Co takie słabe przebiegi :>
U mnie teraz świeci się 303 000 :> i będzie dalej rosło choć już wolniej ponieważ Drakulcia straciła stanowisko głównego woziciela rodziny :P
Wczoraj podjechałem wieczorem na parking przed domem i na liczniku pojawiło się 20000 km Jeździłem wczoraj i obserwowałem przebieg - tak jakoś szczęśliwie trafiłem, że zmiana na "okrągłą liczbę" nastąpiła przed zgaszeniem silnika.
Podsumowanie użytkowania po roku i 17 dniach na 5+. Żadnych usterek. Jedyne co będzie do sprawdzenia wiosną/latem to problem "zamarzającej" klimatyzacji, z którym borykają się także inni użytkownicy. Reszta wzorowo. Pozdrawiam innych posiadaczy Stepway'a II.
Marka: Dacia
Model: Dokker
Silnik: dci 1.5, 90 KM
Rocznik: 2016
Wersja: Stepway Pomógł: 3 razy Dołączył: 19 Wrz 2007 Posty: 283 Skąd: W-Wa, teraz CH
Wysłany: 2016-05-09, 10:08
Dnia 27.04.2016 pozegnalem moja Dacie Logan dci 1.5 MCV, z przebiegiem 213 000km, rocznik 2007... pojechala z Zurychu do Moldawii... mam nadzieje ze pojezdzi jeszcze z milion km...
oleju przez te ponad dwiescie tysiecy dolalem moze ze trzy litry, z wiekszych napraw to raz musialem wymieniac stacyjke za 250 euro bo nie moglem kluczyka wyjac... cos tam ulamalem... reszta to serwisy regularne do 150 000 km a pozniej to juz syn mi robil z kolega...
tego samego dnia po pracy odebralem moja nowa Dacie...
troche mnie wkurza spalanie bo wszedzie pisali o srednim 4.2 litra diesla na setke a tu zonk!
pali wiecej jak stara.... a wtedy pisali ze Logan pali 5.2 litra i z takim spalaniem, tzn. 5.3 litra na komputerku oddalem nowemu wlascicielowi...
no nic... moze to rozgryze jak sie wszystko dotrze, na razie pali mi ok. 6 litrow na setke, miasto/wies, autostrada do pracy...
pozdrawiam
swissman
Ostatnio zmieniony przez swissman 2016-05-09, 10:16, w całości zmieniany 1 raz
Wersja: Stepway Pomógł: 3 razy Dołączył: 19 Wrz 2007 Posty: 283 Skąd: W-Wa, teraz CH
Wysłany: 2016-05-09, 10:41
no to dalem sie zlapac jak wrobel na konskie g....
a moglem jeszcze stara Dacka pojezdzic... w sumie nic nie nawalalo... od czasu do szasu przeplukalem wtryski Liqui Moly Diesel Spülung i mozna bylo jezdzic i jezdzic....
a i ten wentyl EGR dwukrotnie czyscilem zeby tak nie walilo na wolnych obrotach...
no nic... moze to rozgryze jak sie wszystko dotrze,
swissman
Nie liczyłbym na wiele. Poprzez EURO 6 nie będzie lepiej. Ja też myślałem, że moja lodzia tyle samo będzie papusiała, a tu jest z 0,5l więcej przy tych samych trasach.
Wysłany: 2016-06-16, 08:05
mam juz pewne rozeznanie w spalaniu... zrobilem juz ponad 4500km, dokladnie nie wiem bo teraz te dane sa "ukryte" na zegarze z prawej i nie chce mi sie ciagle klikac az dojde do wyswietlania przebiegu w kilometrach...
bylem w Polsce ostatnio... zatankowalem dobrego jakosciowo diesla w mojej wsi i na wszelki wypadek wzialem jeszcze 20 litrow do kanistra... w starej Dacii Logan MCV dci, 68KM, wystarczalo mi to co w baku aby przejechac cale Niemcy i dojechac do Zgorzelca, czyli jakies 850km...
tym razem jechalem do Poznania, czyli ok. 1100 km... spalanie do granicy Polski wynioslo 6 litrow na setke - czyli super! w starej Dacii przy jezdzie 120-140 kmh mialem od 6.5-7 litrow.... po przekroczeniu granicy jakos tak samo podskoczylo do 6.2 litra a juz w Poznaniu mialem 6.3 litra... nie wiem czy powietrze jakies bardziej pozbawione tlenu w Polsce czy tez mocniej naciskalem pod koniec jazdy aby odpoczac w hotelu... pewnie to ostatnie...
w Poznaniu zatankowalem w znanej z reklam stacji Statoil... wzialem ten super-duper-extra co to podobno 50 metrow dalej przejedziesz przy pelnym tankowaniu...
wzialem az mi sie ulalo... ale to inna bajka...
potem to juz spoko... zaczelo sie od 7.4 litra a jak pojezdzilem po autostradzie to i 8 litrow na setke widzialem...
potem zatankowalem w orlenie, wzialem Verve... spalanie spadlo do 6 litrow... w drodze powrotnej az pod chalupe spalanie mialem 6 litrow na setke na Vervie...
tutaj znowu mam 6 litrow na setke ale to pewnie wina korkow wszedzie, w Zurichu i po drodze na autostradzie do domu ciagle gdzies musze stac, zatrzymywanie, przyspieszanie itp...
w sumie tragicznie nie jest ale liczylem na ciut lepiej...
zalezy czy jechales pod wiatr czy z wiatrem
ja ostatnio jadac do Lublina na ekspresowce mialem 4.7L/100km przy 120km/h ( nigdy nie osiagnalem takiego wyniku )
Marka: FIAT
Model: Doblo
Silnik: 1.4 FIRE Pomógł: 11 razy Dołączył: 16 Wrz 2007 Posty: 2127 Skąd: Lublin
Wysłany: 2016-06-16, 10:50
Nie ma co się dziwić Dokker i Lodgy mają wyższą i bardziej kanciastą sylwetkę niż stary MCV. Muszą nieco więcej spalić.
_________________ MCV RED ROOSTER 2007 1.6 MPI+LPG, 87 km, 7 os.113 000 km
MCV SILVER BULLET 2012 1.6 MPI+fabryczny LPG, 84 km, 7 os. 104 000 km
FIAT DOBLO RED SKIN 2017 1.4, LPG Tartarini 95 KM, 7 os., 150 000 km
DUSTER PRESTIGE SNOW WHITE 1.0+LPG 60 000 km
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum