Prośbę kieruję do kolegów i koleżanek z małopolskiego (i nie tylko) o poradę i pomoc.
Wybieram się do jednej miejscowości i będę jechał przez Małopolskę (scan niżej) i nie wiem którą trasę wybrać: czy pierwszą (górna - niebieska) czy drugą (dolna - szara)?
Obie trasy mają taką samą odległość i czas przejazdu, tylko nie wiem która ma lepszą drogę (jakoś drogi, ilość terenów zabudowanych itp.)?
Jeszcze nigdy nie jechałem tą trasą. Trasę wytyczył mi Google Maps.
Mam jeszcze trzecią trasę: autostradę przez Rzeszów, ale trasa jest dłuższa o jakieś 40 km, a czas jest niemal taki sam. Już tędy jechałem do Krakowa, więc generalnie znam tą trasę.
Trasa.jpg Którędy jechać ??? ;-)
Plik ściągnięto 82 raz(y) 255,69 KB
_________________ Dacia nie gubi oleju, tylko tak znaczy swój teren.
Generalnie trasa Siewierz - Jędrzejów jest zapchana przez tiry. Dodatkowo w Zawierciu możesz trafić na szczyt i korek od zjazdu na Ogrodzieniec, aż do wyjazdu na Dąbrowę Górniczą.
Droga od Kielc do granicy województwa małopolskiego jest rozkopana więc nie pospieszysz.
Proponowałbym jechać jednak, aż do Miechowa i potem na Olkusz. Bardzo dobra droga po remoncie. Z Olkusza masz już dwupasmówkę do S1. Wolbrom mijasz odbijając wcześniej w Wierzchowisku przez Brzozówkę. Masz jakieś 2km złej drogi ale omijasz dwa przejazdy kolejowe i centrum Wolbromia.
Mam jeszcze trzecią trasę: autostradę przez Rzeszów, ale trasa jest dłuższa o jakieś 40 km, a czas jest niemal taki sam. Już tędy jechałem do Krakowa, więc generalnie znam tą trasę.
Jechałbym raczej drogą którą znam - nawet nadrabiając te 40 km
To "markowe" okolice, więc na pewno Ci udzieli rzetelnej wskazówki
Zapraszam na mały postój i kawę. Akurat w sam raz po 4-5 godzinnej jeździe. Zjeżdżasz jakieś 500m z DK94.
Adres i tel. masz w PW ze Zrębicami.
Będziesz dojeżdżał do Olkusza to na rondku jedź przez Rabsztyn koło zamku jak będzie przejazd kolejowy otwarty (zamiast obwodnicą dla tirów).
Uważaj tylko wtedy na wlocie do Olkusza bo lubią, stać na górce.
Ostatnio zmieniony przez Marek1603 2016-06-17, 14:08, w całości zmieniany 1 raz
Koledzy, dziękuję za zaproszenie(a). Marek1603, może skorzystam z krótkiego postoju, to będzie zależało od warunków i sytuacji.
W razie czego to mam telefon....
Marka: g..o wort
Model: Tourneo Grand Connect
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016
Wysłany: 2016-06-19, 22:58
Też bym pocisnął 7-mką przez Miechów i 783 Wolbrom, Olkusz. Fajna trasa. I po drodze, w Makowie można nabyć lokalne płody rolne, tubylcy wystawiają przed domy.
No tak, ale teraz spojrzałem na mapę i widzę, że na odcinku od Jędrzejowa do Wodzisława jest 7 odcinków z robotami drogowymi
Może jednak przelecę autostradą. Czasowo będzie to samo, dłuższa o 40 km to właściwie nie robi wielkiej różnicy
Jeszcze nad tym się zastanowię, wszak mam do piątku do "północy" czas.
EDIT: Kolega Marek mi pisał o tym, jeszcze z Kielc do Jędrzejowa mam 3 roboty drogowe.
roboty.jpg Odcinek z robotami drogowymi
Plik ściągnięto 13 raz(y) 83,05 KB
Ostatnio zmieniony przez route2000 2016-06-20, 08:25, w całości zmieniany 1 raz
To nie jest 7 robót drogowych ale jedna wielka budowa. Kontynuacji dwupasmowej drogi do granicy województwa małopolskiego. Myślę, że w sobotę będziesz miał względny luz.
Ostatnio zmieniony przez Marek1603 2016-06-20, 09:00, w całości zmieniany 1 raz
To nie jest 7 robót drogowych ale jedna wielka budowa. Kontynuacji dwupasmowej drogi do granicy województwa małopolskiego. Myślę, że w sobotę będziesz miał względny luz.
Ok, jeszcze zobaczę....
Aha, jeszcze pytanie z ciekawości: ile kosztuje opłata autostradowa z Krakowa do Mysłowic?
Podłączę się pod temat...94-ka rozkopana? Miałem plan tędy śmignąć już za 3 tygodnie, jak co roku jadąc w Tatry (odcinek od S1 do samej stolicy Małopolski)....ale z tego co czytam, to chyba nie najlepszy pomysł......?
_________________ Były: Polonez Atu plus 1,6 gsi, Skoda Felicja HB 1,3 glx, fiat uno 0,9....
Jechałem w czwartek i DK94 Kraków - Olkusz nie jest rozkopana. Problem jest tylko o szczycie przejechać od NICO do Giebułtowa.
Dzięki Marku,
W jedną stronę podróż w sobotę, powrót niedziela, więc powinno być luźniej. Po prostu lubię tę trasę i jadąc w te rejony jak tylko mogę to omijam 7-mkę -tak już od lat.
_________________ Były: Polonez Atu plus 1,6 gsi, Skoda Felicja HB 1,3 glx, fiat uno 0,9....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum