. Proszę was o cierpliwość do mnie, ale lubię przed wydaniem 70 tysięcy zł, mieć pewność, że wszystko rozpatrzyłem, aby później nie żałować, bo autko ma być na 4 lata.
Pozdrowienia z miejscowości Kęty, gdzie przebiega granica Małopolska/Śląsk.
Na razie do PB nie ma LPG i nic nie wskazuje aby szybko był.
Do 1,6Sce można ale koszty serwisowania (ustawianie zaworów) są kolosalne.
Do 1,2Tce można samodzielnie założyć ale droga instalacja.
Poczytałem trochę i dalej nie wiem nic. To znaczy chciałem kupić model Urban Explorer, ale on jest dostępny tylko z Sce, nie z Tce. Wolałbym Tce + LPG, ale znowu nie kupię z tym silnikiem Urbana Explorera, tylko Prestige, która jest droższa o 9 tysięcy zł.
W tej chwili mam Ibizę 1.2 (3 cylindry), która od 11 lat jeździ na gazie. Jeżdżę praktycznie za darmo, bo pali mi gazu 5,5 litra + odrobinę benzyny na rozgrzanie. Tankuję za 40zł i robię na tym 400 km :) Rocznie robimy z żoną tym autkiem 12 tysięcy. Można policzyć jaka to jest wielka oszczędność, skoro gaz teraz jest po 1,58 zł. Dlatego też w Dusterze bym chciał zamontować gaz. Zakładam, że będę nim robił 15 tysięcy - bo tez autkiem będziemy się cieszyć bardziej i pewnie pojawią się jakieś wycieczki w góry albo coś :)
Jest jeszcze opcja tylko Pb, bez zagazowania. Muszę przeliczyć wszystko dokładnie. Wszystko ma plusy i minusy.
Jeżdżę praktycznie za darmo, bo pali mi gazu 5,5 litra + odrobinę benzyny na rozgrzanie.
a spalanie zacne ale jak dla mnie dziwne.
Jeżdżę obecnie Fiestą 1.25 na LPG i poniżej 7.5 litra ciężko zejść. Miałem też Seitka z LPG i ten minimalne spalanie miał na poziomie ok. 6,5 litra LPG i to przy głaskaniu pedału gazu ;)
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2016-05-12, 15:23
witam, pozdrawiam, jeśli koniecznie z LPG to Tce będzie rozwiązaniem na chwilę obecną bezpieczniejszym a z pewnością przyjemniejszym w użytkowaniu. Sce ma osiągi zbliżone do K4M, więc raczej dla cierpliwych i spokojnych Najlepszym we współpracy z LPG był ten ostatni ale z dziwnych przyczyn przestano go oferować
Ostatnio zmieniony przez Dar1962 2016-05-12, 15:25, w całości zmieniany 1 raz
Czyli w grę wchodzi Prestige o 9 tysięcy droższy + instalacja, która będzie kosztować sporo. Albo zostać przy Urban Explorer z benzyną. Obliczyłem, że oszczędność rocznie to będzie około 2400zł, czyli przez 4 lata wyjdzie 9600.
Zatem czy opłaca się wydawać na gazowanie? Na to pytanie muszę sobie odpowiedzieć.
Witam !
Bardzo dobrze robisz że przed zakupem chcesz "odkryć" pojazd na forum. Ja też tak zrobiłem, wprawdzie na nowe mnie nie było stać kupiłem używane i nie żałuję.
Kup 1.2 TCE i nie gazuj. 12 000km to ~600l paliwa, pamiętaj że serwis gazu i diesla jest droższy. Te 1200zł za paliwo - 300zł na serwis to nie jest duża oszczędność jeśli masz zamiar założyć instalację z wtryskiem bezpośrednim za dobrych kilka tysięcy.
Ja Octavią 1.4TSI rozważałem LPG w momencie gdy to miało być 100 000 km/rok... dla 20 000 po krótkiej chwili uznałem że nie ma to najmniejszego sensu jak samochód przy 140 na autostradzie mieści się w 6l.
Coraz bardziej się zastanawiam nad nie gazowaniem. Teraz trzeba udać się do salonu i wypytać o szczegóły konkretnej wersji. Urban Explorer podoba mi się ze względu na wstawki na nadkolach. Ciekawe co ma "mniej" w porównaniu z wersją Prestige i czy to nam będzie potrzebne w codziennym użytkowaniu?
Kacper_Potocki, kolega czaju bardzo dobrze radzi, jeśli chcesz zagazować to roczny przebieg musi być większy niż 15-20 tys., inaczej nie opłaca się w ogóle zakładać instalki LPG jak robisz rocznie 12-15 tys. km. Wiem, że jak tankujesz LPG to masz większy uśmiech na twarzy ze strony finansowej, ALE przegląd rejestracyjny masz co ROK a nie za 3 lata, potem za 2 lata i potem co rok.
Przemyśl to na poważnie i musisz jeszcze z tym tematem parę razy przespać.
Piszę to ze swego doświadczenia życiowego, przedtem miałem też inne auta zagazowane i w życiu przejechałem już ponad 15 lat i wiem co piszę.
A wstawki na nadkola to możesz dokupić w salonie i zamontować je... Koledzy czasem dokupują dodatkowe pakiety typu EASY i LOOK...
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Ostatnio zmieniony przez route2000 2016-05-13, 08:23, w całości zmieniany 1 raz
Przemyślę jeszcze, ale już teraz, po szybkim przeliczeniu wychodzi, że nie wyjdzie wiele drożej, kiedy zostanę przy samej benzynie. Pogadam z żoną, choć ona to tylko chce wybrać kolor
Trzeba będzie zdecydować - Sce czy Tce - ja jeździłem 3 lata benzyną turbo w Fordzie (silnik Volvo), ale to są dwa różne samochody, dwa różne silniki. Niemniej umiem zadbać o turbinę i jakoś ten nowoczesny silnik chciałbym poznać - mały litraż + turbo :) Ciekawi mnie zwyczajnie.
PS. Zawsze można jechać do Vtecha w Krakowie i podciągnąć mu o te 10 km i 20 nm (podciągałem tam już Forda, który po podciągnięciu chipem zaczął palić 1 litr mniej i po roku się chip wrócił, bo Fordem robiłem ponad 20 tysięcy rocznie.)
Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016 Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Cze 2014 Posty: 1073 Skąd: okolice Krakowa
Wysłany: 2016-05-13, 09:38
Jeszcze weź uwagę, że z gazem są wiecznie jakieś problemy natury denerwującej: a to źle pokazuje spalanie, a to źle pokazuje ilość LPG w zbirniku, o ile w ogóle pokazuje coś co można uznać za wskazanie, a to coś pstryka, a to trzeba tankować co 300km, a to używac licznika km zamiast wskazań ilości paliwa w zbiorniku, a to wymienić kable WN, filtr taki, śmaki - bo silnik się robi nagle na wszystko wrażlliwy...
Lza, jak instalacja jest poprawnie założona przez KUMATEGO gazownika z poprawnymi elementami dopasowanymi do danego silnika to nie ma żadnego problemu.
Ja przejechałem już kilkoma samochodami na LPG przez ok.15 lat i nie miałem żadnego problemu.
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Ostatnio zmieniony przez route2000 2016-05-13, 11:54, w całości zmieniany 1 raz
jak instalacja jest poprawnie założona przez KUMATEGO gazownika z poprawnymi elementami dopasowanymi do danego silnika to nie ma żadnego problemu.
Potwierdzam. Seicentem ze zwykła mieszalnikową instalacją zrobiłem ponad 100 tys. km bez problemów. Kable i świece standardowo wymieniane jak w każdym aucie.
Marka: była Dacia
Model: był Duster 4x4 szary bazalt
Silnik: był 1,6 16v
Rocznik: był 2012
Wersja: Laureate Plus Pomógł: 53 razy Dołączył: 12 Paź 2011 Posty: 3867 Skąd: Włodawa
Wysłany: 2016-05-13, 15:26
Kacper_Potocki napisał/a:
Trzeba będzie zdecydować - Sce czy Tce - ja jeździłem 3 lata benzyną turbo w Fordzie (silnik Volvo), ale to są dwa różne samochody, dwa różne silniki. Niemniej umiem zadbać o turbinę i jakoś ten nowoczesny silnik chciałbym poznać - mały litraż + turbo :) Ciekawi mnie zwyczajnie.
\
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum